Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@SIMONA1234 dekuji za reakci…ano jsou tu 3 třidy po 20 detech(skolka na vesnici)samozřejme se tam objednam, jen mam z toho obavy, mam pocit jako bych spatne vychovala, nerozvijelanemusim se objednávat kam mi da učitelka kontakt mužu si vybrat PPP jake chci? Neviš jake vyšetřeni ho čekaji?
No, nebudeš moc přes celou republiku…
Je to tak nějak v rámci okresů…třeba PPP v okresu Liberec bere děti z okresu Liberec. Ale těch PPP je tam víc. Krom toho jsou novinky od školního roku a to ty, že školka MUSÍ před tím, než pošle dítě k odborníkům (ne pošle, ale doporučí)vypracovat tzv plán pedagogické podpory dítěte (PLPP)ten vypracuje učitelka na 3 měsíce…seznámí s tím zákonného zástupce…jede podle toho plánu podpory a po 3 měsících ho vyhodnotí. Pokud dojde k zlepšení, tak v plánu POKRAČUJE, pokud ne, doporučí poradenské zařízení, např. PPP…rodiče s výsledky a doporučením seznámí a ti se objednají k vyšetření…ale MOHOU ODMÍTNOUT. Pak toto odmítnutí MUSÍ podepsat ve školce…tím od dítěte dává školka ruce pryč…vypracovali plán, splnili ho, dítě stagnuje, doporučili vyšetření, rodič odmítl. ![]()
Tak sepoptej v pondělí, jestli na synamají PLPP a že bys ho ráda viděla. A po 3 měsících, že jsi ochotná navštívit PPP pokud nebude dělat pokroky.
@Anonymní píše:
@Samamama nechci se s tebou dohadovat…asi nebydlis na vesnici, potahne se to snim, protože bude chodit s dětmi ze skolky do skoly a myslis ze mu nikdy nikdo nic nevpali?On není prubojny, špatně mluvi(což podle logopedky srovnáme)JE MI JEDNO CO OSTATNI ŘEKNOU, ALE NECHCI ABY TO ODNESL ON TŘEBA V PUBERTE…
Mně to přijde jako nesmysl. Pokud je dítě zdravé a přiměřeně se vyvíjející, nevím, proč by se mu v 15 letech někdo posmíval za to, co bylo ve školce. Nějaké problémy v dětství má kdekdo a nepamatuju si, že bychom se někomu jako puberťáci vysmívali, že nosil ve školce korekční pomůcku, dlouho se pomočoval nebo neuměl sykavky. Jestli si budou něco špitat místní báby- drbny, by mi bylo fuk, protože ty by si něco vymyslely, i kdyby se nic zajímavého nedělo.
@Anonymní píše:
@Samamama nechci se s tebou dohadovat…asi nebydlis na vesnici, potahne se to snim, protože bude chodit s dětmi ze skolky do skoly a myslis ze mu nikdy nikdo nic nevpali?On není prubojny, špatně mluvi(což podle logopedky srovnáme)JE MI JEDNO CO OSTATNI ŘEKNOU, ALE NECHCI ABY TO ODNESL ON TŘEBA V PUBERTE…
Myslíš že bude jediné dítě ve třídě s nějakou jinakosti? Dneska jich bývá víc, k psychologovi na vyšetření se děti dostanou z mnoha důvodů, ktere nejsou nic ponižujícího, tvuj syn není žádná výjimka. Pokud do nástupu do zs se vše srovná, neni důvod si myslet že by to mělo mít nějakou dohru. Správně by děti ve tride ani neměly poznat kvůli komu tam asistent je.
Mně teda fakt nikdy nenapadlo že by to že měl v ms a možná na začátku zs asistenta měl někdy později jakkoli odnést.
@Anonymní píše:
@SIMONA1234 dekuji za radu, zeptam se
Nemáš zač…a opravdu ten plán musí mít vypracovaný, pokud mají „problematické dítě“…tím se myslí i dítě z dvojazyčných rodin, pokud má problém. I pro takové děti se může vypracovat PLPP.
Jinak v PPP ho nijak mučit nebudou, tebe se bude vyptávat první…od těhotenství, přes porod, vývoj dítěte po školku a problémy v ní. Pak si vezme samotného syna, ty počkáš venku. A proklepne si jeho. Bude si s ním povídat, dá mu třeba nějaký pracovní list, může něco skládat, doplňovat (didak. pomůcky),bude sledovat jeho reakce, chování. Nic hrozného, neboj.
