Pracovní smlouva - lze odstoupit

Anonymní
22.8.24 16:23

Pracovní smlouva - lze odstoupit

Dobrý den, řeším zde dotaz pro mamku. V práci se jí každý rok prodlužuje smlouva, nyní tedy podepsala smlouvu na další rok, která nabude platnosti 1.9., ale naskytla se jí příležitost jít pracovat jinam a moje otázka teda zní, zda jde od této smlouvy ještě odstoupit? Nebo musí podat výpověď a dodržet výpovědní lhůtu? Děkuji moc za odpověď.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
434
22.8.24 16:47
@Anonymní píše: Více

Zdravím, nejlepší bude zeptat se přímo v práci a domluvit se

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101758
22.8.24 17:10

Jelikož se jedná o prodloužení smlouvy, tak již platí a tedy se musí buď dohodnout nebo dodržet výpovědní lhůtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1239
22.8.24 19:03

Sama píšeš, že to nabude platnosti 1. 9., což ještě není. Nejspíš jí to prodloužil dodatkem, ten opravdu platí ode dne, kdy jakoby začíná nová pracovní smlouva ;-) Může to být tedy ještě zrušeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101758
23.8.24 08:29

@Catalinn Až na to, že nic nenabude platnosti až 1.9., dodatkem se upravila ta původní smlouva, tedy ta která jiz platí a „pouze“ se jí změnilo datum, do kdy platí.
Bych chtěla vidět tebe, jak bys měla smlouvu třeba do konce srpna, v červenci dostala dobrou nabídku jinde, tak bys šla za zaměstnavatelem, ohledně prodloužení, podepsali jste to, tys na základě tohoto nabídku odmítla a on by 30.8. přišel s tím, že od smlouvy odstupuje… Určitě bys byla nadšená, že fajn, že přece ta nová platí až od září, tak super, když to tu tak krásně radis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1239
23.8.24 10:19
@j.a.n.i1 píše: Více
A viděla jsi někdy takový dodatek? Nebo podrobně četla? Jen se ptám, není to narážka. Šla jsem se tedy schválně podívat na poslední dodatek, kterým se mi smlouva prodlužovala, a tam je výslovně napsáno, že změna pracovní smlouvy nabývá platnosti v poslední den trvání smlouvy původní (konkrétní datum).

Jestli to může být i jinak, to nevím, mně to všichni zamalestnavatelé zatím dělali takto. Tak třeba máme pravdu obě :kytka:

To, co píšeš, je už věc druhá, bohužel ze strany zaměstnavatele nebo zaměstnance vůči sobě dochází k podobným nešvarům právě kvůli těmto kličkám v zákoně. Že je to morální, to si nemyslím, ale to už není má věc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101758
23.8.24 10:31

@Catalinn Nejenom viděla, ale i samozřejmě před podepsáním četla, a ne nic takového jsem tam neměla, z jednoho prostého důvodu, že nic takového bych nepodepsala, protože bych nechtěla řešit právní výklad. I když si myslím, že výklad je takový, že ani tak nejde od té smlouvy odstoupit, neb zákoník práce jasně říká, že i když podepíšeš zcela novou smlouvu s tím samým zaměstnavatelem, tak se na ni nahlíží jako na prodloužení té původní a tedy již pracovní poměr běží, do práce chodíš a proto nelže využít odstoupení před nástupem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
24.8.24 06:25
@Catalinn píše: Více

Maminka zakladatelky to třeba má formulováno jinak než ty. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...