Pravá x levá

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
46669
9.7.12 19:14

Tohle bych rozhodně neřešila. Ať je dítě pravák nebo levák, hlavně aby bylo zdravé. Mého taťku se pokoušeli přeučit ve škole. Nepodařilo se, ale zasekávání v řeči mu zůstalo dodnes :zed:. Já jsem po něm levák, u mě se naštěstí nikdo o přeučení nepokoušel…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2458
9.7.12 19:19

Za „komančů“ se děti ve školách přeučovali, leváky nutili psát i kreslit pravou, podle mě je to blbost. Známá to tak taky měla, dodnes píše pravou, ale všechno ostatní dělá levou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Klare
9.7.12 19:23

Pozor, dřív se leváci plošně přeučovali, ale může to způsobit i psychické bloky a další problémy s vývojem, děti mohou špatně psát etc.. Pokud chce brát věci levou, nech ji. Dnes už se to neřeší, taky roste podíl leváků, právě proto, že se nepřeučují. Být levák už dnes není ostuda, nehledě na to, že už existují i pomůcky uzpůsobené levákům- od nůžek až po kytary. Navíc leváci jsou dle některých výzkumů více zaměřeni na pravou hemisféru, která je zodpovědná za kreativní, abstraktní, umělecké a emocionální cítění. Takže nepřeučovat, nechat, ona si vybere sama :mavam:

• Citovat
  • Upravit
3429
9.7.12 19:24

Moje babička měla taky připomínky, jako ať malé dáváme hračky do pravé. No, nepochodila :P
Dřív se to opravdu přeučovalo, ale je to blbost. Navíc, leváci jsou prokazatelně inteligentnější ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
9.7.12 19:40

Prý se lateralita dá přesně určit až po 3 roce života… každopádně naše rehabka mi někdy v 8 měsících syna tvrdila, že bude taky pravák. Je fakt, že preferoval hodně pravou ruku a teď v roce je to tak půl napůl, chvílemi možná víc používá i tu levou. A jestli pravák nebo levák, je fakt jedno, nijak bych to neřešila a později bych se rozhodně nesnažila dítě přeučit, což se dělalo dřív. Já třeba dělám všechno pravou a podle odborníků mám lateralitu zkříženou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
675
9.7.12 20:11

Ja prave taky nehodlam preucovat, vzdyt je do fuk ne? ale mamka ma kolem toho reci, bere to jak to bylo driv no. uvidime jak to bude, vsak ma jeste cas. dekuju vsem za nazory:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
9.7.12 20:23
@Renisek20 píše:
Ja prave taky nehodlam preucovat, vzdyt je do fuk ne? ale mamka ma kolem toho reci, bere to jak to bylo driv no. uvidime jak to bude, vsak ma jeste cas. dekuju vsem za nazory:)

Ty kecy taky známe. :hug: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
9.7.12 20:38

Holky, já jednou byla svědkem toho, jak jedna babička „vychovávala“ vnučku k pravorukosti brutálním způsobem - nabízela jí koblihu a holčička (asi roční) natahovala levou ruku. Babka jí asi desetkrát řekla, ať natáhne pravou ne levou, jinak jí ňaminku nedá. Holčička pořád natahovala levou, babka s koblihou uhýbala, až ji nakonec uklidila do sáčku a řekla, že jí teda nic nedá, když ji nebere do pravé ruky 8o :cert: :poblion:

Nejsem natolik odvážná, abych se do toho vložila. Nic mi do toho není. Ale dít se to mému dítěti, tak bych řádila jako černá ruka. To je hnus…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.7.12 21:35

Ahoj mám půl roční holčičku a taky všechno bere do levé ručičky aj s ní víc plácá a šmátoří nechávám tomu volný průběh někdy valí i pravou ale spíše tou levou sama si pak rozhodne co je pro ni lepší :palec: můj brácha když byl malej tak dělal všechno levou ale psal pravou a to mu zůstalo do teď pracuje levou a pravou ale píše jen pravou :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2028
10.7.12 12:51

Ahoj, když jsem byla malá, tak mi maminka říkala, že jsem všechny hračky a věci dávala do levé ruky. A dneska jsem levák. Všichni z rodiny jsou praváci, akorát tata je přeučenej levák na praváka. Má dodnes problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí