Škola - jak se rozhodnout

482
16.6.17 13:21

Škola - jak se rozhodnout

Krásný den všem, syn jde letos do první třídy, bydlíme ve městě. Máme na výběr dvě školy a nemůžeme se rozhodnout, kam syna umístíme. Vazby nemá na žádnou, tzn, ani na jedné nemá kamarády, školku měl mimo. Jednu máme kousek od domu, druhá je dále, ale pořád vpohodě na docházkovou vzdálenost, tzn, nebudeme jezdit přes půl města. Ale je to přes 3 přechody, ta blíže přes jeden. Muž se synem se rozhodli pro tu vzdálenější, líbilo se mu tam více u zápisu, byl tam vidět větší zájem pedagogů o děti, Na druhé bližší škole byl zápis v rychlosti, syn se tam dost styděl byl nervozní a učitelka co ho viděla pět minut, tak hned řekla, že je strašně nerozhodný a neprůbojný –na druhé škole ho chválili, že je sice takový přemýšlímější, ale moc šikovný. Navíc jsem tam potkala bývalou kolegyni, co má syna ve druhé a školu moc chválila. Už jsem si i pročetla výroční zprávy obou škol a škola blízko má lepší „výsledky“ lepší průměry, méně dětí co mělo dvojky z chování atd. Nevím ale, zda to vypovídá něco o kvalitě výuky na dané škole. Názory? Děkuji moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2373
16.6.17 13:26

No, to že ho teď chválili nebo hanili neznamená, že to tak bude pořád, ale dala bych přednost tomu, jakou školu by chtěl syn, respektivě v jaké se cítil dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
16.6.17 13:26

@MinkaD Lepší průměry a lepší známky z chování můžou (nemusí) být dány mírnějším hodnocením, menšími nároky. O kvalitě výuky vypovídá třeba to, kolik dětí se dostane na víceletá gymnázia, jakou úspěšnost mají děti pak při přijímačkách na střední z devítky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
16.6.17 13:27

Dala bych na syna a dala ho tam, kde se mu více líbilo..at má co nejméně stresu při příchodu na zš. a kdyby měl jít někam, kde se mu nelíbilo, mohlo by se to odrazit..a nejlepší reklama je přece jen ta ústní..možná zkusit napsat na fb kde se združují maminky z města ( jestli něco takového máte ) a zeptat se na zkušenosti..jak jsou spokojené s učením, s řešením různých problémů, jestli tam neprobíhá ( nebo neprobíhala šikana ), co jídelny, družiny atd )…a jestli tam už je dítě kolegyně, zkusit vydyndat info i od ní..

• Citovat
  • Upravit
482
16.6.17 13:35

Ano, na FB už jsem to zkoušela. Mám asi 3 reference přímo od maminek, dvě vyloženě kladné, jednu neutrální. Syn si vybral vzdálenější školu, ted už z něj nic nedostanu, má strach ze změn a došlo mu definitivně, že musí do školy a chce zůstat ve školce :zed: Ale bude mu 7, je zářijový, takže musí. Podle výročních zpráv mě školy nikdy nenapadlo porovnávat. Ptala jsem se i na šikanu, ale nikdo nic neví, ale iluze si nedělám. Bohužel syn je „hodný ťunta“ tak mám obavu, aby se nestal snadným terčem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
482
16.6.17 13:37
@Lendeš píše:
@MinkaD Lepší průměry a lepší známky z chování můžou (nemusí) být dány mírnějším hodnocením, menšími nároky. O kvalitě výuky vypovídá třeba to, kolik dětí se dostane na víceletá gymnázia, jakou úspěšnost mají děti pak při přijímačkách na střední z devítky.

To je právě to, nevím zda výročním zprávám přikládat velkou váhu. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.6.17 13:43

Naše škola je také ve výročních zprávách dokonalá. Ale výsledky v reálu vypovídají o tom, že se veškeré problémy zametají pod kobereček a nic se neřeší. Kdybych měla tu možnost, raději bych vozila děti přes celé město. Bohužel kvůli nadbytku dětí si vybrat nemůžu.
Takže bych dala přednost škole, ve které jste se cítili dobře - počet přechodů je to nejmenší.

