Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravim vas holky, chtela jsem se zeptat: Pracuji na Dpp a nechteji mi dat hlavni pracovni pomer. Bohuzel se mi nedari najit adekvatni zamestnani prave na HPP a tak to snasim. Nicmene by me zajimalo, jak se postupuje, otehotnim li. Jelikoz jsem po dvou samovolnych potratech, nevim, zda bych nemusela jit ihned na rizikove. Chodily by mi ale nejake penize behem tehotenstvi? Na UP vedena jsem, ale jiz dlouho a penize mi nechodi. Budu rada za jakekoliv informace k osvetleni tohoto problemu a situace. Dekuji ![]()
@Bííí Ne, nechodili, jelikož pokud si vedená na UP, ta to znamená, že máš DPP do 4600,– a tato DPP nezakládá účast na nemocenském pojištění, tedy na žádnou neschopenku nemáš nárok.
Chtela jsem se zeptat, jak je to s praci na DPP pri materske. Jsem tehotna a privydelavam si na dohodu, ale kdyz nastoupim na materskou mohu i nadale pracovat na dohodu nebo budu muset praci ukoncit? Dohodu nemam u sveho zamestnavatele, je to uplne jina prace. Dekuji za informace.
Můžeš pracovat, akorát je zákaz pracovat v šestinedělí. pokud je to pro jiného zaměstnavatele, tak můžeš na DPP nebo DPČ, pokud je to u stejného zaměstnavatele, tak ti z DPP musí udělat DPČ…
@ccudlik píše:
Můžeš pracovat, akorát je zákaz pracovat v šestinedělí. pokud je to pro jiného zaměstnavatele, tak můžeš na DPP nebo DPČ, pokud je to u stejného zaměstnavatele, tak ti z DPP musí udělat DPČ…
Můžeš mi říct proč? Ještě jsem se s tím nesetkala…
Protoze to tak je dany zakonem. Dej si do googlu prace na matersky a mas spoustu clanku…
@ccudlik píše:
Protoze to tak je dany zakonem. Dej si do googlu prace na matersky a mas spoustu clanku…
By mě zajímalo kterým, Zákoník práce to určitě není, ani zákon o sociálním pojištění. V praxi jsem se s tvým výkladem teda nesetkala. Níže jsem ti okopírovala jednu odpověď, mimo jiné i o tom, zda se může nebo nemůže pracovat v šestinedělí.
Připomínám, že se zde řeší, zda lze pracovat na DPP při pobírání PPM u hlavního zaměstnavatele.
Ve většině právních poraden, včetně těch zveřejněných na internetu, převládá názor, že do šesti týdnů po porodu zaměstnankyně nemohou vůbec pracovat, že je tedy třeba dodržovat a „ctít“ mateřskou dovolenou a účel, proč existuje.
Tento názor se opírá zejména o odstavec 5 § 195 zákoníku práce, kde se mimo jiné stanoví, že mateřská dovolená nemůže v žádném případě skončit ani být přerušena před uplynutím šesti týdnů ode dne porodu a že nesmí být nikdy kratší než 14 týdnů (začíná už totiž 8 týdnů před porodem).
V žádném obecně závazném právním předpise ovšem neexistuje výslovný zákaz výkonu práce v době čerpání mateřské dovolené. Takže podle mého názoru je možné pracovat i na mateřské, a to dokonce před porodem či dříve než šest týdnů po porodu.
Zdroj: http://finance.idnes.cz/…dnikani.aspx?…
Příspěvek upraven 07.09.16 v 15:22
D2kuji, takže před porodem mohu pracovat, pak přerušit po dobu šestinedělí a pak mohu znova pokračovat? A může to být stále na stejnou DPP? Je to u jiného zaměstnavatele než kde jsem pracovala.
@Isia píše:
D2kuji, takže před porodem mohu pracovat, pak přerušit po dobu šestinedělí a pak mohu znova pokračovat? A může to být stále na stejnou DPP? Je to u jiného zaměstnavatele než kde jsem pracovala.
Podmínkou je, že si na DPP nevyděláš více jak 10000 měsíčně, aby z toho nešlo pojistné. Pracovat na DPP můžeš jak dlouho budeš chtít, nemusíš nic přerušovat. Záleží jen na tobě, jak se budeš cítit.
PPM čerpáš od jiného zaměstnavatele.
No a co jsem psala??to samy.jen ze nemuzes po porodu v sestinedeli.. Pisu to same co ty.
@ccudlik píše:
No a co jsem psala??to samy.jen ze nemuzes po porodu v sestinedeli.. Pisu to same co ty.
Kdyby sis to přečetla, tak zjistíš, že u zaměstnavatele, kde nečerpáš mateřskou, můžeš i v šestinedělí.
Ale já psala o tom, že když mateřskou čerpáš…
isia: píše:
Chtela jsem se zeptat, jak je to s praci na DPP pri materske. Jsem tehotna a privydelavam si na dohodu, ale kdyz nastoupim na materskou mohu i nadale pracovat na dohodu nebo budu muset praci ukoncit? Dohodu nemam u sveho zamestnavatele, je to uplne jina prace. Dekuji za informace.
tak o co ti jde???
@ccudlik píše:
Zákonem nic takového dané není, pouze je dané, že nesmíš pracovat na tu smlouvu, z které čerpáš mateřskou, ale rozhodně to není o tom, že by se muselo jednat o jiný typ smlouvy, typ smlouvy může být stejný, ale náplň práce musí být jiná.
@ccudlik píše:
No, ale to není pravda, klidně můžeš…
Ahoj holky, oživuju tuto diskuzi abych nemusela zakládat novou, jde mi jen o malý dotaz..
pracuju na dohodu v jednom obchodě už rok a čtvrt(zdravotní si platím sama)a v unoru dostanu papír od doktora na mateřskou a tak se chci zeptat jestli ten papír mám donest do práce nebo na pracák
nejsem talent na tohle papírování, tak mě prosím neukamenujte ![]()