Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Pimperelle píše:
Nemáte někdo další nápad, jak se zbavit prachu v bytě?Už z toho začínám být vyčerpaná. Máme plovoucí podlahy a dlažbu, koberce jen kusové, celkem 3 malé v celém bytě 85m2, bez závěsů, nikde žádné „lapače“ prachu a prach všude. Robotický vysavač jezdí denně, sebere neskutečné množství špíny, čistička vzduchu běží minimálně dvakrát denně dost dlouhou dobu na to, aby poctivě přefiltrovala vzduch (v klimatizaci, s ní jsme naprosto spokojení, ale v boji s prachem nevidím změnu), vysáváme i klasicky, vytírám, zametám (koupila jsem si speciální gumové koště Leifheit), prach utírám pštrosí prachovkou, švédskými utěrkami, jednorázovými prachovkou,… Spreje (Pronto,…) proti prachu mi přijdou neúčinné. Ráno uklidím a večer to skoro není vidět.
Už nevím, co zkusit, aby bylo doma opravdu čisto, zanedlouho se nám narodí miminko a chtěla bych úklid vyřešit nějak efektivně. Bydlíme v cihlovém rodinném domě na rušné ulici.
Co funguje vám?
Robotickej vysavač má jaký filtr? Není to trochu tím, že to, co vysaje, zase částečně víří do vzduchu? Má to HEPA?
Jak často vytíráš a otíráš prach mokrým hadrem?
Rozhodně to chce vzít to občas na mokro, jak podlahu, tak ten prach (oproti prachovce/utěrce na sucho), nemusí to být sprejem, spíš jako třeba voda s trochou jaru nebo tak (záleží, jaký povrch).
Zvenčí to si myslím může jít, co takhle zkusit filtry do oken - jako sítě na zachycení pylu?
Něco jako tohle: http://www.proalergiky.cz/…t-proti-pylu
Ale s čistotou kvůli miminku bych to nepřeháněla, pak je spíš šance, že bude alergik. Sterilní prostředí mu neprospěje… Ovšem když už jste alergici vy, tak ten prach asi vadí vám. ![]()
Roomba s HEPA filtrem, uklidí fakt dobře, někdo výše psal, že po robotu zůstavá vrstva špíny, to po naší ne.
Namokro vytírám jednou týdně, vysáváme jednou týdně, prach utírám buď vlhkou švédskou utěrkou nebo pštrosí prachovkou nebo jednorázovou prachovkou (ty jsem koupila ze zvědavosti, až dojdou, už je nechci) a Roomba čistí průběžně postupně místnosti, 1-2 za den a filtrace běží právě kvůli alergiím denně, ne jen kvůli prachu. Jen jsem vyjmenovala, jaké metody používáme doma k úklidu, aby to nebylo, že na to kašleme (i takové znám, to sem ale nepatří). Ale stejně se na podlaze objevují chumáčky.
Některé přispivatelky to nepochopily a usoudily, že celý den honím prach a dělám vše výše uvedené pořad dokola každý den. To ne.
Já jen myslela, že někdo poradí osvědčený způsob likvidace prachu doma.
@Pimperelle asi nic neeistuje:), myslim ze ta rusna ulice dela hodne..protoze bydlim takhle prvne a je to hodne znat..tramvaj, silnice..obcas se prozene sanitka..proste normalne uklizet, prubezne..ted uz jde aspon prado veset ven..ale jinak v loznici kterou jsem uklizela dnes…des..pod posteli mraky chuchvalcu..nekonecny..
@Pimperelle Tak mimo toho filtru do okna (což ale bere světlo) už asi nic, jedině ještě zkusit hodně eliminovat věci a textil v bytě - ale protože je hlavní zdroj asi ta ulice, tak to těžko pomůže.
Překvapivě hodně prachu se může držet i na stěnách. U nás se to moc nedělá, tak leda před malováním, ale v USA párkrát do roka je čistotní jedinci mejou v rámci hloubkového úklidu. Prvně na sucho prachovkou otřou, někdo to bere i vysavačem, pak vlhkým hadrem. Nevím, jestli mají jiné, odolnější barvy, ale u nás v bytě by to asi znamenalo znovu vymalovat
Jedině to zkusit na sucho. Ale jak je zdroj zvenčí, tak to taky asi moc nepomůže…
Obávám se, že taková magie, která by eliminovala prach, prostě není, kéž by byla. Můžeš zkusit častější vytírání, ale dust bunnies prostě vznikají velice rychle, taky mě to rozčiluje. Třeba u rodičů to tolik není, jsou na „čistčím“ místě a nevětrají tahem průvanu, jako my. Ten bohužel nejen nasaje čerstvý vzduch, ale i prach, a koncentruje vše na stále stejných místech, čili vzniknou chomáčky. Je tedy překvapení, že to ROOMBA neelimunuje, to jsem si myslela, že je právě na tohle dobrá (ale nemám ji). ![]()
Děkuji za typy, taky si myslím, že potíž bude v ulici a větrání, ale bez toho to nejde.
Roomba ty chumáčky probere krásně, ale ony se zase udělají, to je to, co řeším, odkud se ten prach bere.
Obnovuji diskuzi. Bydlím v bytě, skoro u dálnice, naštěstí protihluková stěna, slyšet nic moc nejde. Ale je tu děsně prachu. Furt utírám, ale je tam hned. Zase tolik by mě to netankovalo, ale POŘÁD smrkám, dráždí mě nos atd. Jenom když jsem doma, jinak ne. Už nevím, co s tím. Mám malinký pokoj (je to spolubydlení), parkety a malý kobereček. Větrání je boj, protože je tady příšerný průvan. Otevřu okno a začnou třískat (i zavřené, i otevřené) dveře v celém bytě. Udělá to takový podtlak, že do některých místností se skoro nedostanu (např. koupelna). ![]()
Nemáte nějakou radu? Napadla mě čistička vzduchu, ale musela by to být nějaká malá, příruční a o účinnosti taky nejsem úplně přesvědčená.
@KimL Mě spíš zaujal ten příšerný průvan - někde je něco špatně (otevřené) - podezřívala bych klimatizaci nebo jiný způsob odvětrávání v koupelně. Tím, že otevřeš jedno okno, by v žádném případě neměl vznikat průvan.
Je klidně možné, že ten průvan je tam neustále jen je menší( okna netěsní 100%) a prachové částice to může stále vnášet do tvého pokoje.
@mgdln V koupelně není okno ani klimatizace. Ano, průvan je asi neustále, protože když jdu na wc, tak cítím, jak mi kolem nohou proudí vzduch a „fičí to“. Jde to právě poznat na té koupelně nejvíc. Když otevřu okno u sebe v pokoji, tak to jakoby úplně nacucne celej byt, a pokud mám zrovna otevřený dveře, tak se zabouchnou. Když jsou zavřený, tak se třepou. Když jsou v bytě otevřený dvě a více oken, tak je to hluk jak na stavbě.
@KimL Tak táhne třeba pod vanou revizním okénkem. Nebo odpadem
(ale to nemůže vzniknout takový průvan, aby jsi nemohla otevřít dveře). Někde tam nějaká díra být musí.
Možnosti:
Průvan není zrovna príma ani když nenosí prach.
@mgdln No, je tam větrák a stoupačky, tak asi tím. To neucpu.
@KimL píše:
@mgdln No, je tam větrák a stoupačky, tak asi tím. To neucpu.
Větrák bych neucpávala, to fakt ne
, mohl by se někdy i hodit, ale šlo by případně doplnit zpětnou nebo jinou klapku, aby nevznikal průvan. Správně by měl fungovat pouze, když ho zapneš.
Pokud táhne kolem stoupaček, je to i závažný požární nedostatek! Tudy by se rozšířil oheň okamžitě.
Pokud chceš, můžeš to řešit s majitelem. Takovéto nedostatky by měl odstranit. Jsou to stavební vady.
Zkus cisticku, mne docel pomaha. Koupila jsem si takovou malou do zásuvky. Na jeden pokoj krasne staci.