Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
https://www.kardio-cz.cz/…rze_2007.pdf
http://e-coretvasa.cz/…lie-verz.php
https://www.kardio-cz.cz/…rze_2014.pdf
@Anonymní píše:
Dobrý den. Byla jsem na utz doppler pro vyloučení trombozy v noze, ta se nepotvrdila a tak mi pichli Dolminu a poslali domu. Stále se mi hůře dýchá a trochu kašlu. Bojím se, aby to nebyla embolie. Jaký by byl postup pro vyloučeni? Na ct jít už nechci,byla jsem za poslední dobu mockrát.
proč?
Příspěvek upraven 15.05.23 v 12:51
@Anonymní píše:
Dobrý den. Byla jsem na utz doppler pro vyloučení trombozy v noze, ta se nepotvrdila a tak mi pichli Dolminu a poslali domu. Stále se mi hůře dýchá a trochu kašlu. Bojím se, aby to nebyla embolie. Jaký by byl postup pro vyloučeni? Na ct jít už nechci, byla jsem za poslední dobu mockrát.
Braly vam krev na d dimery? Jestli byl utz nohy cistej, tak bych se embolie zas tak nebala. Mate nejakou poruchu srazlivosti? Jinak me embolii zjistili na perfuzni scintigrafii. Ale ja mela trombozu jak krava 😅
@Anonymní píše:
Dobrý den. Byla jsem na utz doppler pro vyloučení trombozy v noze, ta se nepotvrdila a tak mi pichli Dolminu a poslali domu. Stále se mi hůře dýchá a trochu kašlu. Bojím se, aby to nebyla embolie. Jaký by byl postup pro vyloučeni? Na ct jít už nechci, byla jsem za poslední dobu mockrát.
A proč si byla na CT mockrát? Máš nějaké rizikové faktory - hospitalizace, imobilizace, těhotenství, nádorové onemocnění, trombofilní stav, antikoncepce, kouření, obezita…event. jejich kombinaci? Ze zobrazovacích metod připadá v úvah angioCT plicnice nebo scintigrafie plic. Ale v případě že není velké podezření na embolii - normální EKG, neriziková anamnesa, bez průkazu trombosy, bez klidnických známek tromboembolické nemoci, tak stačí nabrat D dimery - když jsou negativní tak je embolie nepravděpodobná. 1
@Anonymní píše:
Necháš si odebrat krev na D-dimery. Pokud jsou nízké, je trombóza resp. embolie nepravděpodobná. Pokud budou vysoké, tak jediným způsobem, jak ji vyloučit, je CT. Vysoké D-dimery ještě nemusí znamenat trombózu, ale naopak při trombóze bývají D-dimery zvýšené v naprosté většině případů.
Presne jak pisou holky, vetsinou se to pozna z krve a mne treba na prijmu to rekla doktorka i podle ekg…a muj svagr mel plicni embolii uz dvakrat a ted podruhy k tomu jeste plicni infarkt, a slabsi zapal plic…🙈ale uz je v poradku ale leky na redeni uz bude brat dozivotne, tomu je 39let…🙈
@Anonymní píše:
Presne jak pisou holky, vetsinou se to pozna z krve a mne treba na prijmu to rekla doktorka i podle ekg…a muj svagr mel plicni embolii uz dvakrat a ted podruhy k tomu jeste plicni infarkt, a slabsi zapal plic…🙈ale uz je v poradku ale leky na redeni uz bude brat dozivotne, tomu je 39let…🙈
A na ekg podle čeho? Nevíte? A projevy také jen trosku tíha na hrudníku?
@Anonymní píše:
Ja embolii mela a nemela jsem zadnej tlak na hrudi, bolelo me trochu v zadech, strasne mi tlouklo srdce a vykaslavala jsem krvavy hleny. Ale dychat jsem mohla normalne
@Anonymní píše:
Chlap ji měl
V 35 a nepřišli na to odkud to šlo.
Vystrelujici bolest jako kdyby měl něco skrupnute v zádech a nemohl si lehnout - pak nemohl dýchat.