Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@radkka píše:
Nevidíš rozdíl mezi zabitím plodu a zabráněním, aby plod vznikl? AHATakže kondom je také vražda? Abychom si to ujasnili…
Nic takového jsem neřekla.
@Enmamma píše:
Nic takového jsem neřekla.
Kondom, hormonální antikoncepce, postino, escapelle brání POČETÍ. Tam není co zabít. Proč neměříš stejným metrem? Není to trochu ubohé? ![]()
@AnetVV píše:
@epsice přesně tak :/ to jako kdyby odsuzovala např. HA
Tak kondom se od postinoru lisi výrazně, ten první zabrani splynuti vajicka se spermii, tedy zadne embryo, zadne dite.
Postinor uz zabrani uhnizdeni embrya (doslo-li k tomu tedy), tedy dojde ke zniceni potencialniho zivotaschopneho zarodku.
A ano, stejny postoj mam k hormonalni antikoncepci, tam se bud vajicko neuvolni, a pokud se naaahodou uvolni a dojde ke spojeni se spermii, tak se pak nema kam uhnizdit a je to tedy opet zcasti abortivni antikoncepce.
Nikdo nikdy nezjisti, ani neni jak, kolik cyklů s ha fungovalo tak, ze blokovalo vajicka a kolik tak, ze se ten zárodek nemel kam zavrtat. Ja bych treba s timhle zit nechtěla.
@Enmamma Proč bych měla? Ty tu vykřikuješ, že díky potratům vymřeme, tak ti jen píšu, že planetě to vadit nebude.
@Enmamma Zakladatelka sice nepoložila svůj dotaz úplně přesně, ale myslela postinor, tudíž se o potrat nejedná. Moc nechápu, jakou logikou sis domyslela, že to tak je, bereš každou menstruaci jako vraždu dítěte?
A jinak čistě statisticky počet interupcí v ČR spíš klesá než stoupá, takže nechápu tvoje příspěvky.
@epsice píše:
@AnetVV nic si z toho nedělej, skoč si pro postinor, možná ti z něho bude blbě. A dítě si pořiď až na to budeš sama připravená. Taky jsem si ho jednou vzala, nechtěla jsem to riskovat že bych otěhotněla na VŠ. VŠ jsem dodělala a už jsem v tomžádné trauma z toho nemám. Není to ještě nic. Prostě jen zabráníš oplodnění
Tato diskuze mne opravdu baví
Lzes si do kapsy.
Braneni je ve chvili, kdy se ty dve gamety nesetkaji.
Vsechno ostatní uz jsou rane aborty.
Je fakt, ze nevis, zda tam k tomu splynuti doslo, nebo ne. Milosrdne si lzes.
@Liliana08 píše:
@Enmamma Zakladatelka sice nepoložila svůj dotaz úplně přesně, ale myslela postinor, tudíž se o potrat nejedná. Moc nechápu, jakou logikou sis domyslela, že to tak je, bereš každou menstruaci jako vraždu dítěte?
A jinak čistě statisticky počet interupcí v ČR spíš klesá než stoupá, takže nechápu tvoje příspěvky.
Pokud si uplne odmyslim svuj svetonazor a budeme se bavit vecne, tak bych prosila o nezamenovani zarodku, tedy splynutych vajicek se spermiemi, se samotnymi vajicky.
To jsou fakticky dve naprosto odlišné věci.
@Talitha na to už se snad nedá ani nic napsat. Mysli si co chceš, ale necpi to ostatním. Protože normální lidi toto co tu píšeš jen rozesměje. Je to každého věc. Slečna se ptala na pilulku po. Většina z nás jsme ji poradily bez keců. Jen ty a @Enmamma jste se do ní začaly navážet. Absolutně nesmyslně. V takové diskuzi nemáte co dělat. Běžte moralizovat do včerejší diskuze, kde se řešil potrat normální. Tam třeba místo máte.
Ano ochrana je důležitá, ale když selže dá se použít postinor a nezničit si život třeba v 18ti… Je už každého věc jak se k tomu člověk postaví ale nemusí svůj názor cpát ostatním.
@epsice nezacala jsem se navážet, uvadim na pravou miru naprosto mylne informace, ktere jsou tu uvadeny ohledne antiko.
Zda si clovek mysli, ze nemoznost uhnizdeni embrya je zabiti ditete nebo ne, je na nem samem, i to, zda to pro nej dite he, nebo neni, ok, kazdy nejaky, ja budu obhajovat zivot a dite.
Ale že zeny nevědí, co se v tom tele konkretne deje, jaky je mechanismus postinoru, případně ha, je s podivem. A to nejsou zadne fantasmagorie, to jsou fakta.
Postinor způsobí nahly pokles hladiny hormonu - nasleduje menstruace, ktera splachne embryo, bylo-li pocato, anebo vajicko, poked k poceti nedoslo. Toto je prosty fakt.
Enmamma - tak když se tu tak rozohňuješ - ty jsi zřejmě „tradicio“ katolička, že jo?
Tohle je jako ze stránek „duše a hvězdy“, kam občas zabrousím, když se chci podívat, co zase ti katolíci řeší…Nenatáhneš na kolík, protože jsi katolík.
Tak jedn DŠTI oheň pekelný, já to Matičce Zemi přeji, že jednou vymřeme.
Prosím vás, milé dámy, je potřeba si ujasnit základní znalosti. Kondom patří mezi tzv. bariérovou antikoncepci. Zabraňuje spojení spermie a vajíčka. Postinor patří mezi postkoitální prostředky. Pokud žena počala, což je možné již hodinu po styku, působí přípravek abortivně, to znamená, že způsobí raný potrat. Není to tedy totéž, jak kdosi v diskusi uváděl, že se to děje ženě každý měsíc. Každý cyklus odchází ženě s menstruační krví děložní sliznice a NEOPLODNĚNÉ vajíčko. Pokud dojde ke spojení spermie a vajíčka (jsou to jen pohlavní buňky), vzniká nový život - nový jedinec. Dochází ke spojení genetických informací, je dáno pohlaví, geneticky zakódována výška jedince, barva očím, vlasů atd. Prostě nový život vzniká při početí. Žádný jiný začátek lidské existence není. Jestliže se to někdo snaží zpochybňovat, nechť se vrátí do biologie 8. třídy ZŠ. My všichni, co zde diskutujeme, jsme takto začínali náš život. Jestliže dojde k početí, uhnízdí se oplodněné vajíčko v měkké tkáni dělohy, která je vyživuje. Pokud u ženy dojde k početí a spontánně potratí, což znamená, že zřejmě bylo něco geneticky v nepořádku, nemůže to žena nijak ovlivnit. To se může stát. Pokud si však žena vezme sama prostředek způsobující raný abort, už to není věc „přírody“, ale do děje sama zasahuje. Co se týká HA (hormonální antikoncepce), tak to by vydalo na kapitolu samo o sobě. U ní působí několik mechanismů: první dva jsou skutečně antikoncepční - brání dozrávání vajíček a zahušťováním hlenu vytváří nepříznivé podmínky pro pohyb spermií. Má však také ABORTIVNÍ účinek působící raný potrat v raném stadiu těhotenství. Působí ochabování svaloviny vejcovodů (embryo neprojde včas do dělohy) a zabraňuje nárůstu děložní sliznice. V důsledku toho nemůže dojít k uhnízdění nově počatého života. V příbalovém letáku se uvádí většinou, že „zabraňuje nidaci“. Nemluvě o tom, že si žena přílivem hormonů huntuje zdraví. Žádná antikoncepce není stoprocentní. Takovou efektivnost má jen naprostá zdrženlivost (žádný genitální kontakt), kastrace muže - odstranění obou varlat, kastrace ženy - odstranění obou vaječníků. Pokud se žena naučí znát své tělo a příznaky plodnosti, může velmi dobře z vážných důvodů početí předcházet. To však vyžaduje trošku snahy a sledování symptomů. To však zvládne i žena se základním vzděláním, nemusí mít na to vysokou školu.
Ahoj, prosím do kdy se může vzít potratova pilulka? Mám 10dni zpoždění a dnes jsem našla//, dřív jsem to neresila protože týden zpoždění u mě není nic neobvyklého… jenže jsem sama s dvouletými dvojcaty a třetí dítě sama nezvladnu… chlap se kterým jsem „chodila“ mi na to dnes rekĺ že to mezi náma bral nezávazně a dítě nechce.. ano jsem pitomá, měla jsem si dávat pozor atd.. ale čas nevrátim a sama tři děti nezvládnu. Na klasický potrat jít nemůžu protože bych ani neměla kam dát kluky na hlídání, musím to vyřešit tou pilulkou ale nevím jestli už na ní není pozdě. Děkuji za rady
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím do kdy se může vzít potratova pilulka? Mám 10dni zpoždění a dnes jsem našla//, dřív jsem to neresila protože týden zpoždění u mě není nic neobvyklého… jenže jsem sama s dvouletými dvojcaty a třetí dítě sama nezvladnu… chlap se kterým jsem „chodila“ mi na to dnes rekĺ že to mezi náma bral nezávazně a dítě nechce.. ano jsem pitomá, měla jsem si dávat pozor atd.. ale čas nevrátim a sama tři děti nezvládnu. Na klasický potrat jít nemůžu protože bych ani neměla kam dát kluky na hlídání, musím to vyřešit tou pilulkou ale nevím jestli už na ní není pozdě. Děkuji za rady
Tak hned jdi na gyndu, ať se kouknou, jak je to velké. Ono by měla jít použít až do 10. týdnu, ale kdyby to už bylo velké, nemusí fungovat nebo odejít vše ![]()
Jaký chceš rady, stejně musíš na gyndu.Tam se poraď. Jenom tě upozorňují, že i když si vezmeš potratovou pilulku tak neznamená že stejně v nemocnici neskončíš. A dobře ti doma taky nebude.To bych si raději sehnala nebo zaplatila hlídání a šla do špitálu. U prášku nemáš jistotu že vyjde všechno a stejně tě to nemine.