Jak zaměstnat brigádníka

ncc1701
15.11.12 18:05

Potrebuji brigadnika

Pekny podvecer vinsuji, jiste se mezi vami najde nekdo, kdo se vyzna a poradi.
Jsem fyzicka osoba podnikajici na ZL a potrebuji brigadnika. Co me jako potencialniho zamestnavatele bude takovy brigadnik stat? Co za nej vsechno musim statu odvest? A jak ho mam zamestnat, na dohodu o provedeni prace?
A jeste jeden dotaz, za jakych okolnosti muze byt samostatna vydelecna cinnost vedena jako vedlejsi? Vim jen, ze behem rodicaku…
Dekuji za odpovedi, nasi pani na UP se ptat nechci, ona toho moc nevi ;)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
751
15.11.12 18:34

Tak já osobně jsem také OSVC a na léto jsem měla brigadnika. Psali jsme spolu dohodu o provedení práce. Nemělo by se za to platit nic.Ani zdravka ani socialka, ale je to omezené tuším 40hodinami měsíčně. A také několika hodinami za rok, ale to nevím kolik. Snažila jsem se to nepřesáhnout, abych právě nemusela nic platit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1998
15.11.12 18:39

Tak ono neni problem papirove delat 40 hodin mesicne a pak zbytek vyplacet na ruku bez papiru..funguje to tak temer vsude..alespon co ja znam taky u nas..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
15.11.12 18:41

Poradím ti jen s tou vedlejší činností, tu můžeš mít pokud budeš mít zaměstnání, kde za tebe budou platit sociální a zdravotní a k tomu budeš OSVČ, tak se to bere jako vedlejší činnost…Ale je fakt, že tak to bylo před pár lety, my teď došlo, že se hodně věcí měnilo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
304
15.11.12 18:41

Ahoj, jedine co vim ja, muj otec je take osvc a zivnost vede jako vedlejsi, protoze jako jeho hlavni prijem je pece o osobu blizkou (mama v invalidnim duchodu) takze vedlejsi muze byt proste asi tehdy, pokud mas nejaky oficialni jiny a staly prijem..?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
15.11.12 18:51

@kajda123
Diky :)

• Citovat
  • Upravit
ncc1701
15.11.12 18:58

@kajda123
A to jste jen podepsali dohodu a tu jsi dala kam?

• Citovat
  • Upravit
8514
15.11.12 20:12

Nejlepší je dohoda o provedení práce. Je omezena 300 hodinama ročně. Do částky 10000,– Kč se neodvádí ani zdravotní ani sociální pojištění. Jako zaměstnavatel se přihlásíte k dani z příjmů FO ze závislé činnosti pouze na FÚ. Pokud tento brigádník nebude mít podepsané tzv. „prohlášení k dani“ u jiného zaměstnavatele, podepíše u vás, potom nebudete srážet ani zálohy na daň a výše jeho čisté mzdy = hrubé mzdě. Na FÚ se bude muset podat Vyúčtování k dani z příjmů ze záv. činnosti.
Více je popsáno např. tady http://www.jakpodnikat.cz/…ni-prace.php . Je tam i vzor dohody o provedení práce.
Co se týká činnosti vedlejší, je více faktorů, kdy lze takto činnost posoudit. Zkuste se mrknout na výše uvedených stránkách, je to tam určitě taky popsáno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
15.11.12 20:14
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
15.11.12 20:16
@ncc1701 píše:
@kajda123
A to jste jen podepsali dohodu a tu jsi dala kam?

Dohoda se pouze založí do složky zaměstnance. A jedna kopie se dá zaměstnanci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
751
15.11.12 20:31

@ncc1701 :Mám účetní, takže a kam to šlo dál neporadim bohužel:-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
751
15.11.12 20:36

Jojo jak píše Hanule. O vše se mi stará účetní, takže my podepsali dohodu, jednu já a jednu si nechal brigadnik.Co se s tím dělalo dál opravdu nevím. Těch 40hodin jsem nikdy nepřekročila, takže jsem za něj nikdy nic neplatila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
15.11.12 20:58

Jak je výše pokud to bude do 300hodin za rok a 10000,– měs. tak tě čeká jen přihlášení k dani, pokud bude mít podepsané prohlášení tak neplatíš nic jen potom musíš 1× ročně podat na fu tiskopis „s nulama“

vedlejší - musíš mít jinou hlavní činnost - zaměstnání nad nějakou částku za rok, rd atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák