Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, měla bych dotaz
mám 7 měsíčního chlapečka a do půl roku jsem ho měla jen v hluboké korbičce. Jenže pak jsem potřebovala kočár vyprat, tak jsem malého dala do sporťáku (nejdříve do pololehu, ale protože se mu to nelíbilo, tak jsem ho dala do sedu), krásně v něm sedí, ani se neklimbá a nepadá. Když ho posadím na gauč, tak se v sedu udrží krásně, hačá a hraje si. Sám se ale neposadí, proto bych se chtěla zeptat, jestli nedělám špatně, když ho posazuji, i když už umí sedět krásně sám, jen se sám neposadí? Předem děkuji za názory ![]()
Příspěvek upraven 18.06.20 v 08:13
Neposazuj ho. Dokud si sám nesedne, tak neposazuj. Pokud se mu nelíbí v polosedu, tak dej zpět ještě korbičku, kde může koukat z bříška.
Ano, škodíš mu tím, jak co se týká pohybového vývoje, tak problémů do budoucna. Dítě nemá být prosazováno, dokud se do této polohy nedostane samo. Doporučuji tento článek
https://www.poliklinikaprosek.cz/…do-1-roku-61
On se ti za chvíli posadí a budeš mít po problemu
Když jsme začali v 7m dcery s příkrmy, tak se začala v židličce posazovat, i když byla jen v pololehu. Tak jsme čas v židli minimalizovali, protože na rehabilitaci nás upozornila, že posazovat ne. Ale dcera se krátce nato posadila sama. Asi to byla motivace
V kočárku je delší dobu, tam bych do sedu určitě nedávala.
Já myslela že je všeobecně známo že se dítě nemá posazovat. Jasný že se mu v něm líbí, má lepší rozhled. Nicis mu tím záda, a ztrácí motivaci se to naučit sám. Jestli ti už leze, nebo peruje na kolinkach, zachvili se sám posadí ze čtyř. Maximálně ho dávej do pololehu… Ale do sedu určitě ne..
@Míša Andrlová ano děláš to špatně, musíš počkat, až si sedne sám, až k tomu dospěje, jinak bude mít v pozdější době problémy s páteří
Dítě nemá sedět, dokud si k tomu nedojde samo. Správně se má posadit z polohy na 4 přes šikmý sed. Pokud ho začneš posazovat dřív, zničíš mu záda. I když se ti zdá, že sedí pevně, nemá správně vyvinuté zádové svaly. Akorát máš velký problém. Pokud teda dítě v kočárku položíš, tak bude velký cirkus, protože jsi mu už ukázala, že může sedět. Jediné fakt vytáhnout hluboký kočár a vozit na břiše.
Do sedu ne, akorat mu to skodi do budoucna. Dcera se posadila celkem dlouho, kdyz uz se plazila dobu, lezla…pak az si sama sedla. Holt byla ve sportaku v pololehu. Byla prevazne na zemi na puzzlich, dece, spokojena s hrackama, kam chtela si dolezla.
@mackA159 také jsem si myslela, že v dnešní době už to ví každý, že se dítě posazovat nemá ![]()
a platilo to už za mně, když jsem byla mimino, a to už je nějaký ten pátek
Ano, velmi mu tak škodíš!!! Je jedno, ze se tam neklimba, dokud si nesedne sam tak neposazovat.
Pokud se neumí sám posadit, naprosto bez pomoci, určitě neposazovat!
@stinga píše:
@mackA159 také jsem si myslela, že v dnešní době už to ví každý, že se dítě posazovat nemá
a platilo to už za mně, když jsem byla mimino, a to už je nějaký ten pátek
Přesně.. Já se ptala nedávno svoji mámy jestli nás posazovala.. Prý už za jejich let (ročník 65), se děti neposazovali
taky nechápala kde na to furt lidi chodí.. Pár dní zpátky jsem viděla na Facebooku fotku, jak nějaká maminka přidala svoji 8mi měsíční dcerku. Holčička seděla oprena o polštáře, celá shrbena, ale prý se jí tak líbí
nevim kam všichni tak spěchaj..
Příspěvek upraven 18.06.20 v 08:10
@stinga Je to moje první dítě. Samozřejmě jsem to slyšela, i jsem všem zakazovala ho posazovat, jenže mi každý říkal, jak to nemám přehánět a dítě mám normálně posadit, že oni to dělali svým dětem taky a jsou v pořádku. Říkali mi to prarodiče, moje rodiče, přítelovi rodiče, sousedi, kamarádky, prostě spousta lidí, takže jsem si myslela, že když se udrží, že mu tím neublížím.
Nemá ještě dostatečně posílené svaly podél páteře. Tím ze ho posadis, celá váha trupu a hlavy mu tlačí na páteř (svaly ji ještě nepodrží) a tím mu můžeš zadělat na pozdější problémy s páteří a bolestmi zad.
Dokud si nesedne sám, tak ho aktivně neposazuj. Nemá na to připravené tělíčko, můžeš mu uškodit. Sed je jeden ze zásadních prvků vývoje a tělo mu to dovolí, až bude mít na to připravené tělo, posílené svaly atd. Děti si samy sednou obvykle kolem 8-10 měsíce ( některé dřív, jiné později, ale přijdou si na to samy!)