Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
holky rozhodně je nechte a klidně s nimi i občas potrénujte, dřív se to dělalo běžně, v poslední době se z toho dělá hrozná věda a akorát blbnou maminkám hlavy! Každé dítě je individuál a má své fyzické potřeby, nedá se to přeci paušalizovat v kterém měsíci se otočit, lézt, sednout…
nám se dcerka začala přitahovat ještě neměla ani 3 měsíce, tak jsme ji nechali, občas jí pomohli a na konci 4 m seděla sama bez opory, v půl roce se sama postavila v postýlce a v 8m chtěla pořád chodit za ručičky jo a podotýkám, že vůbec nelezla, lézt teda nakonec začala, ale až někdy v 9m pro zábavu, v 10 měsících už sama běhala… naše pediatrička se zpočátku netvářila nadšeně, ale vzhledem k tomu, že jsme chodili ke špičkovému ortopedovi - velké kapacitě (narodila se KP, takže měla ze začátku trošku problémy - neudržela se na zádech rovně a stáčela se do své prenatální polohy, takže jsme raději chodili k němu, abychom nic nezanedbali) a ten jí jasně vzkázal, to co jsem uváděla nahoře a že naopak máme být rádi, že máme tak šikovné dítě a že na tom neshledává nic špatného a s tím pomáháním, že bez tréninku se neobejde žádný sval a když se dítě nechá samo sobě napospas (jak někde dnes doporučují) tak pak začne sedět a chodit až buhvíkdy - samozřejmě NE NUTIT, pokud nechce a nejeví zájem nechat být až dozraje čas, ale pokud ten zájem a sílu má, tak ho rozhodně podporovat
![]()
@Ajuschak Konečně rozumný názor. Už jsem myslela, že jsem úplně sama na světě. Vlastně v CR. JInde se to tak nehrotí. Taky jsem posazovala na klín a mezi nohy, když se do toho tak hrnula.Od půl roku sama sedí, vzápětí šla na čtyři. Od 8 měsíců leze.Je jí 9 a půl, stojí u nábytku, leze do schodů, klečí ve vysokém kleku. Všude:obvod, neur.,rehab. nás chválí. A navíc to, že jsem ji posazovala mezi své nohy, jí umožnilo jiné dovednosti. Kdybych ji měla v pořád v klubíčku, tak by ted ztěží dávala kroužky na tyčku, kostky na sebe apod. Vidím to u klubíčkujících matek.
@LucPa hurá hurá. Malý má 4 měsice a vylozene dela sklapovacky, vleze byt nechce. Vali sudy a s hrackama mu je nejlip skoro v sede. Chytne se za moje ruce a sam se pritahne do sedu. Tak proc mu nepomoct
@LucPa hurá hurá. Malý má 4 měsice a vylozene dela sklapovacky, vleze byt nechce. Vali sudy a s hrackama mu je nejlip skoro v sede. Chytne se za moje ruce a sam se pritahne do sedu. Tak proc mu nepomoct
@Luciusek86 Mě je úplně jedno co si kdo dělá se svým dítětem. Já reagovala na předešlý příspěvek a dotaz zakladatelky.
@Luciusek86 no já bych mu rozhodně pomohla, když chce sám od sebe a má na to sílu
mně dokonce babička s tetou radily malé přidržovat nožičky a nechat ji zkoušet zvedat, že si tak krásně vytrénuje svaly, no tak sem tam jsme to párkrát zksusily
a malá byla spokojená, že mohla sedět a tím, že jsme ji nebránily, byla ve všem o hodně napřed, no jak říkám, posvěcení od odborníka jsme měli a žádné následky taky nemá (dnes jí jsou 4 a fyzicky a mtoricky je na to výborně, zádíčka nebo postoj jsme jí „časným“posazováním neoddělali
)
však, když jsme my byly malé, tak všechny děti v půroce v kočáře seděly a žvýkaly rohlík, večer pily krupici z kravského mléka atd a jsme nějak postižení z toho? Dneska se prostě všechno moc řeší - je to skvělý byznys (dětské výživy atd) místo toho aby se maminy řídily instinkty a vlastním rozumem…
Já si vůbec neumím představit, že bych jí nijak nepomáhala. Vleže na zádech i břiše nepřetržitě řvala. Nudila se. A neustálé nošení mi přijde, že je k ničemu. To jsem raději seděla na zemi a hrála si. Stejně jsem to dělala i se starší dcerou.Je jí 18 let a je úplně zdravá.
@LucPa píše:
Já si vůbec neumím představit, že bych jí nijak nepomáhala. Vleže na zádech i břiše nepřetržitě řvala. Nudila se. A neustálé nošení mi přijde, že je k ničemu. To jsem raději seděla na zemi a hrála si. Stejně jsem to dělala i se starší dcerou.Je jí 18 let a je úplně zdravá.
no tak to jsme měly naprosto stejný problém
do té doby buď spala, jedla nebo řvala, vyloučilo se všechno, dr. nám nakonec řekla, že je asi víc inteligentní a řve z nudy a jakmile se od 4m začala posazovat a pak sama sedět bez opory byl najednou klid a hodné zlaté dítě ![]()
Ono se to hezky říká těm maminkám, co jejich děti vklidu leží pod hrazdičkou. Já bych se taky nijak nevnucovala.Taky se mi líbí rady vozit děti v kočárku místo vsedě tak vleže na břiše. To by jim naše malá něco předvedla. Ona se v kočáře nudí i vsedě, ale aspon chvíli vydrží.
@Nikynka86 píše:
takze urcite nespechej,dala bych byt Tebou syna na brisko,at se snazi past konicky a procvicuje a zpevnuje zadove svalstvo na lezeni.
Vseobecne plati,past kone,otacet se na bok,plazeni,lezeni,klek,sedeni a potom stoupani a chozeni.
Diky Nikynko za nadhled. Nas Martas se zacal pred tydnem posazovat z leze naprimovanim trupu (no to zni teda odborne
) a taky vyvadi, kdyz ho polozime, i treba kvuli prevlikani a tak. Myslim po precteni tady prispevku a odbornych rad (i zajimava srovnani praxe ze zahranici), ze to je kombinace narustajici zvedavost a snaha procvicovat telo. On totiz skoro vubec necvici na brisku, tak si musi holt nejak vynahradit. ![]()
Jeste k tem nazorum proc je nenechat delat co chteji, a ze toho doktori moc nadelaji s novotama. Na jednu stranu to je pravda, ale na druhou stranu od toho maji rodice, aby jim pomahali kde si sami jeste nestaci dobre rozhodnout. Ty jejich telicka priroda rozhodne nebudovala pro kocarky, autosedacky nebo polstare, tak mi pripada docela pravdepodobne, ze se v nekdy v techto novych situacich chovaji, byt z komplikovanych duvodu, ke sve vlastni skode.