Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte, najde se někdo, kdo má za sebou tu nejhorší nocni můru a to potrat ve II. trimestru a chystá se do dalšího boje IVF. Moje těhotenství bylo z druhého ivf pokusu, uchytly se dve embryjka a cekali jsme dvojcatka. Vše bylo ok…ale ve 22. týdnu se vše pokazilo…zacala jsem rodit
bohužel se to nepodařilo zastavit a ja potratila dve miminka. Porad to strašně moc moc boli a jakmile to půjde jdeme do dalšího boje. Důvod potratu zatím nevíme, uvidíme jestli se vůbec zjistí proč to tak muselo dopadnout.
No nevím jestli Tě úplně potěším, já jsem porodila mrtvého chlapečka v 19tt už před třemi a půl lety, od té doby jsem absolvovala dva transfery a oba byly negativní. Jsou tu holky které už mají další děti, ale vesměs se načekaly - neupínej se k tomu, že tu bolest vytěsníš dalším dítětem.
@wobludka a chystate se v brzké době do dalšího boje? Me to tak bylo i doporučeno, po třech mesicich…u nás došlo k tomu, ze jsem se začala otevírat a mít kontrakce, ktere se uz nepodarilo zastavit…jinam kluci byli oba naprosto zdravi i srdicka tloukla tak jak mela…ale bylo to ve 22.tydnu, takze zachrana nebyla mozna…mozna infekce, nevim na výsledky jeste cekame
@1Evuli mě se to nestalo a jsem za to neskutečně vděčná…jen přidám zkušenost od kamarádky. Po IUI čekala dvojčátka (teda původně dokonce trojčátka, ale jedno zamlklo samo ve 12.tt) a těsně před hranicí životaschopnosti ve 23+5 je porodila (ještě chviličku žili, ale nezachraňovali je, nechali tiše odejít). Proč to píšu. Jí lékaři řekli, že příčina tam nebyla žádná zjevná, že prostě některá děloha opravdu není „stavěná“ na dvojčata. Ona zázrakem otěhotněla hned po 6N (je těžká PCOčkařka, prakticky bez velmi silné stimulace vůbec neovuluje), spontánně a donosila do termínu zdravého chlapečka, celé těhotenství nebyl jediný problém. Takže příště bych raději transferovala rozhodně po jednom embryu, on ten trend je teď stejně takový, ale když si pacientka dvě přeje, stále je dávají, nicméně u tebe bych se toho už opravdu bála. Držím moc palce, ať to vyjde ![]()
@elanaa moc dekuji za podporu, taky mam PCO a bez stimulace neovoluji…pokud to lekari dovolí, po 3 mesicich jdeme opět do boje…ale je to nas poslední pokus ivf na pojistovnu. Nikdy jsme neměli co mrazit…a vždy jedno embryjko super kvality a jedno horší nevhodne k mrazeni, tak jsme pokaždé nechali zavést dve…poprve se neuchytlo zadne a teď obe…a na poslední pokus mam dilema jestli nechat zase dve když budou…ale uvidím co mi lekari řeknou ![]()
@Tinakaterina diky za podporu, je to moc tezke…dite jeste zadne nemáme
ale jak se dívám…taky jsi si tím prošla…proc se to musí stávat…ach jo
@1Evuli U mě byl druhotrimestrální potrat důvodem, proč se mi zhoršila imunologie. K léčení došlo až po x dalších pokusech a transferech. Poslední pokus s léčbou imuno byl úspěšný, nicméně skončilo to ZT. Drzim palce. Já čekala po druhotrimestrálním potratu jen 3 m a pak byl Ket. Ale nedopadl díky imuno, jak teď už vím.
@Tinakaterina my máme imuno dělanou před ivf v 5/2014 i genetiku, vše ok, jen mutace MTHFR genu c677t (ale ta je prej ok, nemusí se nijak sledovat), po et jsem brala vždy prednison, anopyrin a utrogestan. My stále čekáme na výsledky co byl za problém, prvotně primář se vyjádřil, že se mu placenta moc nezdá, jestli nějaký infekt nebo něco nevím…uvidím jestli na něco přijdou, co v dalším těhu víc pohlídat ![]()
A po potratu bylas i na zákroku na dočištění nebo ne? Já právě nemusela, vše odešlo při porodu-potratu…tak věřím, že nebude problém a co nejdřív půjdeme znovu do toho boje…
a ty jsi čekala dvojčátka? Po ivf?
Pro mě je to hodně těžké, byly to dva kluci, zdraví…všechny testy byly naprosto ok…a nejhorší na tom je, že jsem už cítili pěkné kopance od nic…a teď mě to moc chybí a ubíjí mě to prázdné bříško
![]()
@1Evuli no chystám, ráda bych tak květen, červen, ale už jsem pochopila že nemá moc smysl si něco plánovat.
@Tinakaterina moc mě mrzí že to nedopadlo
ale to že jsi vůbec otěhotněla je nadějné ![]()
@wobludka taky bych rada tak nějak jak ty…ale uvidím co řeknou doktori…ale jedine co me opet postavi na nohy je dalsi těhotenství.
A proč to u vás tak skoncimo víte? Nebo nepřišli na to co se stalo?
@wobludka Už jsme se potkaly v jiné diskuzi. Léčíš se taky u primářky Maličkové?
@Tinakaterina ne, já mám nejspíš imuno v pohodě. Tedy tu reprodukční část, mám teď autoimunitní nález, ale nejednoznačný (potkaly jsme se v IVF podzim 2013 tuším)
@1Evuli Tak já přidám, svůj příběh. Po x letech a x transférech jsem otěhotněla(moje první dítě)a v 9 měsíci jsem o holčičku přišla ![]()
Budou to ted 4 roky.Taky jsem chtěla, hned otěhotnět, ale neveděla jsem, jestli to opět zvládnu…psychika, peníze atd. Doktor v nemocnici říkal, tak půl roku, to jsem fak slyšet nechtěla.
No nebudu to rozepisovat, ale o Kačenku jsem přišla v únoru a na další transfér jsem šla v květnu, červnu, srpnu a NIC. Povedl se až v listopadu a byl 10.
Jinak si myslím, že jestli se dá 1 nebo 2 tak to stejně záleží na osudu. Znám holčinu, co se jí stalo, to co tobě a dala si jedno a to se rozdělilo, tak že opět čekala dvojčata a jednovaječná(což je ještě horší)
@NELOUS diky za podporu…tolik transferů to jste měli z KETů? My první ivf 6/2013 ET dvou embryjek-neuspesny a na mrazeni nic nebylo. Druhé ivf 8/2014-et opět dvou embryi-uspesny, chytly se obě dve a bohuzel to dopadlo tak jak dopadlo a opet nic na mrazeni. Teď máme před sebou poslední pokus na pojistovnu-do toho bych chtěla jit co nejdřív nam to lekari odsouhlasi…no a co bude dal když to nevyjde a opět nebude co mrazit nevim ![]()
A ta holčina co pak čekala opět dvojky tentokrát jednovajecna…dopadlo to dobre? Diok
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.