Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Předem se omlouvám, jestli je tu nějaká podobná diskuse. Hledala jsem, ale nenašla.
Mám mamku v nemocnici. V papírech jsem uvedená jenom já, jakožto možná osoba, které je možno poskytovat informace. Již proběhla nějaká vyšetření a už by měly být výsledky. Tak jsem zavolala do nemocnice. Chtěla jsem se zeptat, kdy poskytují informace o pacientech. Byla jsem překvapená, když jsem se od sestry dozvěděla, že stačí pouze zavolat v danou dobu a paní doktorka mi informace poskytne.
Paní doktorce jsem volala. Byla jsem velmi překvapená, protože mi paní doktorka sdělila, že prý jsme spolu již mluvily!
Říkám, že nemluvily, že volám poprvé (mamka nastoupila v pondělí do nemocnice). Mám tušení, kdo asi volal (mamčina kamarádka).
Nechci dělat nějaké rušno, ale docela jsem zaražená z přístupu. Vždyť tam může zavolat kdejaká sousedka a tvrdit, že to jsem já a požadovat informace.
Takže by mě zajímalo, jak to probíhá v jiných nemocnicích. Zda je toto běžný postup.
@Hořec já třeba dostala v gennetu ID číslo pod který mi budou sděleny výsledky a informace po telefony, jinak jen osobně. ve většině nemocnic se tohle ale moc nedodržuje…
To by mě taky zajímalo, protože už jsem nad tím přemýšlela, jak by po telefonu asi mohli zjistit, jestli skutečně volá ona osoba ![]()
To je nějakej nesmysl, mě odmítli říct informace o MANŽELOVI po telefonu, že bych si musela dojít. Mohli mi jen říct, že už ho 4 hodiny operují a nic víc ![]()
ale věřím všemu, u nás máme na gyndě sestru drbnu a jedna maminka tam byla pro potvrzení těhotenství a než došla domů, tak to její manžel už věděl
(maloměsto)
![]()
Popravdě to dělám tak, že když ležím v nemocnici, přímo výslovně zakazuju jakékoli podávání o mém stavu po telefonu, dokonce si to od vrchní sestry nechám podepsat, stejně tak o lékaře na příjmu. A osobně sdělují jen mnou uvedeným osobám.
No já šla na akutní CS, podepisovala jsem hromadu papírů, a tak jeden o poskytování informací. Kromě jména a tel. čísla osoby kterou můžou informovat, jsem musela taky uvést heslo. Chlapa se nikdo nestihl zeptat, bo ho hned hlásil, a mamka nevolala. Ale volám si neustále do nemocnice abych zjistila stav malého, a heslo po mě taky nikdo nechce a to mi ho sami přidělili. Jen se představím a že se chci zeptat na malého a hned mi to řeknou, přepojí na dr, nebo zavolají sestru která ho má na starost když není u telefonu. ![]()
zatím s tím problém nemám, ale asi bych startovala kdybych se dozvěděla že tam volal někdo „cizí“ a oni mu něco řekli.
Když byla naše mamka ve špitále, tak se na její stav ptal přítel ségry (který dělá jen hérečku, za celej rok se neozvou, viděli jsme ho asi po 3, a je to pěkněj xxxxx ) Sestra se jich anineptala kdo jsou a info jim vyklopili osobně. Naštěstí pak už se neptaly bo jeli dom ![]()
@Žirafátko, fakt to nesmysl není. Spíš na to kašlou. Mamka si výslovně nepřála poskytovat informace nikomu jinému než mně.
No je to tak, že v souhlasech se musí souhlasit i s sdělováním info po telefonu.
Potom je na každém zařízení, jestli se přístup nějak zahesluje nebo jestli se můžou podávat informace po telefonu…na riziko pacienta, který s tím souhlasí.
Myslím si, že pokud budeš vyžadovat nějaké heslo, měli by ti vyjít vstříct.
Podávání informací o pacientech je hrozně diskutabilní a hodně diskutované ![]()
Nikdy jsem po telefonu nesdělovala informace o pacientech bez předchozí domluvě s pacientem a rodinou. Když už jsem byla v osobním kontaktu s osobou uvedenou v souhlasu, tak jsme se domluvili, že zavolá v určitou hodinu a řeknu jí/jemu, jak vše probíhá a tak. Podávat jakékoliv informace po telefonu, byť jenom to, že tam ten pacient opravdu leží, je nehoráznost. I u nás jednou sestra po telefonu oznámila, že pacientka byla na potratu a je v pořádku a byl z toho rozvod a nepříjemnosti nejenom pro danou sestru, ale pro celou nemocnici. ![]()
U nás v papírech je kolonka, kam si pacient vpisuje spolu se sestrou, jakým způsobem mají být podávány informace…Může napsat, že buď po telefonu nebo pouze osobně..a také je tam kolonka, v jakém rozsahu chce, aby byly informace podány..Informace o zdrav. stavu by měl podávat pouze lékař..
No má zkušenost praví, že v Praze to dodržují, po telefonů nic neřeknou ![]()
Dělala jsem v nemocnici a pořád nám někdo volal, aby se zeptal na stav pacienta, ale měli jsme nařízeno informace nepodávat. Lidem do telefonu jsme vždycky říkali, že jim nic sdělit nemůžeme, protože informace smí podávat jenom lékař a lidi nebyli schopní to pochopit. Lékaři to dělali individuálně. Jeden řekl, druhý neřekl, třetí řekl jenom po předchozí ústní domluvě, že říct smí. Obecně je ale zákaz podávat informace po telefonu. ID čísla se u nás nevedly, ale slyšela jsem, že to tak někde funguje. Je to podle mě rozumné, protože plno lidí opravdu nemá čas jezdit denně do nemocnice, nebo jim to jejich vlastní zdr. stav nedovoluje a pokud by se nedověděli nic po telefonu, tak jsou v háji. Týká se to hlavně starých manželských párů..
U nás v nemocnici, když byl bratr na dětském oddělení, tak personál chtěl po rodičích heslo, kterým se vždy prokážou do telefonu, a pak jim poskytli informace.
Hezke odpoledne vsem. Mohl by mi prosim nekdo poradit? Ocitla jsem se v neprijemne situaci. Ziju v zahranici a dozvedela jsem se ze muj otec mel velmi vaznou autonehodu. Prevezli ho na Aro a kdyz si tam volam pro informace o jeho zdravotnim stavu (je v umelym spanku, vsechny koncetiny zlomene, vazne poraneni mozku a unik mozkomíšního moku… ) chteji po me telefonicke heslo. Bohuzel rodina z otcove strany ho zmenila a nove mi nechce poskytnout, tim padem mi nepodaji zadne zpravy. Jak se mam branit? S otcem nemam zadne konflikty, s rodinou je to bohuzel na bodu mrazu.
Dekuji za rady.