Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, potřebovala bych rychle poradit.
Je mi 15 let a se svým klukem jsme spolu čerstvě rok. Je můj první (16 let). Moje rodina ho bere velice dobře. No a jde o to, že velice ráda bych s nim začala sexuálně žít (oba jsme připraveni a cítíme se na to), jenže problém je v tom, že to strašně moc vadi mé matce. Chtěla bych uživat HA, protože se moc nespoléhám na jediný kondom, no, ale nikdy jsem nebyla na gyndě a mamka o tom ani neuvažuje. Pokaždé, když se snažím navázat na tohle téma, odstrkuje se od něho a přejde hned na jiný, s tim, že na tohle nemá náladu a až mi bude 17, tak už možná. Šla bych tam sáma, jenomže mám strach, že mě nevyšetří a nepředepíše prášky aniž bych byla jeho pacientkou. Strašně mě to mrzí, protože jsem si naopak myslela, že když má zodpovědnou dceru, která myslí na ochranu, tak by jí mohla vyjít vstříc. A ono ne:(. Přece jenom.. je to můj život a nevidím jediný důvod aby se mi do toho nějak motala a zakazovala, tím teď myslím sex.. Každý člověk tu potřebu má, jen ona si to nechce přiznat.
A taky je tu ještě jeden problém. Za necelý dva týdny jedeme na dovolenou a mam to zrovna dostat. Řekla jsem to mamce a že bychom mi koupili prášky na oddálení. Řekla jen.:,,A kde je jako mám vzít?" a že to mám vydržet. Ale Já nechci. Taky si chci něco užit a netrápit se s tim jestli jsem náhodnou neprotekla a kde mě co boli.
Jsem ztracená a nevím co dělat. Doufám, že mi poradíte hlavně ohledně oddálení ms.
Děkuji předem
Najdi si gynekologa, zeptej se jestli bere nové pacientky a objednej se, ale nevím, jak bude reagovat matka.
@AnnieTRoj píše:
Najdi si gynekologa, zeptej se jestli bere nové pacientky a objednej se, ale nevím, jak bude reagovat matka.
a musí jí to říkat? ![]()
@jennaskok1 no je hezke ze myslis na ochranu a klidne muzes zajit na gynekologii nevadi ze nejsi jeho pacientka on si te zaregristuje..jen nevim jestli nebude potrebovat souhlas matky, ale za me ho nechteli ale to uz je x let zpet. muzes si tam nechat predepsat prasky na oddaleni stoji cca 200kc. na oddaleni nic clovek neporadi nekdo radi jist hodne citrusu cca tyden pred ms nekdo (sypane) caje atd..treba se tu rady dockas, ps musis maminku brat jinak ona furt v tobe vidi tu malou holcicku a nechce si pripustit ze uz si velka a co pritel na to??bylo by i vhodne aby i on prisel za maminkou a popovidal si sni..
@Tamtama No ja se hlavně bojim, že až ona se rozhodne tam semnou jít, tak už dávno nějakýho budu mít a nedokážu si představit její reakci na to:/
@jennaskok1 Proč bys měla matce oznamovat, že jdeš na gyndu? Kromě hormonální antikoncepce můžeš s kondomem kombinovat i Pharmatex. Hormony bych si být tebou dvakrát rozmyslela
Ale pokud jsi pro ně rozhodlá, doktor ti je napíše.
Jinak si ale na sex podle mě hodně mladá. Radím ti počkat. Průměrný věk prvního sexu je u nás asi 18 let. Věř mi, že ti, co ten sex odložili, toho určitě nelitovali.
@Tamtama @AnnieTRoj Vzhledem k tomu, že podle zákona musí být s nezletilou u gynekologa zákonný zástupce, tak jí to říct musí
údajně stačí i plná moc, ale to asi nebude úplně pravda u první návštěvy, kor kdyby chtěla něco předepsat
![]()
@jennaskok1 píše:
@Tamtama No ja se hlavně bojim, že až ona se rozhodne tam semnou jít, tak už dávno nějakýho budu mít a nedokážu si představit její reakci na to:/
jako reakci na to, že už gynekologa máš?
@Verunecka289 píše:
@Tamtama @AnnieTRoj Vzhledem k tomu, že podle zákona musí být s nezletilou u gynekologa zákonný zástupce, tak jí to říct musíúdajně stačí i plná moc, ale to asi nebude úplně pravda u první návštěvy, kor kdyby chtěla něco předepsat
![]()
fakt? Se mnou byla mamka jen poprvé, já tam totiž nechtěla a nechtěla jsem ani HA a ona se bála, že tam nepůjdu. Ale to už je skoro 10 let, no. ![]()
@Tamtama píše:
jako reakci na to, že už gynekologa máš?
Ano:/
To by bylo keců o tom, proč jsem ji neřekla, že s nim spím, proč jsem ji vůbec neřekla, že jsem u někoho byla a neporadila se s ni apod
Příspěvek upraven 10.07.17 v 18:47
@jennaskok1 píše:
Ano:/
To by bylo keců o tom, proč jsem ji neřekla, že s nim spím, proč jsem ji vůbecneřekla, že jsem u někoho byla apod.
tak si to vyslechneš, no
pokud bude mít jen řeči, tak bych to vůbec neřešila.. naopak by měla být ráda, že jsi zodpovědná
@Tamtama jo, fakt, platí to pár let, já taky chodila vždycky sama, ale teď už nějakou dobu má moje doktorka vylepený v ordinaci prohlášení, že podle zákona bla bla… určitě se to dá někde dohledat ![]()
Kdybych měla dceru, taky bych ji nechtěla nechat předepsat hormony, je to svinstvo. Do těla, které je ještě stále ve vývoji, by se měli dávat jen v opravdu odůvodněných případech.
Zaprvé by sis měla uvědomit, že každý sex s sebou nese riziko těhotenství. Neexistuje antikoncepce se 100% účinkem. V 15 jsi ještě velice mladá, nemůžete svá těla zatím poznávat bez samotného styku?
Zadruhé, ten opovrhovaný kondom je to nejzdravější, čím se můžeš chránit, žádný zásah do organismu, pouze bariéra mezi tebou a spermiemi.
Tvoje matka se k tomu nestaví dobře, ale to neznamená, že musíš na just zobat od 15 hormony a ještě třeba na tajno.
Já se začátku používala kondom a pharmatex a myslím, že při opatrnosti a správném používání je to spolehlivá kombinace antikoncepcí. Je škoda, že se tvoje mamka k tomu tak staví, ale vem si že pro ní je to taky těžké. A někdo tu psal, že jste na to ještě mladí. Je to pravda. Já měla sex poprvé v 16ti a ted už vím, že jsem uplně v klidu mohla ještě rok dva počkat. Ale jak říkala naše učitelka na gymplu sociální zkušenost je nepřenosná. Zkus to ještě promyslet, probrat s mamkou. Držím pěsti ![]()