Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahojky,potrebuji poradit, momentalne pracuji v UK ( rok a pul), jsem v 9tt a chci dat vypoved v unoru a vratit se do CR.Pravdepodobne se prihlasim na UP mam pak narok na materskou ? nebo jak to vlastne funguje dekuji
Na materskou nevim, na rodicak jo. Ale budou chtit dolozit, ze uz s UK nemas nic spolecnyho a ani otec ditete. Ja to resila tak, ze sem brala materskou v UK a po skonceni jsme se sebrali a odstehovali do CR a priznali mi rodicak, dokonce sem si mohla vybrat, takze na 3 roky, dvouletej uz sem nestihla do ty lhuty. Myslim, ze materska se ti vyplati v UK, pokud pracujes, tak od zamestnavatela, po roce a pul mas narok ![]()
Edit. Nevim moc jaky podminky na brani matesky jsou v CR. A ty se chces asi stehovat kvuli tehu, co? To asi nebudes moct moc kombinovat, ale proste vzit to jak to vyjde. My to meli naplanovany a ja docela nastudovany, jak v UK tak v CR.
Příspěvek upraven 06.01.11 v 08:46
Myslím, že nárok na mateřskou nemáš, půjdeš zrovna na rodičák na 4 roky ![]()
Ahoj já pracovala v Irsku, vracela jsem se na konci března, rodila jsem v červnu. Mezi tím jsem byla na ÚP. Každej nám říkal něco jinýho, pak jsme volali do Prahy a tam řekli, že nárok na mateřskou mám, protože ještě po skončení práce jsem byla v ochranné lhůtě (trvá 180 dní). Takže jsem mateřskou dostala normálně.. Nevím jak teď s novým rokem, ale asi by to mělo být stejné. já nedávala výpověď, ale prostě mi končila na konci března smlouva.. tak nevím, jestli to v tom hraje roli.. držím palce.. a fakt je lepší volat do Prahy než na místní sociálky.
ahojky, taky mam ten stejny problem kazdy mi totiz rika neco jineho a ja uz nevim cemu mam verit. takze teoreticky bych mela byt taky v te ochranne lhute, ze ? davam vypoved 31.01 a pak bych se prihlasila na UP takze se vlezu do tech (180 dni)
Jestli je to tak a ty mas spocitany odpracovany dny v danym obdobi (nevim jak to v CR je, to sem nezkoumala) tak bys mela mit materskou. Jenom se priprav ze budou chtit nejakej denni vymer nebo jak to je (na rodicak, pokud nebudes chtit na 4 roky) urcite, hlavne teda na dvouletej, a to se z nekoho v UK blbe taha. Me pak uznali tejdenni vymer z UK matersky a vydelili ho 7, ale ja sla na 3 roky. Taky chteji vsechny dokumenty overene prelozeny, ja davala 600 za A4. Mozna ze kdyz budes zadat o materskou tak budou chtit dokonce formular U1 a na ten treba muj chlap ceka uz 3 mesice. A mam strach, ze to chtit budou, protoze muj to potrebuje na pracak, sice uz dela, ale aby mu zpetne dali podporu. Nejlip je si o nej radsi zazadat, jeste nez odjedes z UK.