Postavit a nebo koupit?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
116
30.7.10 00:13

Postavit a nebo koupit?

Ahojky všem,

máme s manželem dilema…chtěli bysme mít svoje vlastní bydlení. Zatím bydlíme v dvougeneračním s bábinou a 20ti letym bratrem…Vchod, veranda, půda, sklep a sušárna je společná…Jako babča je prima, ale někdy je to taky psychicky náročný. S bráchou vycházíme naprosto v pohodě, teda pokud tu zrovna nemá svoji přítelkyni, kterou bych nejradši poslední dobou nejradši uškrtila…(ale to je zase na jiné téma)
Takže naše dilema

1. postavit si baráček…máme pozemek, museli bysme natáhnout vodu, elektriku, udělat septik a vykácet pár stromů…Prostě by tu bylo dooost práce, ale zase je to opravdu dobré místo na vesnici a jen 2km od města.
  2. koupit už dům a předělat…

Na jednu stranu by s, již postaveným domem, nemuselo být tolik papírování…Ale zase na druhou nové je přece jenom nové…
Budu strašně ráda za vaše názory, postřehy a ještě radši když mi napíše některá z vás, která rešila podobné dilema…
Díky mooooc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3870
30.7.10 00:17

Postavit nový, věř mi, koupíte starší dům, kde bude milión skrytých vad, které budete muset předělávat a nakonec se to prodraží víc než nový domek, to je známá věc. A papírování, to bude tak jako tak, na starší domek byste taky museli mít nějaká stavební povolení, takže s tim je to prašť jak uhoď. A hlavně, domek si uděláte podle vašich představ a ne předělávat starou barabiznu, která je vlhká a bůh ví co. Kamarádka koupili dům za 300.000,– Kč, takže si dovedeš představit, co to bylo, ještě dneska nejsou hotovi (je to 8 let 8-o ), maj 2 místnosti smrdící stuchlotinou. My si za 6 let postavili novej dům a jsme jen rádi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
30.7.10 00:24

Za mě taky novostavbu, taky ted stavíme, resp. si necháváme stavět, Papírování nám odpadlo, protože kupujeme hotový projekt v satelitu. Manžel měl taky tendence kupovat starej, ale já byla silně proti už jen kvůli vnitřním dispozicím a z důvodů skrytých vad. Manžela vyléčili známí, kteří koupili starý dům od příbuzných, takže ho znali a postupně se to na ně valí a valí, ještě nejsou hotový a finančně už jsou na tom stejně jako my s novostavbou. Jedinou výhodu vidím v tom, že se nemusí platit najednou, ale já osobně bych nechtěla rekonstruovat do konce života, v tomhle jsem náročná a radši vezmem hypotéku na celý dům.

• Citovat
  • Upravit
7569
30.7.10 00:24

Ahoj, na to je těžké odpovědět…někdo říká, že je lepší stavět si nové než předělávat starý domeček. Záleží, jak jste na to ¨stavěný¨ vy - nevadilo by vám, že bydlíte ve starším domě ??
Je to i o tom, jaký postavený dům se vám podaří koupit - jak hodně bude potřebná rekonstrukce ( aby nevyšla dráž, než postavení nového domu ). Zase to má výhodu v tom, že se můžete přestěhovat ihned, i když budete mít horší bydlení díky rekonstrukci.
U staršího domu třeba nemůžeš tolik hýbat s dispozicemi - plno věcí je daných, kdežto v novém domě si to navrhneš dle svého. Zároveň si při rekonstrukci můžou vyskytnout ¨kostlivci ve skříni¨ a budete mít další náklady.
Asi bych se porozhlédla, jaká je situace v prodeji domků - jestli byste našli nějaký, který vám vyhovuje ( velikost, poloha, pozemek, co roste na pozemku, vlastní studna, druh vytápení, počet pater, půda, sklep …)a hlavně - dneska jsou ceny nemovitostí dost nízko, takže třeba by se něco rozumného dalo najít… a jestli máte někoho známého, kdo dělá rekonstrukce nebo má zkušenosti ze stavby, tak bych s ním zkusila prodiskutovat, kolik by asi stála rekonstrukce.
A pak už musíte sami si rozhodnout :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16247
30.7.10 00:29

Postavit nový, dle svých představ a přání… u novostavby je vždycky dost práce, kor pokud stavíte více méně sami, ale ten pocit, když se nastěhujete :) No paráda, bylo to náročné, ale jsem spokojená :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1155
30.7.10 00:31

Známí si koupili starší domeček a dva roky rekonstruovali. Pak to vzdali, domek prodali a postavili si nový. Při poslední návštěvě se nechali slyšet, že by i tenhle nejradši prodali a postavili nový a vyvarovali se chyb, které nadělali. No, někdo nebude spokojený nikdy :lol:
My máme koupený nový a jsme celkem spokojený, rozhodně víc než brácha, který zdědil dům po babičce a pořád něco předělávaj …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3870
30.7.10 00:32

No hele holky, já to vidim u našich, bydlej v baráku, kde se narodila babička (1932), pak se dostavovalo, ale dneska by dům potřeboval kompletní rekonstrukci od A až po Z, která by, troufnu si říct, se vyšplhala tak na 800.000,– Kč. My postavili dům cirka za 1.300.000,– Kč, ale ještě to něco spolkne. A tak jako tak, starý dům, který stojí alespoň za něco nekoupíte levnějš než za milión, teď to všechno zbouráte na obvodové zdi, protože to tam budete chtít mít jinak, a pojedete od začátku. Tak mě pořád vychází ta nová stavba levnějš no nevim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3870
30.7.10 00:33
Saxana22 píše:
Postavit nový, dle svých představ a přání… u novostavby je vždycky dost práce, kor pokud stavíte více méně sami, ale ten pocit, když se nastěhujete :) No paráda, bylo to náročné, ale jsem spokojená :)

Přesně tak, souhlasím, paráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
30.7.10 00:39

Přesně tak, souhlasím… i když třeba novostavba nevjyde levněji, tak se určitě ušetří práce a čas.

Jak někdo psal, že barák se dá sehnat i kolem milionu, tak u nás v okolí ne. Ve vesnici, kde jsme se koukali my, byli starý ruiny na spadnutí i za 5mil., ale to už byl spíš extrém, ale u nás na kladensku kolem 2,5mil.

Vnitřek si budeme dodělávat taky samy, s nedostatkama počítám, ale budou to naše nedostatky a tak už je ted miluju… no uvidím, jak budu mluvit po nastěhování :-D

Jinak zakladatelko, pokud máte svůj pozemek a líbí se vám, tak bych vůbec nad ničím nepřemýšlela

• Citovat
  • Upravit
3870
30.7.10 00:45

No tak to je jasný, čím blíž Praze, tím dražší, ikdyž někteří to opravdu přepísknou a chtěj za ruiny nekřesťanský prachy.
Jinak přeji všem dobrou noc, jdu na kutě, jsem KO :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
30.7.10 01:12

Taky pádím, dobrou

• Citovat
  • Upravit
116
30.7.10 01:14

NO asi se nejspíš rozhodneme pro to si postavit, ale zase to šílená hypo…no musí se to nějak udělat..hodně lidí má v dnešní době hypču a taky to zvládá…
Já jsem spíš takovej „posera“ nejraději bych zůstala tady a věděla že každý měsíc nemusím platit šílenou částku za hypotéku.
No ale jestli se tak rozhodneme tak zas budeme řešit jestli stavět s Ytongu nebo dřevostavbu…navíc tu není plyn…Nevíte jestli se dá udělat dřevostavba s kotlem na topný? Kamarádka má postavený bungalov a mají jen krb, bez kotle, ale prý to vytopí. Je to 5+1, ale mě se tomu nechce moc věřit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
30.7.10 01:14
Dana27 píše:
No tak to je jasný, čím blíž Praze, tím dražší, ikdyž někteří to opravdu přepísknou a chtěj za ruiny nekřesťanský prachy.
Jinak přeji všem dobrou noc, jdu na kutě, jsem KO :lol:

Dobrou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
30.7.10 01:15
jjelena píše:
Taky pádím, dobrou

dobrou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
30.7.10 05:47

Ahojki, naše kamaradka s manželem koupili na první pohled krásný domeček, vypadalo to, že jen pár úprava astěhují se. No a když přišli do baráčku prázdného zděsili se, navíc od místních se dozvěděli, že byl vloni v červenci zatopen, na domečku zamaskována prasklina, ve sklepě voda (ten byl zamaskován tak, že byl jako zrušen), pak jim odborník řekl, že nová střecha z tašek je na domečku těžká, že budou muset udělat plechovou. Domeček koupili přes realitku, tak teď jim nastane boj, aby byla zpětně snížena třeba i soudní cestou cena. Navíc majitelka tvrdila, že je v domě nová elektřina, což se nezakládá na pravdě, takže z těšení se na brzké bydlení je jen a jen hromada nepříjemností a starostí. Prostě jak píšou holky, jít a stavět, pokud fakt je kde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí