Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
u vínečka jsme s kamarádkou zavzpomínaly na gymnaziální léta. U prvního vzpomínáme na učitele a spolužáky, u druhého již řešíme „státotvorné debaty“
a u třetího veškeré peprnosti co nás napadnou. Nemohly jsme vynechat vzpomínku, jak jsme se musely vydat do lékárny, kde byl nadpozemsky pohledný lékárník a musely jsme požádat o tabletku „po“. Je to už téměř 15 let a plynule jsme navázaly na to, jak to vlastně funguje dneska? Koukala jsem, že cena nouzové tablety je téměř 600,–. V tu dobu si kamarádku lékárník musel vzít stranou, vyplňovat nějaký dotazník, dokládat občanku atd. Je to pořád stejné? Jelikož se v současné době snažíme spíše rozrůstat, tak jde tahle problematika mimo nás. Nepamatuji si, kolik Postinor stál, ale 600,– nám vlastně teď nepřijde úplně malá částka. Pro pracujícího člověka možná, ale co náctiletí, co nechtějí říct o peníze rodičům? Víte jaké jsou teď varianty „po“? Není třeba nějaká finanční výhoda pro náctileté? A pokud ne (chápu že tohle není vůbec v naší moci), ale byli byste pro? Ani my dvě se nemohly shodnout, tak jsme si říkaly, že bychom chtěly trošku větší vzorek.. a kde jinde než na emimi:)
Tak nejlepší je se chránit a platit ochranu napůl s partnerem.
Díkybohu jsem pro Postinor nikdy nemusela a za mě je škoda, že je takhle snadno dostupný. Pak spoustu lidí neřeší ochranu, protože pilulka po to vyřeší.
Nikdy jsem ho nepoužila, ale už když jsme měli různé přednášky na ZŠ a i když jsme se o tom bavili s holkama, tak byl dost drahý, 500 stal určitě. Myslím si, že se jeho cena moc nezvýšila. Bylo to cca v letech 2010-13.
@AnnieTRoj píše: Více
Taky bych řekla, ze reálně sla jeho cena hodně dolů. A jinak jsem ho nastesti taky nikdy nepotrebovala.
A ne, nejsem pro to, aby byl levnější.
@synovie352 píše: Více
To je největší hloupost, co jsem dneska četla.
Takže co si představuješ? Že antikoncepce by měla být hůře dostupná, protože? Zkus mi napsat svůj myšlenkový proces, Těhotenství jako trest za nezodpovědnost?
Ne, antikoncepce, včetně postkoitální, má být co nejsnáze dostupná. To a důsledná a kvalitní sexuální výchova je to, co snižuje počet elektivních interrupcí, ne omezení a ještě hloupější fanatické zákazy.
@JancaS84 píše: Více
To určitě ano.. ale u 15 letých lidí, bych na to úplně nespoléhala. Navíc třeba použijí kondom, který praskne atp.
Ještě bych to upřesnila, že se jednalo spíš o pře-pečlivost. Zpětně ví, že to byla blbost, ale stejně by do toho šla znovu. Pořád si představovala, jak by to mohlo dopadnout. Ochranu měla, ale přesto se bála. Byl to její celoživotní strašák
. Já Postinor nikdy mít naštěstí nemusela, ale taky jsem byla cáklá. Než jsem nabyla klidu, používala jsem kondom a spermicidní gel jako pojistku.
Vlastně by ta sexuální výchova a nějaké přednášky by byly fajn.. Ale zase u puberťáků je to asi vždycky těžký..
Příspěvek upraven 19.05.25 v 19:48
Takže je to tak i teď jako před těmi 15 lety? Kamarádka po zkušenosti s lékárníkem (bylo ji opravdu trapně) si dávala navždy pozor.
@AnnieTRoj píše: Více
To je skvělý! My nikdy neměli žádnou přednášku ani na ZŠ, ani na gymplu.. :/
No je to vlastně nouzová antikoncepce. Nárazová, pilulka poslední pomoci…
je to postkoitální antikoncepce, takže - ano
jestli je někdo, kdo ji bere jako lentilky, to nevím
Prostě přijdeš do lékárny a řekneš, že chceš postinor. Lékárník te upozorní, že víc jak x hodin po styku už není účinný, zaplatíš cca 500 a jdeš. Žádná občanka ani žádné otazky.
@Růžováfixa píše: Více
Já teda brala prášky od 16, když ne, kondom. Přerušovanou jsem provozovala až v momentě, kdy mi nevadilo otěhotnět. Myslím, že i dnešní náctiletí jsou hoooodně informovaní a tohle všechno moc dobře ví.
@Růžováfixa @annlady Ano, ale nefunguje jako HA jako taková. Je brána jako takové tzv. záchranné lano. A pokud ji někdo bere pravidelně (což určitě takové případy jsou), tak je to důvod, proč bych zakázala, aby byla tak snadno dostupná. Hodně lidí na ni spoléhá, což je joke jak prase.