Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobry den,
mam dotaz: meli jste nekdy zkusenost, ze by se Vase miminko hlavne pri spanku opravdu hodne potilo a ten pot byl rano hrozne citit? Nozicky treba ne, ale za krkem a hlava opravdu hodne, tak jako „octove“…
![]()
@Kocourek333
Syn se odmala poti, kdyz je prilis obleceny, ale je to bez zapachu.
Jak dlouho to poceni trva? Bylo to ted 1. noc?
@pedigka ne, je to vicemene odjakziva, kdyz je zavinuty nebo kdyz je vic obleceny. Nikdo mi k tomu zatim nebyl schopny nic rict…pediatra vubec…kde se na to popr. vyptat? Na gastru?
@pedigka ne, je to vicemene odjakziva, kdyz je zavinuty nebo kdyz je vic obleceny. Nikdo mi k tomu zatim nebyl schopny nic rict…pediatra vubec…kde se na to popr. vyptat? Na gastru?
Můj syn (starý 1 měsíc) se hodně potí v kočárku. Stačí ale místo deky přikrýt ho jen plínkou (dvěma plínkami), sundat z nožiček ponožky a je to v pořádku. Když pot uschne, tak je cítit, ale tak nějak miminkovsky, určitě to není štiplavá nebo jinak nepříjemná vůně. Kojíte nebo krmíte UM? Pokud kojíte a jíte něco „závadného“, třeba to s tím souvisí. ![]()
Ahojky,
dcera se také odjakživa hodně potila a potí se hodně doposud (je jí 3,5 roku).
Jak jsem četla tvůj dotaz, tak jsem si úplně vzpomněla na ten nakyslý zápach, co jí byl v teplých letních dnech ráno cítit ze zavinovačky/plínky, co měla pod hlavou…jojo-po noci to propocené pod ní jakoby nakysle páchlo a když měla zpocené i vlásky, tak páchly taky
.
Netvrdím, že to tak musí být u všech a já to nikdy nezkoumala (a to jsem v té době hrotila dost věcí, takže dcera byla komplet vyšetřená - krev, gastro, moč…ale nic z toho kvůli pocení
), ale u ní to bylo prostě normální - přes noc se ten pot začne rozkládat a je prostě cítit. Čerstvě zpocená byla úplně bez zápachu, ale jak se v tom rochnila půl noci…takže já myslím, že pokud ten pot nepáchne už rovnou (jakože se přes den zpotí a ten pot rovnou páchne), tak je to normální.
Ale jak říkám, je to jen má domněnka a nikdy jsem to neřešila hloubš ![]()
Zkuste pot oliznout pokud je hodně Slaný tak šup k doktorce, syn se taky hrozně potí a toto mi řekla doktorka že ochutnat a pokud je fakt hodně slané tak se to musí řešit jinak někteří se potí hodně a nic to neni
@elena.78 bohuzel uz jen um…taky mi prijde, ze to zacalo byt citit, kdyz zacal byt vetsinove na um, ale nevim, jakou by to mohlo mit spojitost.
To je přesně syn, má 15 měsíců a od narození se mu potí hlava, ve spánku, i když pláče, či se vzteaká, i u pití mlíčka
taky je cítit, ale nijak to neřešíme, povlečení přemáchnu, do večera je suché a dle doktorky je v pořádku, tak to nijak víc neřeším. Jen se bojím puberty ![]()
To je přesně syn, má 15 měsíců a od narození se mu potí hlava, ve spánku, i když pláče, či se vzteaká, i u pití mlíčka
taky je cítit, ale nijak to neřešíme, povlečení přemáchnu, do večera je suché a dle doktorky je v pořádku, tak to nijak víc neřeším. Jen se bojím puberty ![]()
@Freya10 treba zpocene nozicky mu nejsou citit. vubec, ale krk a hlava tedy hodne. Asi jak rikate, kdyz se v tom celou noc „rochni“… ![]()
@kintly pot slany je…zalezi na tom, kdy se to olizne, kdyz rano celej zpocenej, tak i dost, coz mi ale prijde logicky. Nicmene testy na CF se delaly plosne v porodnici. Muze slany pot signalizovat nejaky jiny problem nez cystickou fibrozu? ![]()
@kintly píše:?? šíříš tady zbytečný poplach, testy na fibrozu se dělají v sadě testů „z paty“, tudíž by tento fakt byl znám..
Zkuste pot oliznout pokud je hodně Slaný tak šup k doktorce, syn se taky hrozně potí a toto mi řekla doktorka že ochutnat a pokud je fakt hodně slané tak se to musí řešit jinak někteří se potí hodně a nic to neni
@Kocourek333
Mrkněte na složení UM co mrňousovi dáváte. Já se včera zhrozila, když jsem si přečetla složení UM. Hned jsem si na netu objednala jiné- nepatří mezi běžně prodávané, do kterého necpou palmový tuk, rybí cosi a jiné „pochutinky“. Myslím si, že když u dospělého, který sní topinku, je pot cítit česnekem, tak dle mého názoru u miminka je pot také cítit tím co do něj cpeme. Samozřejmě ta nepříjemná vůně může mít i zdravotní důvody.
Dcera se taky dost potí a po ránu je ji trochu cítit za krkem a hlavička tak jako nakysle, nicméně s dospelackym potem napr. po celým dnu v práci se to naprosto nedá srovnat
Podle mě to je normální, ani čerstvý pot není úplně bez zápachu a kdo říká že to necítí tak buď kecá anebo má špatný čich ![]()