Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
RO asi nepoznáš, každý mimčo je jiný, s jednou hračkou si 5 dětí hrát bude, dalších 5 ne
co já vím, tak docela oblíbený je mluvící pejsek od fisher proce ![]()
Naradi od fisher price nebo vkladaci hrnec FP. oboje opravdu hit, vsichni tri kluci to meli velmi oblibene
Rozvíjející hračky jsou např. kroužky na tyči, kostičky na stavění komína, kalíšky (komín + se dávají do sebe), míčky na kutálení, prohazovačky, vkladačky, zatloukačky. Něco využijete už teď a něco až později.
Syn kolem 9-10 měsíců maximálně sundal kroužky z tyče a zbořil komín. Teď už navléká a staví.
Pak hodně děti baví různé mluvící hračky (ty spíš považuju za hračky pro pobavení), ale já mám raději hračky, co jsou nějak aktivní (viz výčet nahoře). I když u nás teď nejvíc vede vhazování všeho do lavoru na prádlo a pak postupné vyndavání, takže to nemusí ani být hračky
.
Máme stejně stará děti já na vánoce koupila válec na lezení nafukovací jsou tam kuličky pak fp mluvícího šneka kalíšky na skládání komínků a pak nějakou mašincu co houká a vydává různé zvuky a pak klasiku dřevěné vkládačky a tam
U nás teda vedly (a pořád ještě vedou) „opravdové hračky“ - normální věci, se kterými si mladá může hrát.
V 9 -10 m to tuším byly hlavně kolíčky na prádlo, letáky, co mohla trhat, a moje kabelka (ta tedy proti mé vůli).
Hračky jako takové v podstatě potřebné nejsou - potřebný je dostatek podnětů na rozvoj motoriky, vnímání tvarů a barev a tak. Jestli to rodič zajistí hračkami nebo předměty z domácnosti je fuk. Ale hračky jsou samozřejmě bezpečnější, s jasným určením a když ji mládě založí nebo rozloží, tak to nevadí tolik, jako u předmětu denní potřeby ![]()
Mám také dítko 9 měsíců a zatím jsem koupila ty navlíkací kroužky na tyč, uvažuju o dřevěných kostkách a tom nafukovacím válci. Jinak doma si nejradši hraje s košem prádla, fixkama v kalíšku, s vařečkou, vyndavání plastu z odpadkového koše a pojídání všech papírů, které se omylem ocitnou v dosahu
z hraček pak frčí každých 10 min jiná - šustící knížka, plyšák s chrastítkem, hrací autobus, míčky, různé kroužky a chrastítka..ale nic není na dlouho a vlastně nejlepší je to jen kramařit - tahat z krabice a rozhazovat. ![]()
Malému bude o Vánocích 8,5 měsíce dostane rockovou kytaru . Jinak si stále vyhraje s chrastítky a taky miluje papír, oblečení a co kde najde (snažím se, aby nenašel něco nebezpečnýho
)
Dceri je 10 mesicu a krome NEhracek (kolicky na pradlo, bedna papirovych kapesniku apod) ma nejradsi obycejne hracky - staveci kelimky, krouzky na tyci, balonky a par hracich - ma mini pianko, sneka od FP apod…Na Vanoce dostane aktivni kostky a hrnec od FP
@Knihomyš píše:
U nás teda vedly (a pořád ještě vedou) „opravdové hračky“ - normální věci, se kterými si mladá může hrát.
V 9 -10 m to tuším byly hlavně kolíčky na prádlo, letáky, co mohla trhat, a moje kabelka (ta tedy proti mé vůli).
Hračky jako takové v podstatě potřebné nejsou - potřebný je dostatek podnětů na rozvoj motoriky, vnímání tvarů a barev a tak. Jestli to rodič zajistí hračkami nebo předměty z domácnosti je fuk. Ale hračky jsou samozřejmě bezpečnější, s jasným určením a když ji mládě založí nebo rozloží, tak to nevadí tolik, jako u předmětu denní potřeby
Bingo!
100% souhlas a také tak.
Máme poděděné nebo darované, kupujem jen výjimečně - narozeniny/Vánoce 12 pořádné hračky (pořádné trvanlivé sklápěcí nakládací auto, kreativní skládací kostku, která bude bavit i nás, dřevěnou). Např. bych nekupovala šněrovací botku či navíkací cokoli, dítě stejně chce jen svoje tkaničkový botky a s tím vydrží dvě hodiny. Od útlého věku má např. svůj centimetr, svinovací metr atp. což ostatní pokládají za život těžce ohrožující věc, ale má přeci dobře okoukáno, jak se s tím zachází… Gumičky, stužky, košíčky, kolíčky, hrnce a poklice, vařčečky, prkýnka, kýbl, struhadlo… U nás se nechytí uřvaná umělá homta ani náhodou, to je tak na 10 minut na návštěvě, a i tam si nakonec udělá svůj stoleček a začně přelívat z naší flašky do skleniček a mističek na stolku… Takže investice do hraček ve větší míře mi přijde zbytečná a pak se hromadí krámy. Když už něco, tak pořádnýho a co se využije (kolobrnda, kolo, sáně, balon, pořádnej bagr, kterej vydrží „práci“ venku) atp. Dřevěné kostky stokrát jinak. Věci, co rozvíjejí fantasii a/nebo reálně užitečné dovednosti.
@Suuva hm, tak to, že používá SVŮJ metr atp., těžce závidím. U nás je nejlepší to, co používá táta a máma
I kdyby to bylo identické s jejím.
@Knihomyš Krejčovskej je identickej, akorát ten původní nějak ztvrdl ztuhl, tak jsem si koupila novej, vizuálně stejnej… Měřím občas něco i tím jeho.
Svinovací - my s nima normálně měříme, ale má asi 2, který už nejsou úplně nej, tak ty jako může mít jako svoje. Není to tak, že my měříme svýma a on má svoje, to by samozřejmě nefungovalo. Taky občas ty naše nemůžem najít a ty jeho stačí… U nás jsou metry něco jako tužky, no ![]()
Nemám v hračkách moc velký přehled, tak mě zajímá jaké hračky jsou potřebné pro 9měsíční (10měsíční atd…) dítě, pro jeho vývoj. Nebudu kupovat 50 např. plyšáků, s kterýma si nebude hrát. Ale hračky, které jsou k něčemu samozřejmě koupím a ráda. Jen jak poznat, které hračky jsou jen tak pro pobavení a které mají nějaký smysl? Které prostě mám dojít koupit, aby měla vše, co potřebuje? A pak si můžu dokupovat blbosti, které mě zaujmou…