• Citovat
  • Upravit
13672
16.6.17 14:54

@MinkaD Problém bych viděla už v tom, že dítě jde do školy absolutně bez kamarádů- proč vlastně nechodí do školky v místě bydliště? Někdy se rodiče snaží pro děti zajistit tu nejlepší školku (mnohdy soukormou, proti těm nic, do jedné takové chodím se synem (já pomáhat), kvůli synovi, není ještě zralý na to být ve školce sám, ale chci, aby tam chodil, zvykal si, jak to ve školce chodí a tak), ale až přijde čas, dám ho do státní školky, která patří pod ZŠ, kam pak půjde. Podle mě polovina úspěchu ve škole je to, co má dítě v hlavě, jaké má zázemí, jestli je na školu zralé a tak a druhá polovina je to, jak se ve škole cítí- tedy především to, jestli tam má kamarády, sedí si s učitelkou a tak. Takže podle mě je špatně, že jde bez kamarádů a to zvlášť, pokud mu seznámit se dělá velký problém- zkusila bych tady nebo na FB sehnat nějaké maminky, kterým děti půjdou do jedné nebo do druhé školy a dítě seznámit- do té, co máte tak říkajíc u baráku, přece určitě půjde spousta dětí z vašeho okolí- vážně se s nikým neznáte nebo syn z hřiště a tak??? tím bych začala a i podle toho se rozhodla, jako jít přes tři přechody není nic hrozného (jasně, záleží na tom, přes jak frekventované 3 přechody), pokud chce syn tam, asi bych ho tam dala, smutné je i to, že chce zůstat ve školce- ale to souvisí s tím, co už jsem psala, s tím, že tam nebude mít žádné své kamarády (a ve školce má). Moje dcera je taky zářijová, byla k tomu, ayb šla do školy, ale všichni kamarádi šli až další rok, tak na ně počkala a dobře jsem udělala a to ona nemá vůbec žádný problém se seznámit, ale udělala jsem to tak, aby to pro ní bylo co nejjednodušší, k nim do školy šli skoro všechny děti od nich ze školky a pár dětí z jiných školek, některé tam neměly žádné kamarády a ještě teď na konci druhé třídy je to vidět, u většiny z nich to byl (a někdy stále je) velký problém, protože ty děti, co se znaly ze školky, si hrály spolu a sedly si spolu a tak..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
16.6.17 15:03

@enny3 tak to co popisuješ jde na malém městě nebo na vesnici. U nás na sídlišti jsou dvě základní školy a asi 7 školek. A třeba od kluka ze školkové třídy jdou do školy jen dvě děti, takže prakticky žádná pravděpodobnost, že by byl ve třídě s někým, koho zná ze školky. A třeba naše škola nemá stálý zasedací pořádek, právě proto, ab se trochu rozbily partičky a i děti, co se neznají se mohly začlenit. Takže je pravidelně přesazují.

Jinak bych vybírala školu podle toho, jaká se víc líbí dítěti, kde se cítil líp.

• Citovat
  • Upravit
13672
16.6.17 15:08
@lucenka píše:
@enny3 tak to co popisuješ jde na malém městě nebo na vesnici. U nás na sídlišti jsou dvě základní školy a asi 7 školek. A třeba od kluka ze školkové třídy jdou do školy jen dvě děti, takže prakticky žádná pravděpodobnost, že by byl ve třídě s někým, koho zná ze školky. A třeba naše škola nemá stálý zasedací pořádek, právě proto, ab se trochu rozbily partičky a i děti, co se neznají se mohly začlenit. Takže je pravidelně přesazují.Jinak bych vybírala školu podle toho, jaká se víc líbí dítěti, kde se cítil líp.

Naše učitelka taky pravidělně přesazuje a z malého města nejsme, u nás je to podobné- školy jsou 3, školek je hodně. Jak je možné, že, když máte jen dvě školy, od syna ze třídy jdou jen dvě děti? Všechny jdou do té druhé? Nebo je tak málo předškoláků?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
16.6.17 15:20
@enny3 píše:
Naše učitelka taky pravidělně přesazuje a z malého města nejsme, u nás je to podobné- školy jsou 3, školek je hodně. Jak je možné, že, když máte jen dvě školy, od syna ze třídy jdou jen dvě děti? Všechny jdou do té druhé? Nebo je tak málo předškoláků?

u nich ve třídě jsou jen dva předškoláci. A hlavně tedy každá z těch škol otvírá 4-5 prvních tříd, takže i kdyby jich šlo víc, tak je dost malá pravděpodobnost, že by měl ve třídě nějak víc spolužáků ze školky.

