Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ona ta biometrie není zas tak přesná a odhad váhy se (na konci těhotenství) může lišit až o 500g. Přece jen to jen počítá a integruje stroj na základě zadaných údajů (průměr a obvod hlavičky, obvod bříška a délka stehenní kosti), takže stačí, aby doktor kliknul o kousek vedle, změní se údaj v mm a hned to vyhodí dkg někde jinde.
TP se nijak neposunuje, za průkazný se považuje dneska už obvykle ten, který to vyhodí na NT skríningu, tj. okolo toho 12.-13.tt. Do té doby rostou mimča ještě podle tabulek a po křivce…od 16.tt pak už se začnou projevovat individuální rozdíly dané genetikou (dlouhonozí rodiče mají většinou dlouhonohé děti-šup, FL větší, šup váha navíc). Pokud jsi na NT nebyla, tak se počítá TP stále podle staré dobré poslední MS, tak jako už x desetiletí, možná staletí
.
Taky se mi to liší - do 12tt bylo mimčo o týden menší, teď je o 5-12dní větší. Nikdo mi TP neposunoval(asi to bude tím, že jsem nebylůa na screeningu), ale co vím, dělá se ten posun jen podle screeningu ve 12tt, pak už ne. Nebo by sepak už nemělo, protože dětičky rostou každé jinak.
Já se prostě a jednosuše řídím datem poslední MS - 20.2.2013, tudíž jsem dneska 25+5 ![]()
Jedna chytrá těhotenská kalkulačka mi teď ukázala, že jsi dnes oficiálně ve 26+5, termín porodu 20.11. ![]()
TT se muze lisit, jelikoz prvotne se to bere dle MS, ale pak zalezi na UTZ, pokud pri mereni je mimino vetsi/mensi, muze se zmenit TT
ja mela v prukazce termin dle MS a nekdy v 8m mi to zmenili podle UTZ
@Anonymní píše:
5.8 jsem byla 24 plus 4 dle Dr. z nemocnice a dneska 19.8 jsem 28 plus 4
Jestli spíš nepíše doktorka jako čuně a není to 26+4
jinak měnit v tomhle týdnu TP podle UTZ je naprostý nesmysl…
Moje posledni MS byla 14.2. a podle ni by byl TP 21.11…ALE dle UZV je tehotenstvi mladsi takze byl termin stanoven na 7.12 dle UZV u moji doktorky, na prvotrimestralnim screeningu doktorovi vysel TP 4.12. a na posledn kontrole u moji doktorky jsem mela byt 19+5tt ale doktorka napsala 20+3tt… ![]()
Kdyz me ted propousteli z nemocnice rikala jsem doktorovi ze podle MS. termin nesedi…on mi rekl ze to sedi a nejaky ten tyden nehraje roli
kdyz ted koukam na UZV z minule stredy tak tam je 24+1tt a pritom dnes jsem dle moji dr. 24+2tt…takze aby se v tom jeden vyznal
@Claire Bare píše:
Moje posledni MS byla 14.2. a podle ni by byl TP 21.11…ALE dle UZV je tehotenstvi mladsi takze byl termin stanoven na 7.12 dle UZV u moji doktorky, na prvotrimestralnim screeningu doktorovi vysel TP 4.12. a na posledn kontrole u moji doktorky jsem mela byt 19+5tt ale doktorka napsala 20+3tt…
Kdyz me ted propousteli z nemocnice rikala jsem doktorovi ze podle MS. termin nesedi…on mi rekl ze to sedi a nejaky ten tyden nehraje rolikdyz ted koukam na UZV z minule stredy tak tam je 24+1tt a pritom dnes jsem dle moji dr. 24+2tt…takze aby se v tom jeden vyznal
Tak to máš pravdu, v tom se tedy absolutně nevyznám. ![]()
@Claire Bare píše:
@Clarkia napsala jsem to jak tatar?![]()
Ne to ne, ale že Ti to tolik mění. ![]()
Já jsem taky teď docela mimo - v prvním těhotenství jsem měla od začátku jeden termín, a rodila jsem v ten termín, přesně 40+0 - tam fakt nebylo co řešit. ![]()
Ale teď mám termíny dva - podle MS a podle UTZ a už se v tom ztrácím, a vůbec nestíhám sledovat, ve kterém týdnu jsem. ![]()
@Clarkia dobry tak jsme na tom stejne
nakonec stejne porodim uplne jinej den ![]()
@Clarkia jojo, měla poslední MS týden přede mnou, já jsem 25+5 a TP mám 27.11. tudíž ona je o týden víc a o týden dřív rodí ![]()
@Claire Bare prostě to ber podle MS ![]()
@atominnka
ja se to snazim brat hlavne v klidu
priste se poradne zeptam ![]()
@Claire Bare však jo, v podstatě o nic nejde, hlavně, když mimčo roste tak, jak má ![]()
@atominnka roste pekne
pobyt v nemocnici jsme si uz doufam taky vybrali, tak snad az do listopadu/prosince bude vse ok ![]()