Práce na živnosťák
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Práce na živnosťák
Ahojky,
potřebovala bych poradit od někoho kdo pracuje na ŽL. Žiju dlouho v zahraničí tak v tom mám trochu hokej:-)Chtěla bych se zeptat jaké dávky bych musela platit pokud bych si vyřídila živnostenské oprávnění? Pokud jsem to dobře pochopila tak zdravotní, sociální, daně. Platí se všechno i když si třeba to oprávnění vyřídím a začnu podnikat až po nějaké době? A jak je to když bych v "CR měla rodičák? díky moc
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ano, platí se to hned. Nicméně jde živnosťák vyřídit a okamžitě pozastavit…
A pokud bys měla rodičák, tak zálohy první rok platit nemusíš, daně a zdravotní pak doplácíš podle skutečného zisku a sociální jen pokud překročíš cca 60 tis.
Akorát abys mohla mít v ČR rodičák, tak tu musíš reálně žít a partner nesmí pracovat v jiné zemi EU.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Ano, platí se to hned. Nicméně jde živnosťák vyřídit a okamžitě pozastavit…
A pokud bys měla rodičák, tak zálohy první rok platit nemusíš, daně a zdravotní pak doplácíš podle skutečného zisku a sociální jen pokud překročíš cca 60 tis.
Akorát abys mohla mít v ČR rodičák, tak tu musíš reálně žít a partner nesmí pracovat v jiné zemi EU.
aha a kolik se jinak platí minimálně? myslím ty zálohy sociálního a zdravotního?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prvni rok od zalozeni zivnosti neplatis nic pokud jsi student, nebo na materske dovolene, nebo mas hlavni pr. pomer a maz ZL jako vedlejsak.
Jedine co potrebujes je ZL a tisicovku na zarizeni.
Pokud zacnes podnikat na plny uvazek, tak platis zakladni socialni a zdravotni pojisteni, dohromady to dela cca 3000 kc, uz nevim presne.
platis hned ten mesic kdy zacnes, obe pojistovny ti sdeli termin kdy zacnes. Jsou to ale zalohy.
nasledujici rok na konci brezna podavas danove priznani, na zaklade se cehoz se ti vypocita dan (ti co podnikaji prvni rok a nemaji nejake zavratne sumy, tak casto dane jeste neplati - maji treba vysoke pocatecni naklady), nasledne pak podavas prehled na pojistovny, uz z danoveho priznani ti vyjde kolik mas doplatit a kolik budes platit pristi rok. Pokud si zalohy neplatis a vydelavas tak nejak normalne, tak je treba si to hlidat, pac muzes platit najednou docela dost - to se stalo sestre, jako student si myslela ze je v klidu a naskocila ji pekna sumicka, i kdyz si po odectu nakladu zase tolik moc nevydelala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@suik píše:Pokud zacnes podnikat na plny uvazek, tak platis zakladni socialni a zdravotni pojisteni, dohromady to dela cca 3000 kc, uz nevim presne.
/citace]
Dělá to necelé 4000 kc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@suik píše:
@Princess tyjo, tak to trochu pritvrdili…
Tak ono se to odvíjí od průměrné mzdy a jde pomalu ale jistě nahoru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den, získala jsem práci na ŽL. Zatím jej nemám založený. Zajímalo by mě, jaké práva a povinnosti vyplývají z práce na živnosťák. Kolik si platíte soc. a zdrav.? Kam se peníze posílají? Co si může člověk zahrnout do nákladu? Děkuji!
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Dobrý den, získala jsem práci na ŽL. Zatím jej nemám založený. Zajímalo by mě, jaké práva a povinnosti vyplývají z práce na živnosťák. Kolik si platíte soc. a zdrav.? Kam se peníze posílají? Co si může člověk zahrnout do nákladu? Děkuji!
já si v prvé řadě našla účetní a ta mě vedla, co a kdy mám udělat, kam co posílat, kam jít… Zdálo se mi toho ze začátku fakt moc a účetní bude stejně potřeba. Ať se daří ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já to zvládám bez účetní, ale neřeším nějaké náklady, odpisy atd. výdaje uplatňuju paušálem, takže je to celkem jednoduché a jde jen o to posílat pravidelně zálohy na zdravotní pojišťovnu a na sociálku, evidovat si faktury a pokladní doklady a pak si udělat v březnu daňové přiznání.
Anonymní až si půjdeš ŽL založit tak základní informace ti řeknou tam, měli by tě i přihlásit jak na zdravotní pojišťovnu tak na sociálku a finančák, od všech těchto institucí ti pak přijde dopis s dalšími instrukcemi, budeš tam mít účet kam posílat zálohy a pod jakým variabilním symbolem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit