Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj ![]()
Není tady také nějaká snažilka, která má za sebou více potratů?
Jak jste se s nimi vyrovnaly? Jak probíhalo další snažení? Zmizí časem ten hrozný strach (z toho že i kdyby otěhotnět šlo, tak jak těhotenství bude probíhat, a zda zase nedopadne špatně
)?
Podstoupili jste některá imunologické vyšetření (Genetika)? Co to prosím obnáší?
A pokud některá už toto máte za sebou, dopadlo vám pak nakonec těhotenství dobře?
Já momentálně nějak nevím v čem hledat naději ![]()
Ja mam za sebou dva potraty, po nich dvě děti. Byla to proste náhoda. Strach nezmizí nikdy, vždy sem se potom bála každého píchnutí, dokud sem nedržela dítě v rukou.
@Vendulák už jsme měli jedno dítě. Hned a bez problému. Pak jsem si dala 3 potraty během cca půl roku. Byl to masakr. 5,9 a 13tt. Po posledním jsem padla do lehké deprese na cca měsíc. od potratu na začátku listopadu jsem nechala tělo dát do kupy a další snažení bylo až začátkem září a opět jsem hned otěhotněla. To už jsem donosila a princezna bude mít brzy 3 roky a začínáme vybírat státní skolku. Těhotenství jsem teda byla dost nervní a vyloženě jsem se od mimina odstřihla a prakticky ignorovala. Nějaké přiznání si a těšení se jsem spustila až okolo 24tt, kdy už zachraňuji. Kvůli několika menším komplikacim jsem si nechala udělat Hamiltona. Až porodem ze me spadl ten největší strach
Mam za sebou 3 potraty v 1. trimestru a nasledne jedno uspesne tehotenstvi. Ti vee behem jednoho roku. Bohuzel, ten strach asi uz nikdy nezmizi. Nebo aspon ja se bala a kontrolovala pak cele tehotenstvi. Ale clovek se na to nesmi moc soustredit a snazit se rozptylit, jinak by se zblaznil.
Na vysetreni nas gyndarka poslala po druhem potratu, na nic se neprislo. Nikde zadny problem. Asi proste jen blba shoda nahod.
Urcite se nevzdavej, chce to jen pevne nervy s ono si to mimco cestu najde.
První těhotenství - zamlklé, následovala revize a neschopnost otěhotnět. CAR genetika - predpoklad potratu v 1.trimestru, doporuceno pichat Clexane na ředění krve. Druhé těhotenství - zdravé dítě
Následně 2 těhotenství které skončily spontánním potratem i pres píchání Clexanu. CAR imunologie - problém vyřešen/kompenzován takže z pátého těhotenství druhé zdravé dítko
kdyby se na to vše přišlo dříve nebo jsme byli mladší, zkusili bychom třetí.
Doporučuji co nejdříve resit nekde v CARu
Určitě pomůžou a miminko se podaří. Pokud ty potraty těžce neseš doporučuji sezení na terapii nebo s porodní asistentkou/dulou.
@Anonymní píše: Více
Mohu se zeptat, když vás poslali po druhém potratu na vyšetření, co obnášelo a jak to probíhalo?
My jsme odesláni na imunologii. Ale nevím co si mám představit že se tam bude tak nějak dít…
Jinak všem moc děkuji za odpovědi, a naději, že většinou jste se miminka dočkaly
.
Tak já to nesu tentokrát asi o to hůř, že to bylo ve 12tt, viděla jsem předtím už krásné miminko, s tlukoucím srdíčkem… Předchozí byly časnější. A u předchozích dvou jsem byla na revizi. Tentokrát mi byly doporučeny potratové tablety, po prvních zlomené srdce, bolesti, kontrakce, silné krvácení jeden den, pak dva týdny jako klasická ms, pak kontrola a špatný děloha nevyčištěná tak tablety podruhé, kontrakce, obr krvácení jeden den, pak týden jako klasická ms, a teď najednou dva dny zase kontrakce a hrozné krvácení (dle doktorky v nemocnici to tak musí být když se to má vyčistit)… Takže krvácení a trápení už čtvrtý týden… Takže i tahle praktická stránka zatím moc nedovoluje to alespoň trochu přebolet… Pořád ale člověk doufá…
Je to strašně těžké, ale naděje určitě je, spousta žen si tím prošla a nakonec se dočkala zdravého miminka. Imunologie a genetika můžou pomoct najít příčinu, určitě stojí za to je podstoupit. Strach asi úplně nezmizí, ale s každým dalším krokem bude menší. ❤️
@Vendulák nas na imuno neposlala doktorka. Rekla, ze nejdriv udelame hormonalni profil, vysetreni na stitnou zlazu a hematologii a poslala nas teda na genetiku a manzela na spermiogram. Genetika spocivala v konzultaci s genetickou, kde jsme probrali nase rodiny a pripadne nemoci v nich a nasledne nam odebrali krev a otestovali, zda nejsme prenaseci nektere nemoci neslucitelne se zivotem (a kvuli tomu potraty). Vse dopadlo negativne. Na dalsi tehotenstvi mi doporucila preventivne brat utrogestan a redit krev v prvnim trimestru (rikala, ze maji zkusenosti, ze tady ten koktejl proste nejak funguje) a az kdyz to neklapne, tak zkusime jeste imunologii. A ono to klaplo. Ale ja teda potracela uplne v zacatku, vzdy kolem 7tt. Pokud jsi potratila pozdeji, a nechali plod vysetrit, tak uz mozna vi, ze genetikou to neni a poslali te rovnou na imuno?
Plod určitě nemohl být nijak vyšetřen, psala jsem výše že mi byly podány potratové tablety, a to nejhorší ze mě padalo doma ![]()
@Vendulák aha, tak to se omlouvam. A na genetiku jdete taky nebo jen imuno?