Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
koupili jsme barák a máme tam velkou jabloň a nevíme, co je to za odrůdu. Jablka jsem očesala dneska, jsou nakyslá, dužina je hodně světla, jsou šťavnatá…
Nepoznáte někdo? ![]()
Mam v knihovnicce primo encyklopedii odrud zahradniho ovoce, jsou tam i jablka, ale nechce se mi z postele, pokud se nedovis do zitra a google nevi, kouknu ![]()
@MarieOVMUC tak google mě napadl, jenže jsem tam prostě ty naše nenašla… kdybys měla chviilku a koukla bys do knížky, byla bych ráda - samozřejmě až budeš mít čas, nechvátá to ![]()
@atominnka zkus na googlu vyhledavat podle obrazku
Urcite ti to vyjede podobne obrazky s touto odrudou jablek ![]()
@atominnka mozna Rubin, zkus tuhle stranku
http://www.bohemiaapple.com/odrudyjablek
a treba to pomuze. Jsem sice vyucena v oboru ale to bylo pred 15 lety co jsem je poznala, ted uz fakt poznam jen Golden Delicious a to je asi tak vse
http://www.ireceptar.cz/…rupovitosti/
já si myslím že by to mohl být Topaz ![]()
@atominnka Já bych se spíš soustředila na staré odrůdy:
http://www.stareodrudy.org/…%AFdy/1.html
My takhle koupili barák a jsou tu vysokokmeny a dokonce i nějaké anglické odrůdy a kde co. Taky jsme pátrali a pak se nám podařilo na jezdé z půd najít jakýsi sešítek, kde byly odrůdy sepsané. Bohužel tam nebylo vše, ale aspoň něco. Tuhůle odrůdu máme, myslím, taky, zkusím pak nahlídnout do papírů, manžel to má někde schované, ale spí ![]()
Jo a jakou to má chuť, je šťavnaté? A ještě jedno přepul, ať je vidět zevnitř.
Jmeno nevim, ale vypadaji jako nase
zkusim je pptom vyfotit treba taky zjistime co mame ![]()
Pochybuji, ze by to nekdo poznal po fotce (a nehled na to, ze to tady budou zenske zkouset). Sanci malou bys mela v mistnim zahradkarskem sdruzeni, velkou treba na zahrade cech - s jablkem v ruce a podrobnymi zapisky kdy to kvetlo, vetvickou listu atd… vis alespon, jestli je podzimni, nebo zimni?
jablek jsou stovky odrud, to neni o tom, ze to nekomu pripada podobne, jako ma na zahradce - me to taky pripomina nasi melodii.
Holky děkuju za odkazy…
@Pudloslava vím právě prd, barák máme od konce zimy. Jen teda vím, že ještě teď nejsou zralá (jíst se teda už dají, ale není to ono), takže budou chtít uležet. Kvetly na jaře nevím kdy, já se k tomu stromu na jaře nepřibližovala, upčíkala bych se k smrti…
Mám vyfocený celý strom, ale to je nicneříkající, protože 10let ho nikdo neprořezal, nic…
@Amys je takové nakyslé (ale to je aasi i tím, že potřebuje uležet), hodně šťavnaté… až půjdu do sklepa, tak nějaké vezmu a vyfotím překrojené ![]()
@atominnka píše:
Holky děkuju za odkazy…@Amys je takové nakyslé (ale to je aasi i tím, že potřebuje uležet), hodně šťavnaté… až půjdu do sklepa, tak nějaké vezmu a vyfotím překrojené
No vidíš, já na to zapomněla a manžel už zase spí
No nic, tak snad zítra. Ale dost je to podobné těm našim. Ono dřív tolik odrůd zas nebylo
Akorát bude sranda, když zjistím, že my tu odrůdu taky nezjistili. Rozhodně ten strom vedle je james grieve a to jsme poznali bezpečně ![]()
@atominnka Tak my ho vyhodnotili jako Oldenburgovo s otazníkem
Je to jablko se zeleným základem a přes to je vykreslená ta červená barva. Sedí i ta šťavnatost a nakyslost a postupem času při skladování je takové mdlé (já tomu říkám moučnatí). Tak uvidíš, co to vaše udělá.
@Amys Děkuju
ted se začínám modlit, aby nemoučnatělo, to nesnáším ![]()