Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezke je, ze se vas pani reditelka pta. Predpokladam, ze uz nemusi, vzhledem ke schvalene inkluzi. A tim padem se vam to asi nemusi libit, ale to je vsechno, nevim, co by s tim mohla delat.
Budu davat do školky dítě s vyvojovou dysfazii. Je agresivní, vzteklý a psycholozka vyjádřila obavy, jak to zvládne bez asistenta. Toho jsme zatím neřešili.
Do práce musím, nemám jinou možnost.
U nás se nikdo rodičů neptal. A upřímně by mi nevadilo, kdyby to bylo z druhé strany. Myslím, že pokud je asistent, tak to jde.
Navíc často udělá větší zle rozmazlene dítě - „osobnost“ bez výchovy a mantinelů, než děti s různými vadami a postižením.
2.anonym
Mam deti v integracni skolce… ve skupine maji aktualne 2 postizene deti - jednoho Downika a jednoho s ADHD. Nevim co by mi na tom melo vadit ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, chci se zeptat, jestli je běžné i ve vašich MŠ, že se postižené děti (autisté, ADHD, lehká mentální retardace aj.) integrují mezi zdravé děti. Dnes jsme dostali mail od ředitelky s tím, že se nás ptá, zda-li by nám nevadilo, že od září budou ve školce s našimi dětmi dvě děti postižené, konkrétně jeden chlapeček s autismem, ADHD, prý je hodně agresivní a ubližuje dalším dětem a pak holčička, která má lehkou retardaci a bude u ní určitě asistent. Nevím, jak reagovat, ale moc se mi to nelíbí.
A to jsou jak velké děti?
V nasi MS bylo nekolik deti s asistentem a nikdy nebyl problem.Deti ale nebyly agresivni, takze v tomto tve obavy chapu. Naopak deti poznali I odlisnost, cela trida hlidala, kdyz chtelo vzit postizene caru ze zahrady apod. Naopak byly schopni pochopit, ze postizene nedodrzuje stejne pravidla a oni presto musi… Na druhou stranu mame ted ve tride chlapecka ze soc. slabsi vrstvy a ten mydlil od zari vsechny deti a uhlidat ho…no nastesti uz se socializoval. Pokud bude mit dite k sobe asistenta, tak bych se toho uplne nebala, zvlast u te mentalni retardace vubec. S tim agresivnim chlapeckem jsem nepochopila, jestli take bude mit asistenta, pokud ano, tak by ho mel uhlidat.Asi by se to ve me mlelo, strach o vlastni ditko, na druhou stranu co maji delat rodice ditka s diagnozou.To maji velmi narocne. U nas se to ale nikdy neprojednavalo predem, bylo dite prijato, za predpokladu, ze bude zvladnuty provoz a nedoplati na to ostatni deti. Takze jsem to brala automaticky, ze se ani nemusi ptat.
Syn má ve třídě spolužáka s asistentkou a nikdy by mě nenapadlo, že bych to měla nějak řešit. V rámci inkluze se s tímto řešením počítá a pokud to děti zvládnou, tak bych se toho nebála. Agresi bude regulovat právě ten asistent, takže předpokládám, že se to zdravých dětí nedotkne.
Radši anonymně: Máme ve třídě dítě s LMD, je jak z divokých vajec, moje dítě s ní chodí do třídy 4 roky…oblíbila si moje dítě, jsou kamarádky, ale často je to na hraně únosnosti. Nepočítám roztržené oblečení, jídlo naházené do vlasů…to neřeším. Ale píchnutí do očí, neustálé skákání na záda a pak pády na zem, takže rozbitá kolena, brada, vyražený zub…Asistenta nemá. Proti zařazovaní takových dětí, nezmůžeš nic, oni za to nemohou, ale je třeba svému dítěti vysvětlit, ať se od něj drží dál ![]()
Já si myslím, že pro "znevýhodněné " děti může být standardní státní MŠ velkým přínosem, určitě je to může posunout dál a dát jim základ do alespoň trochu samostatného budoucího života…ale to by pro tyto děti muselo být více kvalitních asistentů, což zase naráží na finance…a i zdravé děti díky tomuto poznají, že někdo se může odlišovat a je třeba mu pomáhat.