• Citovat
  • Upravit
15814
16.6.17 15:21
@enny3 píše:
Takže podle mě je špatně, že jde bez kamarádů a to zvlášť, pokud mu seznámit se dělá velký problém- zkusila bych tady nebo na FB sehnat nějaké maminky, kterým děti půjdou do jedné nebo do druhé školy a dítě seznámit- do té, co máte tak říkajíc u baráku, přece určitě půjde spousta dětí z vašeho okolí- vážně se s nikým neznáte nebo syn z hřiště a tak???

moje děti taky šly do školy, aniž by tam někoho znaly :nevim: do školky chodily čtyři stanice autobusem od baráku, protože v dané době to jednak byla po okolí jediná školka, která měla věkově smíšené třídy, jednak se mi do ní povedlo nejstarší dítě dostat i mimo zápis (ano, nějak jsem ho tehdy zazdila… zas na druhou stranu školku jsem nutně nepotřebovala). nejmladší kluk sice do školky chodil s jedním klukem od nás z baráku, ale ten šel do jiné školy. ano, výhoda Prahy - jen tak namátkou se mi vybavuje 6 základek, které jsou v dochozí vzdálenosti od našeho baráku plus mínus nastejno, akorát každá jiným směrem :nevim: a při využití hromadné dopravy bych do seznamu s klidem přidala další :mrgreen:

a stejná situace je i s dětským hřištěm - přímo u baráku žádné nemáme, v dochozí vzdálenosti si můžeme vybírat z mnoha a to, že se na nich potkáváme s dětmi, ještě neznamená, že nejsou rozlezlé v jiných školách :mrgreen: pravděpodobnost, že bychom se na nich potkali s budoucím prvňákem zrovna ze třídy, do které přijde naše dítě, je dost mizivá :nevim:

na druhou stranu v první třídě se učitelky snaží děti vzájemně seznámit. třeba už jenom zasedací pořádek byl u všech mých dětí dělaný tak, aby průběžně seděl každý s každým, nemluvě o tom, že při výuce děti vzájemně spolupracovaly a kamarády si našli všechny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
482
17.6.17 10:46

@sagina @lucenka je to přesně jak píšete. Syn má ve třídě cca 6 předškoláků, jdou na jiné školy různě ve městě, někteří rodiče prostě svoje děti vozí do školy, které se jim zdají lepší, tzn. neřeší dostupnost atd. I jak jste psali o těch hřištích, tak to prostě je. Třeba můj táta, když chodil do školy, tak v jejich domě, třípatrovém byly v každé rodině minimálně 1-2 děti a pak spolu všichni chodily do školy, takže se znaly. Bydlím v tomtéž domě, jen o 40let později a syn je tu jediný a kromě sousedky z vedlejšího vchodu, co má tříletáka, celkem 18 bytů a jen dvě děti. Druhá věc je ta že jsme plánovali stěhování a syn už měl dávno chodit jinam, ale situace se změnila a je to tak jak to je. Jak argumenty, „je špatně, že jde bez kamarádů“ je mi celkem k ničemu, vím sama také, že kdyby je měl, tak je to lepší, ale nemá. Od něj ze školky z druhé třídy jdou dvě děti do školy, kterou si syn vybral, sice se znají, ale nějak zvlášť se nekamarádí a navíc při počtu tří tříd je malá pravděpodonost, že spolu budou ve třídě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59396
17.6.17 10:57

My jen tady v okruhu máme několik škol. syn šel tam kde jsme si mysleli že bude nejlepší. nikoho neznal, je nejraději sám a zapadnul hned.Taky ten kolektiv z mš se nakonec rozhodí s ostatními a už to nemusí být tak super jako v mš :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
20.5.20 10:13

Pokud některá z těch škol učí pomocí Tvořivé školy, tak bych ho dal tam. Děti jsou činnostním učením do látky vtaženy, více se spontánně zapojují do výuky - děti baví dokonce i matematika! Je to taková škola hrou jak pro děti nadané, tak i pro hyperaktivní děti. Pomocí Tvořivé školy se už učí na mnoha školách po celé ČR, tak třeba budete mít štěstí, že i na některé z těch vašich. Držím palce při výběru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin