Porušení GDPR, moje chyba

Anonymní
6.5.24 15:19

Porušení GDPR,moje chyba

Ahoj,

Prosím o radu a asi chápete anonym. Kamarádka dělá v jedné nejmenované společnosti, tak jsem jí jednou poprosila zda-li by mi nemohla na něco kouknout- v mém účtu- firemním. Nějak nám nedošlo, ze se to nesmí, když se nedovolám na linku přímo jí, prostě když tam není žádný záznam. Už je to pár měsíců a nyní ji přišlo z práce, že porušila GDPR. A nejspíš bude muset zaplatit poměrnou část firmeního obratu. Kamarádka je z toho úplně zdrcená a já taky. Cítím se velmi špatně, že jsem jí o to požádala, ale prostě nám to ani jedné nedošlo. Může se proti tomu nějak bránit? Když jsem vlastně o to žádala ja a je to psané na mě? Respektive týká se to mě? Chápu, že bude potřeba sehnat a zeptat se právníka, ale přeci jen jestli náhodou nevíte co teď s tím, děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65161
6.5.24 15:22
@Anonymní píše: Více

tak porušila to ona

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.5.24 15:33

Porušila, ale já ji k tomu ten souhlas dala no, takže jakoby neporušila. Já nevím jak se to řeší, nikdy jsem s ničím takovým nepracovala, takže tohle neznám.

• Citovat
  • Upravit
1092
6.5.24 15:40

Na základě čeho se přišlo na porušení GDPR?
Aby ta firma dostala pokutu, musela byste podat podnět na ÚOOÚ vy, jako poškozená.
To vypadá na interní audit, který přišel na porušení interního procesu, s tím nic neuděláte, předpokládám, že postupují dle platné pracovní smlouvy, případně dodatku k ní. Ať se kamarádka podívá do smlouvy, tam bude uvedena i sankce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20892
6.5.24 15:41

Tak mají vnitřní pravidla, která ona porušila. A možná ne jednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.5.24 15:47

Nejspíš se jedná o ty vnitřní pravidla, já nic nehlásila. Uvidím se s ní ve středu, tak se jí na to zeptám. Já jen vím, že na to přišli a, že i i řekli, že se jednalo o mou firmu, zatím nic víc bohužel nevím. Jedině to zkusit přes firmu s tím, že nemám problém tam zajít. Porušila jej co vím, jen s mnou, když jsem jí požádala zda-li by se mi na něco nekoukla

• Citovat
  • Upravit
35763
6.5.24 16:39

Proč by měla platit část firemního obratu? Té firmě vznikla nějaká škoda?
Jinak mě třeba říkala, bývalá kolegyně co dělala v bance, že když se podívali někomu na účet komu nesměli tak za to byla okamžitá výpověď. Tak jestli mají stejný pravidla tak možná může být ráda jen za pokutu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
6.5.24 16:43

Troufnu si odhadnout, že s tím nejen nic neuděláš, ale nějakými apely na její vedení můžeš situaci ještě zhoršit.

Tvoje kamarádka si postih od svého zaměstnavatele rozhodně zaslouží – jestliže má jako zaměstnanec předepsány nějaké postupy a pravidla, nesmí je porušit ani na žádost zákazníka (a je úplně fuk, že jde o její kamarádku). Může být ráda, že dostala jen finanční postih.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.5.24 16:48

@JancaS84 Takhle jsem to pochopila, ale asi to je blbost, rekla mi to jen v rychlosti do telefonu.

@BohunkaP Z prace vyhazov nejspis dostane taky, nevim jestli se to resi jen s vedením nebo to jde k soudu atd, vubec netusim jak to chodi, no pockam co mi tekne ve stredu, ale citim se dost provinile. No ja tyhle předpisy vubec neznam, netušila jsem ze je to takovy problem

• Citovat
  • Upravit
5697
6.5.24 17:10

Ty to nijak neovlivníš a je úplně jedno, žes jí o to požádala. Mamka pracovala v bance a nemohla se podívat pracovně ani na můj účet, i když na něm byla jako disponentka. To se prostě nesmí a je to na vyhazov. A pokud u kamarádky v práci jsou za to i sankce, tak bude platit i ty. A za mě je to tak dobře, protože takové údaje jsou zneužitelné, a když kouká na účet tobě, může koukat na účet komukoliv jinému, na koho chce „něco vědět “.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5697
6.5.24 17:11
@Anonymní píše: Více

Tak tyhle předpisy měla znát hlavně ta tvoje kamarádka :nevim:. Je to její chyba, že se podívala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3038
6.5.24 17:15

Interni pravidla ma znat v prvni rade ona, ne ty, takze to si nevycitej. Jinak teda je otazka, zda by tvoje prohlaseni, zes o to zadala ty, nepomohlo „zbavit“ se toho poruseni GDPR a nebylo by z toho „jen“ poruseni internich predpisu a zda by to melo nejaky vliv na postih, ale to by musela vedet zase hlavne ona, co ma v pravidlech :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
6.5.24 18:36

Ta firma není tvoje, ty si tam jen zaměstnanec? A to ses tím pak ještě ohanela v práci ne? :D no kamarádka bude mít vytykaci dopis treba…skodka, taky může být, u nás cca 10 tisíc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.5.24 20:30

@Bubla Bůčková Ne, firma je moje nejsem zaměstnanec. Je to mensi firma, nic velkého.

• Citovat
  • Upravit
26747
6.5.24 21:24

Jako v případě kámošky jsem měla vždy připravenou výmluvu, že jsem se podivala omylem, že jsem se jako překližka v ico :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat