Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já to vidím jednoduše, pokud jsou čuňata tak tam nejezdi, jestli je pravda to co píšeš tak bych tam nejezdila. Mentálně jsou asi v pořádku, podle toho co píšeš, jen jsou prasátka, už jsou staří a těžko je předěláš. Nebo tam jeď na hodinku na kávu a pak spěchejte domů, nejlépe tam jezdit když má malá spát aby byla v kočárku a oni neměli důvod na ni sahat.
Na tohle jsem pes, nevadí mi když se mi dítě zmaže v hlíně, v písku ale vadí mi zapaření, smradlaví lidé.
To je právě to, taky mi nevadí klasická „špína“ jako bláto, písek… Malá má už nějakou dobu takové to „ochutnávací“ období, všechno cpe do pusy, i ten písek
Ale právě u té babičky a dědy je to tak, jak píšeš… Babička je (jak to napsat slušně…) no prostě celkem silná, hodně se potí, takže je neustále celá ulepená, okolo krku se jí dělají takové ty žmolky, ale chce si malou pochovat
Holčičce už je přes rok, ještě nechodí, ale v kočárku už taky moc nevydrží, hrajeme si na zahradě, k nim do domu s ní radši vůbec nechodím, od určitě doby se mi tam ani nechce posadit na gauč… Udělat u nich malé jídlo nebo se tam jít napít, dojít si na záchod, to je očistec
Všechno si musím nejdřív pořádně umýt…
Ale my tam právě celkem často jezdíme s mojí mamkou, v létě je tam na zahradě hezky, máme tam altán, sezení, grilujeme, venku si to udržujeme ![]()
Dřív jsme s mamkou v domě častokrát uklízely, fakt jsme si mákly, koupelnu, wc, kuchyň jsme vygruntovaly… Bylo to lepší, ale během pár týdnů se to vrátilo k normálu, babička na uklízení nikdy nebyla, ale teď s věkem je to horší a horší
Kdybychom tam byly a ona nás přišla jen pozdravit a podívat se na malou, to dělá děda, tak není problém, když ale ona má potřebu jí muckat, chovat, sahat na ní, povídat si s ní… Já to chápu, ale proto jsem jí častokrát naznačila, jak je to s tou hygienou, ale ona si z toho nic nedělá, takže mi pak po nějaké době, když vyloženě vidím něco, co mi vadí, ujedou nervy a vyjedu na ní… Ona se urazí, zaleze a já to schytám od mámy, jaká jsem hrozná, že to přeháním a kdesi cosi
Je to pořád dokola ![]()
To je na prd no, podle popisu bych to neustála, a nejezdila tam. Je to škoda, říkáš že jsou hodní. Ale myslím že bude lepší nejezdit než se s babičkou hádat a vyjíždět na ní, je to starý člověk, nějakým stylem si žije svůj život, je spokojená, ona se nezmění, hlavně proč by se měnila? je doma. Takže buď to skousneš a až přijedeš domů provedeš desinfekci malé
nebo nejezdit, protože mi přijde ošklivé vyjíždět na babičku ![]()
Taky jsem toto bohužel zažila, o to horší to bylo, že to nebyli praprarodičové ale prarodičové ( manželovi rodiče). Jezdila jsem tam velmi nerada. člověk se tam štítil se napít ze skleničky, na které kolikrát bylo zaschlé nejaké jídlo, nebo nevím co. To nemluvím o toaletě, to byste museli vidět. Malému jsem se snažila k nim vzít horší oblečení, protože vytřeno tam bylo snad jednou za uherský rok. Staří nebyli, oba kolem 60 let, vitální, babička pracovala jako učitelka, když byste ji potkali, tak působila jako dáma.
Tak z toho důvodu se mi nechtělo do pečovateláku za mojí babičkou - všude cítit moč, podlaha ulepená. Malá strašně dlouho nechodila, ale lítala po čtyřech, takže tam jsme nejeli. Měla jsem to „jednodušší“ v tom, že o nás moc nestála. I když jsem zavolala, že bysme přijeli, tak měla výmluvy proč se to nehodí - narušily by jsme jí její sezení u okna…
A teď si představte, když špindíra je tchýně. Koupe se 2× týdně, čistí zuby jen ráno, plesnivé jídlo odkrojí a použije… Nevím, jak jí říst, že nechci, aby u ní dcera jedla a přespávala. I kdybychom jí požádali, nevykoupala by jí a ani ty zuby neposlala vyčistit. Chci, aby měla zažito, že tohle je prostě samozdřejmost. Přítel má díky ní 11 plomb a koupal se jen obden. Musela jsem ho tohle naučit.
A o plesnivém a zkaženém jídle, ze kterého tchýně vaří - jak jí říct, že nechci, aby dcera u ní jedla i chleba s máslem?? ![]()
Jo máte pravdu holky, tohle je děs, když člověk nezná (nebo úmyslně opomíjí) běžné hygienické návyky ![]()
U naší babičky to tak bylo vždy přesně takhle: špinavé nádobí, na skleničkách, talířích a příborech zaschlé zbytky bůhví čeho…
Dokud šlo jen o mně, tak jsem to zkousla, umyla si a bylo… Jen teď s tím dítětem to prostě snáším hůř, no… Dokud je malá v tomhle věku, kdy ještě nemá moc imunitu a všechno strká do pusy, olizuje si ručičky, tak je to fakt složité ![]()
Prostě jde o to, že oni jí chtějí vídat, mají radost, že je tam malé dítě, je to jejich první prapravnouče… Já je naopak nechci urážet, na plnou hubu říct, že jsou to špindírové, ono i to naznačení se jich viditelně dotýká… Ale je fakt, že jsou tam doma oni a když se jim líbí v tom žít, tak je to jejich věc.
Snad překonáme tohle období a jen co bude malá trochu chápat, zvykne si, že speciálně tam je třeba pořád si mýt ručičky ![]()
Jen bože chraň, abych jednou nedopadla taky tak, až budu stará ![]()
Nedávno jsem četla článek, že děti, které jedí šušně, a okusují si špínu pod nechty posilují svoji imunitu. Nejhůře na tom jsou děti z velmi vyglančených bytů. Problém je i neustálé sprchování a hlavně mydlení se. No a tak babo raď. Naše doktorka říká: špína v bytě, zdravé dítě. U manželovy babičky to bylo to samé. Dítěti to sotva ublíží, mě se zvedal trochu kufr, ale že bych kvůli tomu dělala nějaké problémy, tak to ne.
Jenika1: Chápu, jak to myslíš a něco na tom je… Já nejsem ten typ, co všechno pucuje a otírá desinfekcí, jak jsem řekla, takovou tu běžnou špínu mám i ráda
Sama jsem na vesnici strávila dětství, věčně u zvířat a byla jsem zdravé a spokojené dítě ![]()
Jen tohle je něco jiného… Jednak je mi to nepříjemné samo o sobě, dívat se na to, jak babička ochmatává dítě, když zrovna vylezla z wc, neumyla si ruce a po tom, jak to jejich wc vypadá
A další věc je i to, že oni jsou fakt i často nemocní, to by malá klidně chytit mohla a oni to právě berou na lehkou váhu… Jeden příklad za všechny byl, že jsem tam jela jako těhotná, babička dělala jako by nic, měla nějaké zdravotní problémy, ale mávla nad tím rukou a já se pak dozvěděla, že měla pásový opar
Umíte si představit, kdybych to tam třeba přes to špinavé wc chytla jako těhotná?! ![]()
No prostě, tohle je víc, než jen běžná špína, je to taková ta stařecká zanedbaná hygiena a nad tím v případě ročního dítěte fakt rukou nemávnu ![]()
@Anonymní píše:
Jenika1: Chápu, jak to myslíš a něco na tom je… Já nejsem ten typ, co všechno pucuje a otírá desinfekcí, jak jsem řekla, takovou tu běžnou špínu mám i rádaSama jsem na vesnici strávila dětství, věčně u zvířat a byla jsem zdravé a spokojené dítě
Jen tohle je něco jiného… Jednak je mi to nepříjemné samo o sobě, dívat se na to, jak babička ochmatává dítě, když zrovna vylezla z wc, neumyla si ruce a po tom, jak to jejich wc vypadáA další věc je i to, že oni jsou fakt i často nemocní, to by malá klidně chytit mohla a oni to právě berou na lehkou váhu… Jeden příklad za všechny byl, že jsem tam jela jako těhotná, babička dělala jako by nic, měla nějaké zdravotní problémy, ale mávla nad tím rukou a já se pak dozvěděla, že měla pásový opar
Umíte si představit, kdybych to tam třeba přes to špinavé wc chytla jako těhotná?!
No prostě, tohle je víc, než jen běžná špína, je to taková ta stařecká zanedbaná hygiena a nad tím v případě ročního dítěte fakt rukou nemávnu
Já jsem anonymní z této stránky, která začala svůj příspěvek touto větou - A teď si představte, když špindíra je tchýně…
Ona také nádobí meje tak, že na něm nechá spoustu pěny a zbytky jídla. A po wc si ruce snad nikdy nemyla!
A jak jsem psala, meje se max 2× týdně a zuby si čistí jen ríno!.
Aby nesmrděla, tak se pořád voní a voňavka jí vydrží chvilku.
Naštěstí doma zas takový bordel nemá. Vytírá a luxuje 1× týdně. Jenže já jsem trochu od huby a až se neudržím tak jí řeknu, že mi vadí, že nemá hygienické zásady a proot u ní mé dítě nebude přespávat.
Milá anonymní se špindírou tchýní… Já jsem kdyžtak ta anonymní, co diskuzi oživila ![]()
No já jsem právě taky držka a zrovna v případě zdraví mého dítěte si teda servítky rozhodně neberu, takže i když je babička jinak hodná (někdy teda až taková vlezle hodná
) tak mi tímto leze tak na nervy, že jsem na ní fakt kolikrát hnusná… Většinou to probíhá tak, že jí malou nechci moc půjčovat, skoro teda vůbec, když se jí dostane náhodou do ruky, tak si jí většinou pod nějakou záminkou hned vezmu, už jsem jí i ostře řekla, ať jí nesahá na dudlík, že ho malá celý olizuje a já jí ho pořád omývám, takže se mi nelíbí, že jí ho osahává někdo, kdo si neumyl ruce ![]()
Když byli u nás doma na návštěvě oni, to bylo teda jen jednou… Zrovna jeli od doktora, děda byl na nějaké kontrole… Tak právě jako taky vůbec že by šli hned do koupelny
Tak to jsem jí taky řekla, že to děláme normálně, že se umyjeme, když přijdeme z venku, natož z nemocnice
A děda se jako ani nenamáhal zout boty, že prý je má čisté
A šel mi s nima do obýváku na koberec, kde leze malá po zemi
Fakt to už bylo na mě moc, byla jsem z toho tak v šoku, že jsem jen koukala a na nic jsem se nezmohla… Pak jsem to ale babičce volala, že se mi to nelíbilo a ona to jen nějak okecávala…
Je to prostě ve mě, pak když tam jedeme, tak stačí málo, uznávám, že už jsem zaujatá, jak říká moje máma… A jednoho dne to nejspíš přeženu tak, že jim vynadám na plnou hubu a přestanu tam jezdit, bohužel ![]()
Když to čtu, musím sem přidat taky svůj příspěvek. Zažívám to samé na vlastní kůži. Mám babičku bude jí 80let a je to to samý, koupe se jednou za měsíc a to možná ještě přeháním nemeje si ruce, když jde ze záchodu a když, tak jen studenou vodou, aby se neřeklo. A to s ní bydlíme v jednom bytě. Byli jsme tak blbý, že jsme se k ní nastěhovali, protože když umřel děda, byla sama a bylo nám jí líto, furt nás přemlouvala, jestli k ní půjdem. Tak mi prodali svůj byt a její zrekonstruovali, nechali jí jeden pokoj. Byt teda přepsala na mě. Ale rok po rekonstrukci měla mrtvici. Dostala se z toho, ale postihlo jí to dost, hlavně na mozku, někdy neví co mluví, nic si nepamatuje. Jednou mě pozdraví dobrý den, a že mě nezná. Jednou mi dokonce řekla, že jsem schopná jí zabít. Doktorka jí napsala, že trpí stařeckou demencí a že se to nezlepší a poslala jí na neurologii. Jenže ona tam odmítá jít, tvrdí, že jí nic není a že z ní děláme blbce a je hrozně zlá. Mám dvě malý holčičky (2měs. a 3 roky),manžel ten už je z toho taky na prášky. Furt chodím a jen uklízím, všechno dezinfikuju Sanytolem. Bojím se jí nechat samotnou doma, protože jednou si ve svým pokoji ohřívala jídlo na propanbutanovým vařiči
ještě, že nás nepodpálila. Do pečovateláku nechce. Nabídli jsme jí, že tenhle byt prodáme (4+1) a koupíme 3+1 pro nás a pro ni 1+1 a zajistíme pečovatelku. O tom taky nechce ani slyšet a vyhrožuje sebevraždou. Vůbec už nevím, co dělat. Doktorka nám řekla, že je svéprávná a dospělá a nemůže s tím nic dělat, když k ní nechce docházet. Nemáte někdo podobnou zkušenost? Můžeme jí vystěhovat do jiného bytu, když není majitelem stávajícího a má u nás jen trvalé bydliště?
I když se zakladatelka neozvala, já klidně tohle téma oživím, protože mám ohledně tohohle tématu taky trošku problém…
Jsou to zkrátka oba špindírové, koupou se jednou za týden, ruce si nemejou, ani když jdou ze záchodu, protože šetří s vodou, u nich v baráku je smrad a nepořádek, mají psa, který je v jednu chvíli u zvířat a na hnojišti a pak spí s babičkou v posteli, děda si neustále léči nějaké vředy… 

Byla jsem z toho fakt šílená, moje mamka to nechápe, pořád se jich zastávala, říkala mi, ať jsem tolerantní a chovám se k nim slušně, že už to jsou starší lidé, ale já prostě tohle neberu! V rámci dobrých vztahů v rodině si přece nenechám nakazit dítě něčím… Jsou taky často nemocní, babička pořád frká a pak řekne, že to nic není, že to je jen alergie 

Já vím, že starým lidem dělá radost vídat pravnoučata, ale hodně záleží na situaci, rodinných vztazích a podmínkách…
Mám babičku a dědu, ještě nejsou tak moc staří, je jim oboum do 70ti let, problém je v tom, že u nich jsou příšerné hygienické podmínky
No a zkrátka já jsem údajně ta špatná, že tam s malou vůbec nechci jezdit a když už tam jedeme, vždy to dopadne tak, že je za něco zprdnu, hlavně jim vynadám, že chtějí sahat na malou a ani si nejdou umýt ruce
Když jsme tam jezdili v létě na zahradu a malá byla ještě fakt malinké miminko, babička jí vždycky chtěla vozit v kočárku, ale hned s ní odjela za roh, tam jí pořád sahala na obličej a podávala těma špinavýma rukama dudlík, pak šla třeba sebrat k slepicím vajíčka a hned na to šla pohladit malou… Nebo velice ráda na ní dělala to „Deš sem?!“ S takovým tím bafnutím, kdy jí celou poprskala
Podotýkám, že chodím i ke svojí prababičce, což je dcery praprababička, která je i na svůj věk velice vitální, má takový malý byteček, kde má naklizeno, pořád je čistá a upravená, s tou nemám problém
Jde mi o to, že se pořád motám mezi tím, abych se nemusela s rodinou dohadovat, ale zároveň tím dceru neohrožovala… Jezdíme tam celkem často, protože mají barák se zahradou, tak můžeme být aspoň venku, babička a děda jsou jinak hodní, ale ta hygiena, to je vážně děs, to byste musely vidět
Máte to někdo podobně? A jak to řešíte? Děkuju za váš názor