Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj. Chtěla jsem se zeptat, jestli jste si někdo prošel stejným peklem jako já. Den před Vánoci jsem musela podstoupit tzv. malý císařský řez na konci 21. týdnu. Opravdu báječné svátky
Pro potrat jsme se rozhodli z důvodu závažných vývojových vad neslučitelných se životem. Přes dva dny se mi snažili vyvolat „normální“ porod. Nepodařilo se to. Hrozilo roztržení dělohy, tak se nakonec doktoři rozhodli pro operaci. Nikde jsem o podobném případu informace nenašla. Máte s tím někdo zkušenosti? Je to také tak velký zásah jako klasický císařský řez na konci těhotenství a doba hojení jizvy je stejně dlouhá? Chtěla bych otěhotnět co nejdříve to půjde. Díky za každou odpověď
Taky jsem o tom nikdy neslyšela… ale je to díra do dělohy, jako klasický CS tak hádám, že jen tak těhotnět nepůjde ![]()
Každopádně, na toto by nejlíp odpověděli doktoři co tě operovali, nebo měli v péči
Ne, bohužel je to ještě větší zásah. Moc mě to mrzí, čím jste si prošli
posílám hodně síly a ať ten čas, co umí zmírnit boletst letí co nejrychleji.
Nicméně plně dodržuje doporučení doktorů.
Císařský řez v tomto týdnu je horší, než císařský řez a konci. děloha je malá, takže v globálu je ten řez větší, on teď samozřejmě není větší, byl taky malý, jak jen to šlo, byl ve tvaru T, jenže děloha byla taky malá. A teď jak poroste, „poroste“ i jizva. Kdyby se to vzalo k poměru jizvy na velké děloze před porodem, ten řez je mnohem větší než u císaře v pozdním těhotenství.
Jak dlouho chtějí doktoří, abys čekala?
Nic moc mi o tom nikdo neřekl a já ani neměla sílu se ptát. Chtěla jsem hlavně co nejdřív domu. Jizvu mám klasickou, zprava doleva (asi 15 cm). Původně mi říkali, že to bude od pupíku dolu, ale pak si to asi nějak rozmysleli. Doktor co mě operoval říkal myslím 6 měsíců čekat. Ale bylo to těsně po probuzení z narkózy, tak si nejsem úplně jistá.
6 měsíců je minimum, po CS se doporučuje rok. Bohužel je jedno jestli to byl CS ve 20tt nebo ve 42tt
Pořád je ta děloha rozříznutá
![]()
@n.haninka obávám se, že těch 6 měsíců bude to minimum. Mrzí mě to, ale je to tak…
Zkuste si tam zavolat, nebo i obvodní gynekolog by mohl vědět, zjistit. Nebo ať zavolá přítel/manžel, pokud na to nemáte sílu
Tak trošku jsem doufala, že si přečtu něco jiného
Ale i tak děkuju moc za info a rady. Musím to nějak vydržet…
@n.haninka jo je to krajní možnost právě proto že se pak nesmí hned otěhotnět
. kolik doktoři doporučili čekat, většinou se říká rok právě kvůli jizvě na děloze
dřív bych se asi i bála aby jizva nepraskla v průběhu těhotenství ![]()
Zažila jsem potrat ve 20tt kvůli masivnímu krvácení z hematomu a vrostlé placentě jak už tu bylo zmíněno snažit se můžete nejdřív po půl roce ale taky záleží jak bude vypadat jizva a děloha mě někde doporučovali rok někde půl řekla bych že je lepší počkat ale trochu dýl aby jsi v dalším těhotenství neměla komplikace
Tak to je takové malé soukromé peklo
Věřím, že se teď cítíš hrozně a jediný světlý bod ve tvém životě je další těhotenství. Já jsem potratila před sedmi lety týden před Vánocema. Bylo to sice teprve ve 12. týdnu a šla jsem na revizi dělohy, ale ty svátky tomu moc nepomohly a plakala jsem tehdy strašně dlouho. O těhotenství jsme se začli snažit hned po konci krvácení, ale zadařilo se až v červenci, takže za 7 měsíců. Přijde mi to jako včera, dneska už mám dvě školkové holčičky a bolest je zapomenutá. Uteče to, uvidíš.
Nezažila a slyšim to poprve mě ukončily těhotenství v 17tt injekcí přímo do břicha do miminka přes ultrazvuk…také to bylo před vánoci ale museloto tak být aby přežilo druhé dvojčátko…také to byly nejhorší vánoce. držím ti pěsti at se vše zahojí i fyzicky i psychycky…
Děkuju za podporu. Je to opravdu hrozné. Nedokážu si vůbec představit, že ještě někdy ty Vánoce slavím. Pro mě už asi navždycky nejhorší svátky!! Taky mi dávali injekce, ale nebyly do břicha. Celkem jsem jich dostala asi deset. Děloha se stáhla, ale nemohla jsem se otevřít. Pak už jsem měla totálně tvrdý břicho, šílený křeče a porod nikde. Snad to všechno špatný brzo uteče. Jsme s přítelem ještě mladý. Je mi 23, tak snad se miminka dočkáme. Akorát je pro nás teď smutný, že se nemůžeme psychicky „zahojit“ novým těhotenstvím. Ještě mě teď čeká poslední zkouškové na Vš. Zřejmě to učení nezvládnu a ani nedostuduju. Ale to je pro mě momentálně asi to nejmíň důležité…
@n.haninka Po obou klasických císařích jsem dostala doporučení minimálně rok. Určitě půjdeš na kontrolu po šestinedělí, tam se zeptej.
Jinak přeju hodně sil.
Já jsem otěhotněla půl roku po SC a neříkal mi nikdo nic ![]()
Rodila jsem spontánně…
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.