Jinak 20 dětí zapsaných na třídě…
LUXUS…můj sen…kde bydlíš, stěhuju se!!!
![]()
@Anonymní píše:
@andelka83 a to jste byli jen na neurologii a psychologa? prave že nekde jsem četla že i psychiatr? a to me nejak desiV pondeli budu objednávat…
Já bych se objednala k té psycholožce, co jste chodili. A uvidíš, co vám řekne.
Na PPP bych se nespoléhala, tam ti psychologové občas stojí za to, pokud máš jinou osvědčenou, tak jdi tam. A mít asistenta není žádný stigma. Ela má VD a asistenstku má psanou už od 4 let. Ale my máme trochu netradiční školku. je to integrovaná a logo školka, takže asistentky jsou ve třídě pořád. Z počátku se Ele hodně věnovaly, teď už to není moc potřeba, Elča už skoro všechno dohnala, odklad mít nebude, je říjnová.
Jako sorac ale to jsou ty zbesily vesnicky moralni hodnoty. Co zalezi na tom, co si lidi vykladaj???
@Anonymní píše:
Moc to hrotíš. Jako správná vesničanka taky víš na každého něco, tudíž mu to můžeš pak vpálit na oplátku taky. A co nevíš, to si domyslíš
![]()
Vyšetření u psychologa, v PPP, nebo asistent ve školce, to přece není žádná ostuda.
To co popisujete nevypadá jako dostatečné problémy na asistenta.
Na neurologii a psychiatrii se kvůli asistentovi chodí s poruchama pozornosti a hyperaktivitou - to co popisuješ do toho moc nespadá.
To zhoršení nejistoty a trvání na věcech tak jak byly může souviset se změnou učitelky a situací ve školce.
Rozhodně nejde o chybu ve výchově a už v žádném případě nejde o zkažený život.
Pokud máte nějakou psycholožku, ke které jste už chodili, tak se k ní objednejte a řešte situaci, ale tipuju že optimálním řešením bude najít nějakou soukromou školku kde bude malý počet dětí a učitelka bude mít čas a prostor mu pomoci s rozvojem sociálních vztahů.
Už to ale neodkládejte.
Jinak neexistují žádné „papíry kde má napsaného psychiatra a potáhne se to s ním celý život a každý to uvidí“.
A teda pokud si máte vybrat mezi prospíváním syna a tím co si pomyslí drbny na vesnici, tak snad není co řešit, ne?
Myslím, že na asistenta podle tvého popisu syna, nedosáhnete a je to jen přání učitelky o posilu. Já pracuji jako asistentka pedagoga u dítěte v MŚ, které je mentálně retardované a vůbec nemluví a získal nárok na asistenci jen na 4 hodiny denně. Vlastně po procházce bych měla odejít, končí mi pracovní doba, ale zůstávám zadarmo o hodinu déle, dokud se dítě nenají a nepřipraví ke spaní. Pak je s ním učitelka do odpoledne do odchodu sama. Řekla bych, že tvůj chlapeček si nesedl s novou učitelkou, můžou u něj najednou být různé úzkosti s těmi projevy, co popisuješ, zřejmě má křehkou psychiku a nyní současná změna učitelky a psychická nepohoda u něj můžou vyvolávat to, co popisuješ. Na tvém místě bych absolvovala ta vyšetření, co ti školka doporučuje. Pro tvůj klid, pro pomoc a radu pro syna. Pochybuju, že dostane asistenta, ale zřejmě dostane různá doporučení pro práci učitelek s ním v MŠ a toho by se pak měli učitelky držet. A tvoje selhání jako matky to rozhodně není, povahu dítěte neovlivníš, můžeš mu jen vhodnou pomocí dokázat být v pohodě a to přeci jde. Na lidi ve vesnici se vykašli, oni tvůj život nežijou, nebudou žít ani život tvýho syna a správně by učitelky měly držet mimo pracoviště jazyk za zuby, ony nesmí nikde vykládat o svěřených dětech, jak na tom jsou, jaký mají rodinný zázemí, zdravotní stav a podobně. Stejně tak platí mlčenlivost i na těch odborných pracovištích.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.