Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj
chtěla jsem se zeptat, jestli nemáte někdo podobný problém. Malý se už asi 2 týdny chce sám posazovat a pořád se přitahuje do sedu, například když leží občas v lehátku, nebo když ho chci nakojit a v kočárku se chytá okraje a chce si sednout. Když ho položím tak se začne strašně vztekat. Nechci aby si nejak nicil záda. A moje máma pak přijde a řekne proč mu do sedu nepomůžu. ![]()
Myslím, že to je normální. V určité chvíli děti prostě začnou chtít vidět víc, chtějí se posadit, i když na to fyzicky ještě nemají. V kočárku ho můžeš dát do polosedu, třeba ho to uspokojí, alespoň na nějakou dobu, že víc uvidí, nebude tam tak zapadlý. Hlavně v tom kočárku to je pro zvídavé děti „vopruz“, když mají ležet, ale nejradši by už chodily
, takže určitě polosed. V lehátku taky, zvednout ze spíše vleže do spíše v sedě. Ale určitě ho neposazuj natvrdo, to ne. A maminky řeči prostě musíš vydržet ![]()
Davidek to taky delal,i driv nez mas ty stareho syna!
Za me urcite neposazovat,sem tam na klin ano,ale jinak urcite ne!
Memu synovi bylo 8m sam nesedi,neposadime,pritahuje se,plazi se (neleze) a kdyz si hrajeme a sedi mi mezi nohama rovnovahu uz drzi ale stejne ho nenechavam dlouho!
Dr.rikala,ze v jeho veku ho muzu nechat kratkou chvili vickrat denne sedet,ale podpirat.
A ze je to ok,ze ma cas!
takze urcite nespechej,dala bych byt Tebou syna na brisko,at se snazi past konicky a procvicuje a zpevnuje zadove svalstvo na lezeni.
Vseobecne plati,past kone,otacet se na bok,plazeni,lezeni,klek,sedeni a potom stoupani a chozeni.
To co popisujes je normalni,ale nenechavala bych ho se tahat.syn se mi tahal ve 4m. o hlubokou korbu v kocarku do sedu
a rval a rval a rval…
Tak jsme to vyresili sportakem aby videl,ale lezel…
Jinak moje mamka se taky divila,proc maleho neposadim,kdyz chce,atd…Teta (67let) se od 5ti mesicu Davidka,pta jestli UZ sedi ![]()
rikam vsem,ze ne nesedi,sam to neumi!
Koukaji na me jak na blazna ![]()
ale uz to neresim,prece synovi neznicim zada jen proto abych mohla okoli odpovidat ANO SEDI ![]()
vsak se jeste nasedi dost a dost!
Jája tohle dělá už od tří měsíců. Mudra mi poradila, že pokud má tyhle tendence, tak jí mám zvedat nožičky - v lehátku něčím vypodložit, vzít do klubíčka apod. Pokud bude mít nohy nahoru, nikdy nedostane tímhle polosedáním páteř do takový zátěže, aby jí to ubližovalo.
taky jsem to před 14ti dny musela začít řešit…tedy hlavně ten kočárek. Luky se opírá o lokty a snaží se seč mu síly stačí, aby dohlédl co nejdál. Musela jsem mu kočárek nastavit do polosedu, ale zároveň ho vepředu „upěchovat“ fusakem, protože mu to nestačí a pořád se chce vyklánět víc a víc. Takhle tam polosedí totálně zabarikádovaný, ale aspoň ho na chvíli přešli tendence sedět. V lehátku ho už mít nemůžu, protože se natočí na bok, chytne se kraje a přes ten bok se posadí. Začal to dělat z ničeho nic, poprvé mě tím tak zaskočil, že jak se snažil honem rychle se posadit, tak přepadl a měla jsem co dělat, abych ho chytla a on se neuhodil přímo do hlavičky. Takže bacha na ty čipery, rozhodně neposazovat. Mají na to ještě čas
Muj nejmladsi to dela uz par tydnu taky…no ma smulu. V kocarku mu to ted nastesti nejde, ve fusaku a nabalenej to nezvkadne a spis usne. A jinak ho mam v nositku.
Neposazuju nikdy, ani na chvilku, ani na kline…proc?? Da se krasne klubickovat, nechapu, proc si vetsina to mimino kecne na klin…staci prece zvednout nohy a je to
A polohovat kocarek…no to uz vubec, od toho je kousek, aby za par tydnu chytil ty rantly a sednul si poradne a to by fakt dobry nebylo, jak to ty decka jednou zkusi, je konec. ![]()
Je to úplně normální.Hlavně ho neposazuj.
Adámek sám seděl až skoro v 9 měsících,ale Emička se sama posadila,když ještě neměla 7 měsíců.Přitahovat se,jak popisuješ,začala taky dřív.
Hlavně nepřitahovat a neposazovat!
Malá také začala už kolem 4 m. Vždy jsem jí posadila na pár minutek, seděla jsem za ní a oběma rukama jí držela tělíčko nebo byla opřená. Chvilku si hrála a pak hned pást koníčky. Vydrželo jí to asi 3 týdny a ted preferuje nejvíce pasení. Ono je to trochu o tom, že posiluje svaly a zkouší kam až se vyhrabe, ale určitě kvůli tomu nedávat dítě sedět.. Ale to asi stejně víš.. Prostě to dělá každé dítě a neznamená to , že už umí sedět.
ahoj,moje 5-měsíční dcerka se mi taky začala zvedat do sedu,tak se jí snažim vždy chytnout nohy,ale jakmile jí mám v náručí,tak řve dokuď se neposadí
co sní?V kočárku se taky nadzvedá,ale to po chvilce vzdá
Nám Mudr. řekla, že co dělá sama tak ji máme nechat. Neposazovat dokud si sama nesedne, ale c zkouší sama a baví ji to tak jen hlídat a nechat ![]()
Mě to malá dělá taky, když ji chovám na ruce, tak se pořád zvedá do sedu, když si ji víc položím tak se vzteká a kroutí se, na podložce taky, pořád natahuje ruce, jakmile jí za ně chytím, okamžitě se začne přitahovat. Také nevím co s ní, když se hodně vzteká, tak jí párkrát přitáhnu do sedu a zase položím, snad jí to neublíží, když ji nenechávám sedět dlouho, ona se při tom tváří tak nadšeně, že sedí, že je mi jí vždycky líto. Už aby seděla sama.
Náš to taky dělá, z polohy na bříšku si sedá na bok a opírá se o nataženou ruku, v lehátku si sedne normálně, sám. Nechávám ho být, nenutím ho do toho, tak to jeho tělo zvládlo samo, zakázat mu to nemůžu ![]()
@ncc1701 u nas se chce jen pritahovat. kdyz ho jdu kojit, tak se pritahuje, kdyz ho mam v pololehu na sobe na kline, tak taky. cetla jsem, ze ho nemam pritahovat sama ale chytne se me za ruce nebo za bok kresla a pritahuje se…