Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Budu davat do školky dítě s vyvojovou dysfazii. Je agresivní, vzteklý a psycholozka vyjádřila obavy, jak to zvládne bez asistenta. Toho jsme zatím neřešili.
Do práce musím, nemám jinou možnost.
U nás se nikdo rodičů neptal. A upřímně by mi nevadilo, kdyby to bylo z druhé strany. Myslím, že pokud je asistent, tak to jde.
Navíc často udělá větší zle rozmazlene dítě - „osobnost“ bez výchovy a mantinelů, než děti s různými vadami a postižením.
2.anonym
pokud je Tvé dítě agresívní a zlé, pak mi věř, že Tvé řeči o dětech"osobnostech" a větším zlu jsou jen povídačky. Nicméně chápu, že jako rodič takového dítěte nemáš úplně realistický pohled na věc.
Kdybych musela řešit třeba vyražený zub u mého dítětě, že mu to udělalo dítě s dg. tak by mě to sakra naštvalo…a píchání do očí???!!! to bych byla fakt zlá, kdyby tohle někdo zkoušel na moje dítko. Však on ten chlapec z filmu Děti úplňku se taky snažil píchat lidem do očí…a tomuto musejí být zdravé děti vystaveny v ránci inkluze?! Proč nechrání někdo je? fuj…předtavuji si sebe jako školkovou holku, byla jsem maličká a introvert…a útočit na mě agresivní kluk o deset kilo těžší a o půl hlavy větší…Být normální je koukám o hubu…
Nakopala bych ředitelku za její neprofesionalitu. A mezi námi správně by neměla znát diagnozu ani ona, natož ostatní rodiče. Zkus si představit, že by po městě šl email s diagnozama vás nebo vašich dětí - třeba astma, enuréza, ekuparéza, problémy v důsledku nevhodné výchovy… To by bylo řevu o ochraně osobnosti.
Ostatní rodiče nemají co mluvit do toho, jaké děti budou s nimi chodit.
Je zajímavé, že když je agresivní autista, měl by odejít, ale když je agresivní někdo „normální“, tak je to v pořádku. Nehledě k tomu, že dítě být v té třídě agresivní vůbec nemusí. Ony se ty děti chovají odlišně v různých prostředích.
Tyhlety předsudky mě vždycky na.erou.
Moje deti zatim navstevovaly 2 skolky. Do obou dvou chodily deti s nejakym hendicapem a zadne problemy se s nimi neresily, na to tam byli jini experti, bez handicapu,. ![]()
Ano, rodiče nemají co mluvit, kdo bude do státní školky chodit, ale mají nárok, aby děti s problémovým chováním neubližovali ostatním.
No já mám možná předsudky, taky jsem viděla zmiňovaný dokument a to je šílenost, já věřím tomu, že i zdravé dítě může být agresivní, to ale nějak potrestáte, ale jak chcete trestat postižené děcko, které za to nemůže? já se právě bojím toho, že bude ubližovat jiným a to já fakt nesnesu… ten agresivní nebude mít asistenta. zakl.
@Poustevnice A co kdyby vyrazil zub tvýmu dítěti někdo normální, jen třeba nevychovaný. Nebo dokonalé dítko zákeřné (na povrchu dokonalé…)? Každej není jako v Dětech úplňku, tam jsou ty nejtěžší případy, neintegrovatelné…
Hlavně to dítě trestají dopředu za něco co neudělalo.. Bude v šatně a už to bude- to je on.. co.. Proto jsem nikdy ani ani ve škole, ani třeba na hřišti neříkala jako obranu, když něco..
On má ADHD.. stejně polovině lidem je to jedno, když jde o jejich dítě, a další polovina si něco řekne, že kecá, že stejně si to vymýšlí..
Naštěstí, musím napsat, že s klukem nemám problém co se týká agresivity, ale běžného poštuchování, kdy na vině jednou je on, jednou někdo druhý- ale žádné píchání do očí a nebo něco tak, prostě klasické třeba postrčit, schodit pouzdro, na hřišti to bývalo, barní hraček atd.. ne agrese
Na druhou stranu - jak k tomu přijdou ty děti bez výchovných problémů… když je na nich pácháno takovéto sociální neomarxistické sluníčkářské inženýrství…jako je inkluze.
@Anonymní píše:
No já mám možná předsudky, taky jsem viděla zmiňovaný dokument a to je šílenost, já věřím tomu, že i zdravé dítě může být agresivní, to ale nějak potrestáte, ale jak chcete trestat postižené děcko, které za to nemůže? já se právě bojím toho, že bude ubližovat jiným a to já fakt nesnesu… ten agresivní nebude mít asistenta. zakl.
Ten dokument byl o nízkofunkčních autistech. Takoví do běžné školky nechodí.
@Poustevnice Každé dítě má nárok na to, aby jim nikdo neubližoval. I děti s postižením mají právo na to, aby chodilo do školky bez toho, aby jeho příchod provázel nesouhlas. Přijde mi to dost „rasistické“, ale zase mne to tolik nepřekvapuje.
Jistě že není, ale tady je nastíněn problém s agresivitou a ADHD…a to si ty zdravé děti nezaslouží.
Co víš o inkluzi? Četla jsi zákon, vyhlášku, metodický pokyny?
Ono to není tak špatně napsaný, jen to provedení není ideální. Moje děti chodí do školy, kde jsou i děti s postižením a je to prima a nemají s tím žádný problém. A rozhodně toho neumí míň než jiné. Ale je to tam prostě zvládnutý.
Klidně to nazývej třeba rasistické, slova jsou už skoro všechno jalová a vyprázdněná, v dnešní době. Prostě to vidím takto.
Ano, je nastíněn - takže si na to školka dá extra majzla, bude mít asistenta a hlavně - možná to tak úplně není. A třeba tam bude rozkošná blonďatá holčička v růžových šatech, žádné ADHD, nic, extra povídavá, vše umí, rozkošná a ta bude ubližovat ostatním tak, aby to nikdo neviděl (píchat špendlíkem, stahovat kalhoty, kopat do břicha…). Jsem to zažila, bylo to strašný - nikdo tomu našemu nevěřil, že tahle slečna dokonalá je tak těžký agresor. A byla.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.