Na druhou stranu, čistě sobecky, jako máma budoucího předškoláka bych měla například trošku obavy, aby učitelky měly dostatek času a energie se věnovat předškolní přípravě mého dítěte…je to prostě dilema…
@summersun píše:
Já si myslím, že pro "znevýhodněné " děti může být standardní státní MŠ velkým přínosem, určitě je to může posunout dál a dát jim základ do alespoň trochu samostatného budoucího života…ale to by pro tyto děti muselo být více kvalitních asistentů, což zase naráží na finance…a i zdravé děti díky tomuto poznají, že někdo se může odlišovat a je třeba mu pomáhat.
Na druhou stranu, čistě sobecky, jako máma budoucího předškoláka bych měla například trošku obavy, aby učitelky měly dostatek času a energie se věnovat předškolní přípravě mého dítěte…je to prostě dilema…
Vzhledem k tomu, že předškolní výchova je povinná, ředitelka by ani takové dítě odmítnout nemohla, takže ptát se rodičů by bylo zbytečné.
Mame ve skolce i skole. Pracuji u nich, ne neni to problem. Ani rodice nemaji problem, ani deti. Jsou to taky deti a maji narok na bezne skolni vzdelavani.
No, když se to tak napíše, tak se člověk asi zalekne, ale třeba můj kluk ma ADHD- sice lehčí formu, ale nikdy ve školce nikomu neublížil. za to i teď ve škole mají dva kluky co nemají vic- nic v papírech, a každý den dávají žákovskou na stůl, jak zlobí a ubližují dětem..
Tím chci říct, že asi je blbé, že to dítě ubližuje okolo, ale klidně se tam můžou najít další dva, tři chlapci, kteří budou ubližovat víc..
@Janasas píše:
No, když se to tak napíše, tak se člověk asi zalekne, ale třeba můj kluk ma ADHD- sice lehčí formu, ale nikdy ve školce nikomu neublížil. za to i teď ve škole mají dva kluky co nemají vic- nic v papírech, a každý den dávají žákovskou na stůl, jak zlobí a ubližují dětem..
Tím chci říct, že asi je blbé, že to dítě ubližuje okolo, ale klidně se tam můžou najít další dva, tři chlapci, kteří budou ubližovat víc..
Umíš si představit, že ředitelka školky SE PTÁ ostatních rodičů, jestli jim tvé dítě nebude ve školce vadit? Upřímně řečeno snad nemůžu ani uvěřit tomu, že by se nějaká ředitelka odvážila poslat takový mail rodičům, ve kterém by sdělila cizím lidem diagnózu dětí a ptala se jich na svolení dítě do školky přijmout. Kdyby to někdo z těch rodičů zveřejnil, paní ředitelka by si ve školství už ani neškrtla.
@hanka.br. píše:
Umíš si představit, že ředitelka školky SE PTÁ ostatních rodičů, jestli jim tvé dítě nebude ve školce vadit? Upřímně řečeno snad nemůžu ani uvěřit tomu, že by se nějaká ředitelka odvážila poslat takový mail rodičům, ve kterém by sdělila cizím lidem diagnózu dětí a ptala se jich na svolení dítě do školky přijmout. Kdyby to někdo z těch rodičů zveřejnil, paní ředitelka by si ve školství už ani neškrtla.
Podle me, tam takova reditelka na postu, kde je nema co delat. Nebo patri mezi ty, co podepisuji petici proti inkluzi a kariernimu rustu, proti vsemu co zaridila ministrine co odesla (jak sleduji je jich hodne).
@hanka.br. neumím, já jsem to učitelce řekla až v půlce první třídy, kdy začaly být trochu problémy..
Neběžela jsem hned s listem, snažila jsem se s klukem pracovat podle rad..
Já jsem spíš typ, že se tím nechlubím, takže si to nedovedu představit..
Ale náš nebije děti…
Příspěvek upraven 23.06.17 v 19:29
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Dobrý den, chci se zeptat, jestli je běžné i ve vašich MŠ, že se postižené děti (autisté, ADHD, lehká mentální retardace aj.) integrují mezi zdravé děti. Dnes jsme dostali mail od ředitelky s tím, že se nás ptá, zda-li by nám nevadilo, že od září budou ve školce s našimi dětmi dvě děti postižené, konkrétně jeden chlapeček s autismem, ADHD, prý je hodně agresivní a ubližuje dalším dětem a pak holčička, která má lehkou retardaci a bude u ní určitě asistent. Nevím, jak reagovat, ale moc se mi to nelíbí.