Práce s marcipánem - poradíte?

9859
23.7.11 10:03

Práce s marcipánem-poradíte?

Ahojky, budu si dělat svatební dort sama. Včera jsem dělala minizkoušku sama, no a nedopadlo to úplně zle :mrgreen: (Pak hodim foto)

Mám dotaz k marcipánu. Když udělám růžičky…jak je mám skladovat aby ztvrdly? Znám tvrdé růžičky ale tyhle jsou pořád měkké. Úplně na vzduchu je nechat nechci aby nezvětraly… Prosím poraďte!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17050
23.7.11 10:21

Ahojky, nechat na vzduchu ;). Když je nebudeš dělat dva msíce předem, tak nezvětrají :D. Stačí pár dní. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9859
23.7.11 10:26
Lakynka píše:
Ahojky, nechat na vzduchu ;). Když je nebudeš dělat dva msíce předem, tak nezvětrají :D. Stačí pár dní. :wink:

Fááákt? A nebudou pak fuj? :mrgreen: Takže tak tejden dopředu je to ok, jo?

Včera moje první práce marcipánovým dortem. Dokonalý to neni, ale tohle mi z toho vylezlo :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5453
23.7.11 10:27

Supéér :palec: :palec: :palec: .To bych nedala ani na popátý :lol: :lol: :lol: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9859
23.7.11 10:30

A ještě jedna:

No jinak já se naučila dělat růžičky někdy ve 12ti když jsem pomáhala sousedce. Teda nemusely by být takhle humpolácký :mrgreen: , měly by být tenčí aby vypadaly přirozeněji, ale na první pokus… :twisted: Ono když hmotu na potahování válíš flaškou s medem a máš prostor na lince jen pár desítek cm…tak to nemůže bejt krásný :- :mrgreen: (Máme linku-zatím metr a půl "obrovskou)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17050
23.7.11 10:32

Miluše: já jsem cukrářka a růžičky tvarově máš krásné ;).

Jj, určitě to takhle stačí. Fuj nebudou.

Inspirace? :) www.dorty-naprani.webnode.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9859
23.7.11 10:50
kamikaa píše:
Supéér :palec: :palec: :palec: .To bych nedala ani na popátý :lol: :lol: :lol: .

Jééé to dík :oops: ale je to teda strašně hrbolatý a hlavně ty růžičky mě točej…a vůbec ty kytky, protože jak jsou měkký, nevím jak je kam dát, aby se nezplácly z té strany na které leží… Nemáte nějaký fígl? :think:

ještě jeden dotaz: Svatební dort bude mít asi dvě patra na sobě. Přilepit marcip.květiny na rovnu plochu umí každej, ale jak se lepí na tu boční stěnu obou pater? Koupila jsem na to nějaké lepidlo, ale neměla jsem možnost ho vyzkoušet. Ta včerejší zkouška byla na hooodně nízkém korpusu :roll: lepí to lepidlo fakt dobře, nebo je tam mám připíchnou párátkem? :mrgreen:

Příspěvek upraven 23.07.11 v 10:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17050
23.7.11 10:53

Miruše: rozplácly se ti zřejmě proto, že té hmoty tam bylo vážn hodně a pak je to dost těžké ;). Já bych je udělala tenčí, nechala někde například v platíčku z vajíček na tom folii potr. uschnout a oni ti budou krásně držet pak.

Co se týče lepení. lepím pouze a jen vodou:).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9859
23.7.11 10:56
Lakynka píše:
Miruše: rozplácly se ti zřejmě proto, že té hmoty tam bylo vážn hodně a pak je to dost těžké ;). Já bych je udělala tenčí, nechala někde například v platíčku z vajíček na tom folii potr. uschnout a oni ti budou krásně držet pak.Co se týče lepení. lepím pouze a jen vodou:).

No tak to je pecka…moc děkuji :dance: :hug: Platíčko od vajec by mě nenapadlo :palec: Tak jo, budu trénovat tenčí lístečky na růžích… :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17050
23.7.11 11:00

Miruše: já dělám lístečky na růže tak, že si vyválím placku, vypíchnu trubičkou, co mám na stříkání, kolečko.
Pak vezmu kovovovu lžičku a jezdím s tím po tom kolečku na stranách a ono se to krásně ztenčí:).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12300
23.7.11 11:39

Ahojda na youtube najdeš video návod jak udělat růžičky a i postupy jak na potahování a modelování. Můžu ti vyfotit stránku z manuálu Wilton jak se dělají růžičky, je tam kromě anglickýho textu i fotonávod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9859
23.7.11 11:57
PETRUCHA píše:
Ahojda na youtube najdeš video návod jak udělat růžičky a i postupy jak na potahování a modelování. Můžu ti vyfotit stránku z manuálu Wilton jak se dělají růžičky, je tam kromě anglickýho textu i fotonávod.

Tohle všechno jsem shlídla někdy předevčírem, jenže nemám na to ty správný instrumenty :mrgreen: A tak ještě musím koupit pořádný váleček (sklenicí s medem to asi nebude moc dobrá cesta :lol: ) a taky to hladítko aby ten dort Byl rovnoměrný.

Ještě cukrářky prosím: když pečete korpus, jak to uděláte aby ta vrchní část byla rovná? Mě se vždycky vypoulila. A když jsem to seřízla tak se to drolilo. Že bych neuměla udělat obyčejnej piškot? :oops: :mrgreen:

pomazáváte ten korpus krémem, než to potáhnete marcipánem?

Já vím, takový základní věci, zajímají mě vaše zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12300
23.7.11 12:03

Jj hladítko je super věc. Váleček mám klasickej ale jde to s ním blbě, tak jsem si pořídila ten na marcipán, ale ten je zase malej. A na ten velikej za 500 zatím prdím. Řeším to velkou nerez trubkou co my uřízl švagr a paráda :lol:

A instrumenty ostatní se dají nahradit, je to všechné strašně drahý a pokud se těma dortama nehodláš zabývat nějak víc tak je to podle mě zbytečn kupovat. Třeba ta podložka měkká na to ztenčování okvětních lístků se dá nahradit jemnou houbičkou na nádobí. Nebo ty kostice na tvarování třeba lžičkou a tak. Akorát super je ta s velkou kuličkou na konci a pak ta s tlapičkou, jakoby lasturka, s tou se dají krásně dělat lemování dortů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2171
23.7.11 12:10

Ahoj Miruš ale víš že stará tradice pravý, že sama nevěsta si nemá péct svatební dort bo to prý nosí smůlu :think:

Já když peču kulaták a vyboulí se mi, tak ho vyklopím na tu vyboulenou stranu a on se srovná :think: Pod marcipán jak krém tak stačí třeba jen marmeládou, ale krém máslovej ať ti neteče ale to určo už všechno víš, tak držím palečky na výrobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3337
23.7.11 12:10

Jestli máš doma jen klasickej váleček, tak to vyvaluj mezi 2-mi potravinářskými foliemi - jinak dort pěknej :wink: Ty růžičky ti fakt asi ndrží tím, že jsou moc těžké :think: a taky lepím vodou :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí