Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, poraďte prosím jaké plenky bych měla pořídit své 3měsíční dceři. Je velice potivá a momentálně jsme naprosto po celém tělíčku obsypané potničkami. Má chudák kůži jak rašpli. Doteď jsem používala jednorázovky a příležitostně obyčejné bavlněné pleny. Ale potí se mi dost i v těch bavlněných, přijde mi to jako tlustá vrstva. Takže i když ta plena dobře saje, je velice rychle hodně nasáklá potem a holka se mi stejně paří. Potřebuju něco hodně prodyšného. Předem děkuju.
Příspěvek upraven 25.06.11 v 00:03
Nejlepší z jednorázovek mi přijdou Pampers Premium Care. S látkovými nemám zkušenost.
Pampers používám, ale malá má tu plenku na sobě úplně nalepenou a na tělíčku hrudky gelu. To mi na tu vyrážku nepřijde moc dobré. Ten pot ze zádíček to prostě nenasaje.
s tou plenkou nevím, napadá mě nějaká vložka do ní, co odvede vlhkost dál, fleece nebo tak, s tím ti poradí látkařky, já jsem teprv začátečník… ale zkusila bych koupit body z moiry nebo něčeho podobného, aby jí to sbíralo ten pot z tělíčka, když bude celá v suchu, tak ta plenka už bude menší problém ![]()
Tak ve třech měsících se ještě moc nepohybuje, že? Pak by bylo asi nejlepší, nechat ji na nepropustné podložce vybalenou…
Jinak látkové plenky jsou určitě prodyšnější, na to bych volila vlněné svrchní kalhotky, případně nechat bez svrchňáků.
A jak už někdo radil poohlédnout se po nějakém funkčním oblečení. Já bych doporučovala spíše oblečení z vlny merino, má lepší termoregulační schopnost.
tady posilam odkaz na funkcni obleceni pro miminka z merino vlny
http://bundles.bundles.cz/…y-bez-rukavu je lepsi nez moira, protoze je prirodni
Ideální je dát do postýlky nebo do kočáku nepropustnou podložku a na ní staré ručníky nebo plenky a nechat mimi rozbalené a jenom měnit ručníky/ plenky.
Látkové plenky jsou sice objemnější, ale rozhodně jsou prodyšnější než jednorázovky - nejprodyšnější svrchní vrstva je vlna (naimpregnovaná v lanolinu). Flísovou separačku bych nedávala (je to umělotina) - spíš viskozovou. A pak je důležité přebalovat co nejčastěji - nejlépe po každém čůrání.
Oblečení z merinovlny je úžasný ![]()
Dala bych na doma jen bavlnu, stačí koupit snappi sponku a plínku poskládat buď na novorozence či na draka a zajistit tou sponkou, to když čekáš kakoš, když je vykaděná, tak bych ji nechala úplně vybalenou.
Fleecovou separačku bych nedávala, v kombinaci s potivostí by to mohlo být akorát tak na osypání zadku, jinak separačky mi přijdou nejlepší viskozové popoliny z krabičky , s kakošem je hned mrsknu do záchoda.
Mám dvouleťáka, na něj používám jednorázovky už jen pro jistotu a snažím se co nejméně, v teplech bývá taky docela hodně opocený na zadku ![]()
Jednorázovky neporadím.
Látkovky - co jsi používala za svrchní kalhotky? Zkusila bych nějaké štíhlé tenké vlněné a často přebalovala. Na doma nejlépe baz plenky na nepropustné podložce, na nožičky třeba návleky. Nebo jen plenku bez svrchňáků a přebalovat po každém čurání.
careynka píše:
tady posilam odkaz na funkcni obleceni pro miminka z merino vlnyhttp://bundles.bundles.cz/…y-bez-rukavu je lepsi nez moira, protoze je prirodni
Děkuji za odkaz
mě se malá teda extrémně nepotí, docela koukám, co tady dáváte za rady, je to super
ale tohle oblečení mě hodně zaujalo a určitě to malé pořídím minimálně na zimu ![]()
vodaziva píše:careynka píše:Děkuji za odkaz
tady posilam odkaz na funkcni obleceni pro miminka z merino vlnyhttp://bundles.bundles.cz/…y-bez-rukavu je lepsi nez moira, protoze je prirodni
mě se malá teda extrémně nepotí, docela koukám, co tady dáváte za rady, je to super
ale tohle oblečení mě hodně zaujalo a určitě to malé pořídím minimálně na zimu
Na zimu je super ManyMonth, je silnější, ale zase hrubší. Jinak dobré jsou i ty bundles.
Na léto mi přijde úžesná Cosilana - kombinace merino hedvábí - je krásně tenoučké, vzdušné. A ikdyž se dítě zpotí, čemuž nezabráníš, tak to tričko nepůsobí mokře jako bavlněné.
Alpaka píše:vodaziva píše:careynka píše:Děkuji za odkaz
Na zimu je super ManyMonth, je silnější, ale zase hrubší. Jinak dobré jsou i ty bundles.
Na léto mi přijde úžesná Cosilana - kombinace merino hedvábí - je krásně tenoučké, vzdušné. A ikdyž se dítě zpotí, čemuž nezabráníš, tak to tričko nepůsobí mokře jako bavlněné.
Ja jsem vubec netusila, ze takove pradlo se vyrabi i pro mrnousky, to je super
moc dekuji za informace
![]()
vodaziva píše:careynka píše:Děkuji za odkaz
taky to budu porizovat
ono to zni divne - vlna na leto - ale je to termo jako veskera zvireci srst ![]()
Alpaka píše:vodaziva píše:careynka píše:Děkuji za odkaz
pravda, ja mela pro prcka po narozeni rukavicky od Manymonths a byly z dvojity merino vlny a ac mel rucicky ven z fusaku tak nikdy nemel zmrzly ani zpoceny ![]()
Moc Vám děkuju za odkazy na to prádlo, vypadá to velmi dobře. Momentálně se trochu ochladilo a hned je to na té kůžičce vidět. Bohužel se nám k tomu pocení přidala docela rýma. Byla pořád tak ulepená a mokrá, že jí asi ofouklo a už nudlá. Doma to samozřejmě řešíme celodenním ležením „naostro“, bohužel se jí předevčírem povedlo přestřelit podložku a měli jsme žluté prostěradlo
. Doma je jen tak, nebo obalená plenama. Ty můžu tak po hodině ždímat. Ale zase jí nemusím převlíkat, jen přehodím plenu a jedeme dál. Jo a když je hic, tak mi ani svlečená nechce být v kočárku. Řve tam jak siréna, dokud jí nezvednu a nevezmu domů.