Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, potrebovala bych radu od zkusenejsich. rodila sem 25.5. maly v nemocnici hodne ubrala a kojeni se rozjizdelo jen pomalu, takze sme dostali 20prikrm. s tim sme i odchazeli domu. doma jsem zkusila bez prikrmu a jen kojit. jenze maly porad ubyval a navic zacal byt plactivy, takze sem zase zacla s prikrmem a kontakrovala laktacni poradkyni. dle jejich rad sem jela 5dnu a pak prisla kontrola u pediatra, ktery rekl ze prikrm je nutny, maly porad hubne a navic zpusoby poradkyne shrnul jako nesmysl. aktualne zacinam 3. tyden od porodu a krmim nasledovne. kazde tri hodiny, jedno prso, jak dlouho saje takze i 50 minut ale obvykle 30.pote 40dokrm. kdyz se prihlasidriv takicasteji. pripadne jeste odstrikam abych to pak dala misto umele. potiz je v tom ode me vypije jen malo 10-50, zalezi na prsu. obvykle tech 20.a tohle mnozstvi se nijak nezvysuje i kdyz mleko v prsu jeste je. rada bych presla n plne kojeni, ale uz pomalu prestavam doufat ze se to poradne rozjede a tenhle kolotoc se vsemi druhy krmeni je pro me dost dlouho neudrzitelnej. predem dekuji z kazdou radu!
Nenechávala bych ho sat tak hrozne dlouho. Max 15 minut a šlus. A klidně bych dokrmovala, na tom nic špatného není - az se ti stabilizuje a přestane ubývat, ba naopak slušně nabírat, tak bych teprve začala experimenty s plným kojením. Pokud ti dle rad poradkyně hubne, tak se na to pro chvíli vykašli. Az bude silnější, tak bude i lepe sat
Já bych ti možná poradila odsávat a davat pak přes stříkačku… pokud tam to mlíko máš…pak bys nemusela dávat umělý příkrm ![]()
Pediatr mi prave take rekl 15min jedno i druhe prso, ale to vysaje take malo. ted po 40prikrmech, to praktikujem od stredy, uz pekne nabira to vypada, ale jeste neni na porodni vaze. pediatr take rikal ze az bude silnejsi vysaje vic, ale to zatim vic nevysaje.
@kamilka33 píše:
Ahoj, potrebovala bych radu od zkusenejsich. rodila sem 25.5. maly v nemocnici hodne ubrala a kojeni se rozjizdelo jen pomalu, takze sme dostali 20prikrm. s tim sme i odchazeli domu. doma jsem zkusila bez prikrmu a jen kojit. jenze maly porad ubyval a navic zacal byt plactivy, takze sem zase zacla s prikrmem a kontakrovala laktacni poradkyni. dle jejich rad sem jela 5dnu a pak prisla kontrola u pediatra, ktery rekl ze prikrm je nutny, maly porad hubne a navic zpusoby poradkyne shrnul jako nesmysl. aktualne zacinam 3. tyden od porodu a krmim nasledovne. kazde tri hodiny, jedno prso, jak dlouho saje takze i 50 minut ale obvykle 30.pote 40dokrm. kdyz se prihlasidriv takicasteji. pripadne jeste odstrikam abych to pak dala misto umele. potiz je v tom ode me vypije jen malo 10-50, zalezi na prsu. obvykle tech 20.a tohle mnozstvi se nijak nezvysuje i kdyz mleko v prsu jeste je. rada bych presla n plne kojeni, ale uz pomalu prestavam doufat ze se to poradne rozjede a tenhle kolotoc se vsemi druhy krmeni je pro me dost dlouho neudrzitelnej. predem dekuji z kazdou radu!
Především nemůžeš nechat svoje dítě hladovět. To je to nejdůležitější
I za cenu tvého špatného pocitu, že nekojíš.
Plné kojení je dneska modla, ale nemůže kvůli tomu trpět dítě.
