Daň z příjmu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
7421
9.11.12 21:50

Daň z příjmu

Ahoj.
Vím, že na daně je ještě času dost, ale i tak mám dotaz.
Zajímalo by mne, co všechno se započítává do částky 68 tis., na kterou když nedosáhnu, tak si mne bude moci manžel „odepsat“ z daní.
Vím, že se tam počítá mzda (je to čistá mzda?), mateřská, nemocenské dávky, dědictví.
Jak je to s daněmi, co mi stát vrátil za loňský rok? Počítaj se nebo nepočítaj?
Jde mi o to, že to mám „na hraně“ a řeším, jestli se vzdát odměny na vykonanou práci za poslední 3 měsíce (či si ji nechat přesunout do dalšího roku a zaplatit z toho navíc sociální pojištění), či nikoliv.
Odměny za ty 3 měsíce jsou řádově menší., než případná vrácená daň manželovi a legálně je mohu přesunout do příštího roku.
Díky za jakoukoliv odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
167
9.11.12 22:20

Ahoj,

do částky 68000,– se počítá HRUBÁ mzda.
Nevím co myslíš „daněmi, které ti stát vrátil za loňský rok“. Pokud to je vrácená záloha na daň z příjmů (tedy sraženo zaměstnavatelem při měsíčních výplatách a potom vráceno v rámci daňového přiznání nebo ročního zúčtování), tak to se tam nepočítá. Pokud bys tím ale myslela daňový bonus na dítě, tak ten se tam počítá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.11.12 22:23

@Vetinari taky se zeptám, mzda za prosinec vyplacená v lednu se počítá nebo ne? Díky

• Citovat
  • Upravit
167
9.11.12 22:25
@Anonymní píše:
@Vetinari taky se zeptám, mzda za prosinec vyplacená v lednu se počítá nebo ne? Díky

Počítá, pokud je vyplacena do konce ledna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
10.11.12 11:27
@Vetinari píše:
Ahoj,do částky 68000,– se počítá HRUBÁ mzda.
Nevím co myslíš „daněmi, které ti stát vrátil za loňský rok“. Pokud to je vrácená záloha na daň z příjmů (tedy sraženo zaměstnavatelem při měsíčních výplatách a potom vráceno v rámci daňového přiznání nebo ročního zúčtování), tak to se tam nepočítá. Pokud bys tím ale myslela daňový bonus na dítě, tak ten se tam počítá.

Hmm, tak to mám smůlu…
Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
11.11.12 18:04

Ahojky, prosím nevíte někdo, kdy mi FÚ napíše, zda mé daň. přiznání je v pořádku nebo co budu platit? Dělala jsem dodatečné daň. přznání a už třetím týdnem čekám na nějaké vyjádření (daň mi vyšla nula). Děkuji za příp. info. :) Míša

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101467
11.11.12 18:36

@svobodka86 Podle mě ti žádné vyjádření nepřijde, pokud si nebyla povinna to přiznání podat. Pokud ano a neudělala si to v termínu, tak ti přijde vyměřená pokuta, tipuju 500,– ale za jak dlouho, to netuším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
11.11.12 18:39

Moc děkuji, mně přišla před cca měsícem výzva o dodatečně daň. přiznání za r.2011, tak sem to hned udělala a je cca tři týdny podané a vůbec nic…:/ tak já tam asi radši zavolám…:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101467
11.11.12 18:48

@svobodka86 Tím nic nezkazíš :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8500
12.11.12 09:17

No záleží na tom, z jakého důvodu jsi měla dodatečné podat. Na tom závisí také pokuta za pozdní podání. Pokud je přiznání podáno správně a vyměřená daň se neliší od přiznané, pak se žádné vyjádření neposílá. Pokud by ale bylo přiznání podáno pozdě, přijde platební výměr na pokutu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1493
26.1.14 21:15

Ahojky…
netušíte někdo, jestli se vyrovnání podílu u družstva musí přiznávat jako příjem? Jestli se z toho musí platit daň z příjmů. Jde o to, že jakožto podílník v družstvu mám podíl ve výši 180 tis., ale mám pouze jeden hlas (v případě členské schůze). Družstvo se rozhodlo, že podíly vyplatí a zůstane pouze základní část (minimum), aby na tom všichni byli stejně. Jsou dvě varianty, jak se to bude dělat. První variantou je, že všichni podílnící ukončí členství, dostanou vyplaceny své podíly v plné výši a zaplatí si nové členství v minimální částce a druhá varianta je, že se vyplatí rozdíl mezi minimální částkou a výší podílu a členství zůstává. Můžete mi někdo poradit, zda v těchto případech musím toto přiznávat jako příjem a platit z toho daň z příjmů??? Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
26.1.14 21:29
@Třešnička1 píše:
Ahojky…
netušíte někdo, jestli se vyrovnání podílu u družstva musí přiznávat jako příjem? Jestli se z toho musí platit daň z příjmů. Jde o to, že jakožto podílník v družstvu mám podíl ve výši 180 tis., ale mám pouze jeden hlas (v případě členské schůze). Družstvo se rozhodlo, že podíly vyplatí a zůstane pouze základní část (minimum), aby na tom všichni byli stejně. Jsou dvě varianty, jak se to bude dělat. První variantou je, že všichni podílnící ukončí členství, dostanou vyplaceny své podíly v plné výši a zaplatí si nové členství v minimální částce a druhá varianta je, že se vyplatí rozdíl mezi minimální částkou a výší podílu a členství zůstává. Můžete mi někdo poradit, zda v těchto případech musím toto přiznávat jako příjem a platit z toho daň z příjmů??? Díky.

Vám bude vyplacen zpět podíl, který jste kdysi zaplatili. Dani podléhá pouze převod družstevního podílu do osobního vlastnictví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8500
26.1.14 21:31

Podle mého by měl být podíl zdaněn srážkovou daní a vyplacen už zdaněný, tudíž by se už nepočítal do daně z příjmů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1493
26.1.14 21:39

@Hanula1212 takže nám nebude vyplacen ve výši 180 tis. ale o daň nižší?? Chápu to dobře?
@blecha72 jde o podíl v zemědělském družstvu ne v bytovém. A ano, tento podíl byl kdysi zaplacen (dědečkem) - dostala jsem ho v dědictví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8500
26.1.14 21:44

Já myslela, že jde o podíl na zisku. Tam se sráží daň při výplatě. Tak toto fakt nevím :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák