Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Taky se toho děsím, až budou synovi tři a já budu muset do práce. Máme druhý, takže pro mě to bude definitivní. Já se nemám kam vrátit a pokud vůbec práci seženu, tak si neumím představit, že své děti uvidím až bůhvíkdy odpoledne.
Na tvém místě bych se nebála hledat práci jinde, přála bych Ti, aby vám to vyšlo, ale může to být běh na dlouhou trať a zbytečně by ses stresovala, což teď není pro tebe dobré. A že budeš třeba ve zkušebce a otěhotníš, to neřeš. To je život. Drž se toho, co je pro tebe důležité.
Kamarádka to má taky tak a vyzvedávám ji dítě ve 3 a mám ho do 5 u sebe… jinak je to pěkně na prd taky nevím co budu dělat
Hledala bych jinde. Ono teda 16:30 mi aspon v nasi oblasti neprijde jako nijak dlouha pracovni doba, ale samozrejme chapu, ze se skolkou zavirajici v pet je to hodne na houby.
Kazdopadne z vlastni zkusenosti, rada resim veci, kdyz me trapi, protoze na otehotneni clovek muze nedejboze cekat i roky a neni nic horsiho modlit se za tehotenstvi proto, ze clovek musi, ze je to nejlepsi vychodisko z problemove situace. Pockala bych si, jak dopadne to IUI, a kdyby nic z toho, zapatrala bych jinde a pokud bych i jinam nastoupila, tak plozeni za asistence doktoru bych na nejakou dobu odsunula. Jestli ti netahne na 40, vsak doma se chranit nemusite a jestli jste zdravi… S tema doktorama je to holt hodne casove narocne. Je ale taky treba pocitat s tim, ze ten prvni rok ve skolce bude ditko hodne nemocne tak jako tak a ze v nove praci, obzvlast ve zkusebce, budes muset byt jeste flexibilnejsi a opatrnejsi.
Vzhledem k tomu, ze pracovnidoba je standartne 8 hodin tak mi pracovni doba do pul pate neprijde hrozna. Nevim, co clovek ocekava, ze bude pracovat od 6 pak musi pracovat do 3,ale i tak se toho podle me zblazni
Nikdy jsem nemela pracovni dobu kratsi nez do cca 17:00 hod., manzel take… resilo se to stridanim babicek, nas dvou (v praci se dalo domluvit, ze jednou/dvakrat tydne odejdu o hodinu a pul driv a napracuji si) a porad dokola… z prace jsme to meli do skolky (pak i skoly) cca hodinu cesty…
Vetsina z okoli to tak mela, nikdo nekoncil ve tri a deti hold do tech pul pate ve skolce byly, syn ani nebyval ve skolce/druzine posledni.
Taky mi prislo, ze je vic ve skolce nez doma s nami, a ze ho vidim snad jen o vikendu… ale co naplat, o praci jsme prijit nechteli
a syn byl ve skolce i pak v druzine spokojeny… dodnes to tak zpetne vidi
Urci si priority a uvedom vase moznosti, dle toho jednej ![]()
Nepises, zda si muzete financne dovolit, abys mela zkraceny uvazek ci abys ve zkusebce o praci prisla apod.
Kazdopadne drzim palce, at se brzy zadari ![]()
Pracovat do 16:30 mi nepřijde nic výjimečného.
Pokud nechceš holčičku nechávat tak dlouho ve školce, tak se domluvte s babičkou, ať ji vyzvedává, pokud to nejde, existují placené služby.
Nicméně na ten zkrácený úvazek nárok máš, zaměatnavatel by Ti měl vyjít vstříc.
Nemůže Tě kvůli tomu vyhodit.
Novou práci bych si asi v Tvé situaci nehledala.
Bohužel situace ve školkách na vesnici je asi jiná, tam prostě neexistuje, že by dítě bylo ve školce po 16,30, takže osobně hledám jinou práci, tedy mě by nespasilo ani do 17, neb mám služby do 19hod a jsem s malým sama
Každá práce na plný úvazek koliduje se školkou. Buď ti chybí čas ráno nebo odpoledne.
@Ráďa81 Tak to je jasné, ale předpokládám, že má standardních 40 hodin týdně a že začíná v 8.
@Bábrdl tak to bych neřekla znám zaměstnavatele kde je prac. doba od 7 do půl čtvrté, což by bylo fajn
@Anonymní píše:Máte někdo také tak blbou pracovní dobu, že v podstatě nestíháte žít s dítětem, nemluvě o péči o domácnost? Jak to řešíte? Riskli byste to v mém případě s novou prací?
Do 16.30 je blbá pracovní doba? To se mi zdá v pohodě. Riskla bych to, že bych požádala zaměstnavatele o zkrácený úvazek, na což máš právo, resp. zaměstnavatel by ti měl vyhovět. Maximálně ti může zrušit pracovní pozici a měla bys dostat odstupné.
Možná jsem naivní a ne všude to takhle funguje, ale já bych zkrátila úvazek a vyhodit bych se rozhodně nenechala.
Najdi si jinou práci nebo si zařiď částečný úvazek. Tvé dítě ti dává jasně najevo, že se trápí.
@Ráďa81 píše:
@Bábrdl tak to bych neřekla znám zaměstnavatele kde je prac. doba od 7 do půl čtvrté, což by bylo fajn
Jenže většina mateřských škol funguje od 6:30. Takže bys musela mít zaměsnavatele těsně vedle školky, abys stihla dítě převlíct a ještě dorazit na sedmou do práce. ![]()
Omlouvám se moc za anonym, ale bohužel kolegyně zahlédla mojí přezdívku a bojím se, aby si to nepřečetla.
V září jsem se vrátila po rodičovské dovolené do práce, dcera měla 3 roky v srpnu. Vlastně jsem ani neměla v úmyslu se vracet, ale bohužel už se nám rok a půl nedaří otěhotnět. Každý měsíc doufáme, momentálně mě bude čekat inseminace. Mám v práci docela dlouhou pracovní dobu - do 16,30h, to samé bohužel i manžel.

To je o důvod navíc, proč jí nechci nechat ve školce dlouho, třeba do těch půl 5. Navíc už v ty 3 hodiny je tam jedna z posledních. 

A právě kvůli plánovanému těhotenství jsem s koncem RD upustila od toho hledat si práci jinou, ačkoliv jsem vlastně už dávno věděla, že dítě a moje práce se příliš neslučuje. No a nyní to mám v praxi, muž má služební auto a hodně pracovně jezdí, takže se většinou kolem 3 hodiny utrhne a malou ve školce vyzvedne, pak jí ovšem musí hodit k babičce, den co den a pak si jí až v 5 vyzvedáváme.
Já už jsem z toho taková špatná, nechci nikoho takto otravovat, do toho malá je pořád nachlazená, už musela u babičky 14 dní marodit.
Několikrát do týdne se nám počurá, s učitelkou to řešíme, už od září a zatím jsme se tak nějak ničeho nedobrali. Proč to tak je. Nechápu, co tam dělají, nerozumím tomu.
Zkráceným úvazkem to řešit nemohu, čekal by mne vyhazov, dělám ve firmě, kde vyhazovem řeší cokoliv co se jim nehodí.
Nevím, co teď dělat, kdyby se mi čirou náhodou podařilo, najít práci s lepší pracovní dobou, což bych potřebovala tak do 3h a moc tomu nevěřím, zase by bylo blbé, kdybych otěhotněla, a byla přitom třeba ještě ve zkušební době.
Máte někdo také tak blbou pracovní dobu, že v podstatě nestíháte žít s dítětem, nemluvě o péči o domácnost? Jak to řešíte? Riskli byste to v mém případě s novou prací?
O inseminaci nedokážu říci jestli vyjde, oba jsme zdraví a nedaří se.