Třeba se to ještě rozjede, nebo se neučí pít, nebo ne. Ale tvůj úkol je nakrmit svoje dítě, ne dostát aktuálnímu kulturnímu ideálu dobré matky.
@welovefashion pres strikacku davam. ale odstrikane davam jen v noci, nestihnu pres den totiz odstrikat tak casto. a zas to mnozstvi by asi nestacilo komplet misto dokrmu. odstrikam treba 20 max 40 z prsa po kojeni.
@kamilka33 píše:
Pediatr mi prave take rekl 15min jedno i druhe prso, ale to vysaje take malo. ted po 40prikrmech, to praktikujem od stredy, uz pekne nabira to vypada, ale jeste neni na porodni vaze. pediatr take rikal ze az bude silnejsi vysaje vic, ale to zatim vic nevysaje.
Netrap se. Nějaké mlíko od tebe dostane, kontakt a tyhle věci jsou, ale prostě se musí najíst, přes to nejede vlak.
@kamilka33 vydrž! Malej mi v porodnici taky moc nepil, narodil se o měsíc dřív a měl žloutenku. Dostali jsme dokrm. Měsíc jsem odsávala a krmila ho půl dne mým mlékem (nedokážu odsát tolik) a půl dne UM a pak se prostě jeden den chytil a od té doby kojim bez UM. Synovi je 7,5 měsíce. Přežila jsem pak všechny krize a bojkoty jen na kojení. Doporučuju koupit dobrý kojící polštář. Mně syn taky moc nepil na takovým tom L, který měl uvnitř duté vlákno. Zabořil se tam, bylo mu vedro a spal. Vleže nám to taky nešlo. Ale pomohl mi polštář my Brest Friend. Je to hodně tvrdý molitan, připne se okolo pasu a dítě se nikam nepropadá. Teď lituju, že už mi z něj malý vyrostl. Ale já mám extrémně velké dítě. Takže do roka by normálně velkému vydržet mohl. Různě jsem mu to prso mačkala a natřásala, když se mi zdálo, že u toho pití zase usíná. A to ho vždycky probralo z kómatu a začal zase sát. Jestli máš mlíka dost, tak to pořád zkoušej. Je to na palici, vím o tom své. Pořád kojit, sterilovat, odsávat, vyrábět UM, hlídat čas. Ale ono se to zlepší. Mně v porodnici dětská sestra řekla, že já kojit se svýma bradavkama stejně nikdy nebudu. A ve třech měsících syna jsem se zbavila i kloboučků. Ono to jednou dopadne a pak už si kojení budeš užívat.
Jinak teda já jsem se držela toho, že miminko má vypít šestinu svojí hmotnosti. Vážila jsem a psala si, co vypil. Na konci dne jsem to sečetla, abych věděla, jak na tom je. Podle toho bych být tebou dávala i dokrm.
@Bábrdl píše:
Především nemůžeš nechat svoje dítě hladovět. To je to nejdůležitějšíI za cenu tvého špatného pocitu, že nekojíš.
Plné kojení je dneska modla, ale nemůže kvůli tomu trpět dítě.
Třeba se to ještě rozjede, nebo se neučí pít, nebo ne. Ale tvůj úkol je nakrmit svoje dítě, ne dostát aktuálnímu kulturnímu ideálu dobré matky.
jasne, uz nabirat nastesti zacal. hladovet ho nenecham. spis jestli je jeste sance prejit po teto dobe jeste do plneho kojeni. mnozstvi prikrmu budu brzy zase muset zvednout a pak davani pres strikacku uz asi nebude vhodne a s lahvi uz na prso nejspis neprejde…
@Hadrnozka píše:
@kamilka33 vydrž! Malej mi v porodnici taky moc nepil, narodil se o měsíc dřív a měl žloutenku. Dostali jsme dokrm. Měsíc jsem odsávala a krmila ho půl dne mým mlékem (nedokážu odsát tolik) a půl dne UM a pak se prostě jeden den chytil a od té doby kojim bez UM. Synovi je 7,5 měsíce. Přežila jsem pak všechny krize a bojkoty jen na kojení. Doporučuju koupit dobrý kojící polštář. Mně syn taky moc nepil na takovým tom L, který měl uvnitř duté vlákno. Zabořil se tam, bylo mu vedro a spal. Vleže nám to taky nešlo. Ale pomohl mi polštář my Brest Friend. Je to hodně tvrdý molitan, připne se okolo pasu a dítě se nikam nepropadá. Teď lituju, že už mi z něj malý vyrostl. Ale já mám extrémně velké dítě. Takže do roka by normálně velkému vydržet mohl. Různě jsem mu to prso mačkala a natřásala, když se mi zdálo, že u toho pití zase usíná. A to ho vždycky probralo z kómatu a začal zase sát. Jestli máš mlíka dost, tak to pořád zkoušej. Je to na palici, vím o tom své. Pořád kojit, sterilovat, odsávat, vyrábět UM, hlídat čas. Ale ono se to zlepší. Mně v porodnici dětská sestra řekla, že já kojit se svýma bradavkama stejně nikdy nebudu. A ve třech měsících syna jsem se zbavila i kloboučků. Ono to jednou dopadne a pak už si kojení budeš užívat.
Ona ma vydrzet a to male co? Ma byt o hladu a dal hubnout jenom protoze chce kojit? Kojeni fajn, ale ne z kazdou cenu
@Hadrnozka dekuju, taky zapisuju vse, kolik vysaje z ktereho prsa avazim pred apo jidle atd. jen v noci ne. zda se mi ze saje pekne, pres kloboucek teda. ale kdyz ho prevazim, tak zjistim ze vysal jen malo.
@poHanka89 píše:
Ona ma vydrzet a to male co? Ma byt o hladu a dal hubnout jenom protoze chce kojit? Kojeni fajn, ale ne z kazdou cenu
uz nabirat, zapomnela sem to napsat v tom uvodnim prispevku. ![]()
Pokud odsaješ MM, dávej dokrm OMM. ROzhodně nedávej flaškou, buď stříkačkou po prstu, nebo z flašky pro kojené děti (Tome Tippe, Medella, Avent,…) Co kojení to obě prsa, nechat u jednoho prsa 10-15 min. U neprospívání je potřeba budit i v noci nejpozději po 3-4 hodinách. Až trochu zesílí, bude pít líp, to je pravda. Aby mu to šlo líp, dávej cca 10 min před kojením na prsa hodně teplé obkady, vyzkoušej jiné polohy při kojení, třeba mu bude jiá poloha víc vyhovovat a vypije si víc. Jak tu psaly holk, důležitý je dítě nakrmit ať už z prsa, OMM nebo UM. Až se dostane na nějakou lepší váhu, pak se dá experientovat. Když se 3 týdny plácá v neprospívání tak se to nespraví za pár dnů. Zkusila bch jinou LP, hlavně klid, pohoda a hodně se mazlit. To taky pomáhá. UM není jedovatý. Hodně zdaru
@poHanka89 já jsem neřekla, že nemá dávat UM. Psala jsem, že nemá vzdávat kojení! Já ho totiž málem vzdala. Nikdy jsem ale syna netrápila hlady, naopak. Narodil se s 2,85 kg a v měsíci měl přes 4 kila. Vážila jsem ho a věděla jsem, kolik vypil ode mě. Kdyby vypil málo, dala bych mu samozřejmě dokrm. Nějakou konstruktivní radu krom toho, že do mě reješ, nemáš?
@kamilka33 on se jednou rozpije. Kloboučků jsem se taky po 3 měsících zbavila. Krmila jsem ho normálně z lahve, přes stříkačku to krmení trvalo skoro hodinu. Měla jsem tu lahev avent natural, co má savička vypadat jako pro, a medela calma. S tou medelou to nejdřív neuměl, ale časem se to naučil.
Příspěvek upraven 11.06.18 v 12:40