Posazovat dítě?

18.6.20 07:43

Posazovat dítě?

Dobrý den, měla bych dotaz :mavam: mám 7 měsíčního chlapečka a do půl roku jsem ho měla jen v hluboké korbičce. Jenže pak jsem potřebovala kočár vyprat, tak jsem malého dala do sporťáku (nejdříve do pololehu, ale protože se mu to nelíbilo, tak jsem ho dala do sedu), krásně v něm sedí, ani se neklimbá a nepadá. Když ho posadím na gauč, tak se v sedu udrží krásně, hačá a hraje si. Sám se ale neposadí, proto bych se chtěla zeptat, jestli nedělám špatně, když ho posazuji, i když už umí sedět krásně sám, jen se sám neposadí? Předem děkuji za názory :)

Příspěvek upraven 18.06.20 v 08:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3711
18.6.20 07:47

Neposazuj ho. Dokud si sám nesedne, tak neposazuj. Pokud se mu nelíbí v polosedu, tak dej zpět ještě korbičku, kde může koukat z bříška.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
181
18.6.20 07:48

Ano, škodíš mu tím, jak co se týká pohybového vývoje, tak problémů do budoucna. Dítě nemá být prosazováno, dokud se do této polohy nedostane samo. Doporučuji tento článek
 https://www.poliklinikaprosek.cz/…do-1-roku-61

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3353
18.6.20 07:54

On se ti za chvíli posadí a budeš mít po problemu :) Když jsme začali v 7m dcery s příkrmy, tak se začala v židličce posazovat, i když byla jen v pololehu. Tak jsme čas v židli minimalizovali, protože na rehabilitaci nás upozornila, že posazovat ne. Ale dcera se krátce nato posadila sama. Asi to byla motivace :) V kočárku je delší dobu, tam bych do sedu určitě nedávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
18.6.20 07:59

Já myslela že je všeobecně známo že se dítě nemá posazovat. Jasný že se mu v něm líbí, má lepší rozhled. Nicis mu tím záda, a ztrácí motivaci se to naučit sám. Jestli ti už leze, nebo peruje na kolinkach, zachvili se sám posadí ze čtyř. Maximálně ho dávej do pololehu… Ale do sedu určitě ne..

• Citovat
  • Upravit
76590
18.6.20 08:00

@Míša Andrlová ano děláš to špatně, musíš počkat, až si sedne sám, až k tomu dospěje, jinak bude mít v pozdější době problémy s páteří

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21585
18.6.20 08:00

Dítě nemá sedět, dokud si k tomu nedojde samo. Správně se má posadit z polohy na 4 přes šikmý sed. Pokud ho začneš posazovat dřív, zničíš mu záda. I když se ti zdá, že sedí pevně, nemá správně vyvinuté zádové svaly. Akorát máš velký problém. Pokud teda dítě v kočárku položíš, tak bude velký cirkus, protože jsi mu už ukázala, že může sedět. Jediné fakt vytáhnout hluboký kočár a vozit na břiše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7712
18.6.20 08:01

Do sedu ne, akorat mu to skodi do budoucna. Dcera se posadila celkem dlouho, kdyz uz se plazila dobu, lezla…pak az si sama sedla. Holt byla ve sportaku v pololehu. Byla prevazne na zemi na puzzlich, dece, spokojena s hrackama, kam chtela si dolezla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76590
18.6.20 08:02

@mackA159 také jsem si myslela, že v dnešní době už to ví každý, že se dítě posazovat nemá :nevim:
a platilo to už za mně, když jsem byla mimino, a to už je nějaký ten pátek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35782
18.6.20 08:07

Ano, velmi mu tak škodíš!!! Je jedno, ze se tam neklimba, dokud si nesedne sam tak neposazovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1288
18.6.20 08:09

Pokud se neumí sám posadit, naprosto bez pomoci, určitě neposazovat!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
18.6.20 08:10
@stinga píše:
@mackA159 také jsem si myslela, že v dnešní době už to ví každý, že se dítě posazovat nemá :nevim:
a platilo to už za mně, když jsem byla mimino, a to už je nějaký ten pátek

Přesně.. Já se ptala nedávno svoji mámy jestli nás posazovala.. Prý už za jejich let (ročník 65), se děti neposazovali :think: taky nechápala kde na to furt lidi chodí.. Pár dní zpátky jsem viděla na Facebooku fotku, jak nějaká maminka přidala svoji 8mi měsíční dcerku. Holčička seděla oprena o polštáře, celá shrbena, ale prý se jí tak líbí :nevim: nevim kam všichni tak spěchaj..

Příspěvek upraven 18.06.20 v 08:10

• Citovat
  • Upravit
18.6.20 08:10

@stinga Je to moje první dítě. Samozřejmě jsem to slyšela, i jsem všem zakazovala ho posazovat, jenže mi každý říkal, jak to nemám přehánět a dítě mám normálně posadit, že oni to dělali svým dětem taky a jsou v pořádku. Říkali mi to prarodiče, moje rodiče, přítelovi rodiče, sousedi, kamarádky, prostě spousta lidí, takže jsem si myslela, že když se udrží, že mu tím neublížím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1557
18.6.20 08:14

Nemá ještě dostatečně posílené svaly podél páteře. Tím ze ho posadis, celá váha trupu a hlavy mu tlačí na páteř (svaly ji ještě nepodrží) a tím mu můžeš zadělat na pozdější problémy s páteří a bolestmi zad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32902
18.6.20 08:17

Dokud si nesedne sám, tak ho aktivně neposazuj. Nemá na to připravené tělíčko, můžeš mu uškodit. Sed je jeden ze zásadních prvků vývoje a tělo mu to dovolí, až bude mít na to připravené tělo, posílené svaly atd. Děti si samy sednou obvykle kolem 8-10 měsíce ( některé dřív, jiné později, ale přijdou si na to samy!)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí