Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A jaký máte ke cvičení důvod? Podle toho bych se rozhodla. Pokud je to jen preventivně, že se narodili dřív, tak bych se na to vykašlala.
Moje dvojčata byla o měsíc dřív a nic jsme necvičili, ani když byli líní, koně pásli snad ve 4 měs. a ze zad na břicho se otočili až v 7 měs. Pokud je to jen preventivně, asi bych to nehrotila ![]()
Vojtovku by měl ordinovat neurolog a to na základě závažných důvodu.
Pořád nějak nechápu, proč doktoři píšou rehabky jen „preventivně“, mnohdy zbytečně.
Já cvičila s dcerkou 5 měsíců(měla neurol. diagnózu), ty první 4 fakt poctivě, ten poslední měsíc už jsem to trochu flákala, šlo tam jen o to kdy se z polohy na čtyřech rozleze. Neurologicky už byla shledána vpořádku, takže jsem si „dovolila“ to ošidit. Já to preventivní cvičení moc nechápu, hlavně když doktorka vidí, že se děti rozvíjejí naprosto normálně
Kamarádka měla dceru narozenou o dva měsíce dřív a cvičit nemusela, protože uměla všechno „dle tabulek“. Druhá známá s předčasně narozeným prckem cvičila, ale ten měl neurologický problém. Preventivně bych to asi nedělala.
Nám naordinoval taky neurolog, mali se narodili o 5 tydnu dřív, pry špatně zvedali hlavičku, vice ji otaceli k jedne straně…
Popravdě jsem doma cvičila asi 3 dny
Znamenalo to pokaždé vyslikani, vychytani vhodného času před a po jídle a rozervani dítěte, které bylo v klidu
U dvojcat opravdu radost! Takže jsem se na to vybodla, cvičila jenom sestřička a dostávali jsme stejne pochvaly, jak jsou sikovni a hezky cvicime
Oba se otaceli od 4. mesice a lítají od 12. mesice.
To mi taky jednou druha sestřička, kdyz se přišla podivat, ze chlapeček si tak porad dre nozicky o sebe, jako kdyby si chtěl sundavat ponozticky řekla, ze možna bude chodit tak s tím vtacenim nozicek. Jsem z toho byla na nervy a ve skutecnosti to pak bylo jinak… ![]()
Takže za mne brát s rezervou…
Nás poslala dr. na neurologii z důvodů „nesedí v 8mém měsíci“
Neurolozka nic nenašla, ale preventivne nás poslala na rehabilitaci, naštěstí máme rozumnou a cvicime, ale ne Vojtovku a jen když je to možné, když malý řve, že mu lezou zuby, nebo ho bolí bříško, je mrzuty, tak to nehrotim a kašlu na to. Teď jsme skoro 14 dní necvicili a dneska byl malej pochvaleny, jak dělá úžasné pokroky
![]()
Cvicit Vojtovku bez indikace je podle me k nicemu. Zkus je vzit k fyzioterapeutce, at se na ne podiva a rekne ti, zda je to potreba. Me prijde, ze je to ted moda-vsichni cvici. My chodime ke skvele fyzioterapeutce, mala mela v 4 mesicich opozdeny vyvoj kvuli silenym kolikam (nesnesla byt na brisku) a fyzioterapeutka nam dala 3 cviky, na popostrceni-zadne lamani, malou to i bavilo a za 14 dni pokrok, pak nam rekla, at si dame pohov, at si to mala zafixuje, pak zase cviky. Ale rekla mi, ze Vojtovu metodu cvici jen u postizenych deti, nebo u velkych odchylek nebo u vaznych motorickych poruch, ostatni deti se daji popostrcit i jinym, mene drastickym cvicenim a musim rict, ze to funguje skvele…
@pansy píše:
Cvicit Vojtovku bez indikace je podle me k nicemu. Zkus je vzit k fyzioterapeutce, at se na ne podiva a rekne ti, zda je to potreba. Me prijde, ze je to ted moda-vsichni cvici. My chodime ke skvele fyzioterapeutce, mala mela v 4 mesicich opozdeny vyvoj kvuli silenym kolikam (nesnesla byt na brisku) a fyzioterapeutka nam dala 3 cviky, na popostrceni-zadne lamani, malou to i bavilo a za 14 dni pokrok, pak nam rekla, at si dame pohov, at si to mala zafixuje, pak zase cviky. Ale rekla mi, ze Vojtovu metodu cvici jen u postizenych deti, nebo u velkych odchylek nebo u vaznych motorickych poruch, ostatni deti se daji popostrcit i jinym, mene drastickym cvicenim a musim rict, ze to funguje skvele…
jo taková bobathova metoda je super, ale už i někteří dr. na rehabilitačních ji cvičí a je to fajn, bez řevu, násilí, prostě paráda ![]()
@ivana-domca píše:
jo taková bobathova metoda je super, ale už i někteří dr. na rehabilitačních ji cvičí a je to fajn, bez řevu, násilí, prostě paráda
Jen je toho pořád strašně málo. V některých krajích vůbec.
@La kofola píše:
Jen je toho pořád strašně málo. V některých krajích vůbec.
No spousta fyzioterapeutu ale ji umi, jen nema oficialni certifikat. Protoze certifikacni seminar stoji pry 60 000. Doporucuji se poptat, poradila mi to moje kamaradka, budouci fyzioterapeutka
Ahoj, můj syn se narodil o 2 měsíce dříve a Vojtovku jsme cvičili po doporučení neuroložky a pod vedením fyzioterapeutky. Situace, kterou popisuješ t, mi připadá mírně podivná. S dvojčaty bys měla určitě navštívit neurologa či alespoň fyzioterapeuta a dát na jejich doporučení. Cvičení preventivně mi nepřijde v pořádku. A sama vím, jaká dřina byla cvičit poctivě s jedním. Tím nechci říct necvičit, to vůbec ne, ale jen když je to potřeba.
Já už nevím, někteří ti doktoři mi přijdou fakt praštění…
tak Ti držím palce, ať jste v poho!
@Anonymní píše:
Ahojzajímá mě jak jste na to se cvičením, zejména u dvojčátek, já to tedy vůbec nestíhám a abych řekla pravdu tak se mi často ani nechce, už samotné krmení je na hodinu, natož ještě cvičit, kluci nemají žádnou vadu, tak mě to ani nenutí, nicméně mi dr. od nedonošenců říká jak bych cvičit měla, tak k čemu je to vůbec dobré? Kluci otáčí hlavičku na obě strany, pasou koníky, smějí se a zajímají o okolí, úchopy mají taky pěkné a pevné tak já nevim, zdá se mi to zbytečné a jelikož už jsem dost vysílená, nejradši bych se na to vykašlala
Anežka je taky o dva měsíce dřív, do první kontorly na neurologii jsme cvičily jeden cvik, co mě naučili v porodnici. Podle neuroložky bylo všechno v pořádku, tak jsme cvičit nemusely, ani nijak nerehabilitovaly. Až v korigovaném půl roce nastaly trochu problémy, tak nás Dr. poslala na rehabku a tam docházíme doteď. Většinou jedeme Bobatha, z Vojtovky jsme měly jen dva cviky, když „to jinak nešlo“ a ty jsem doma cvičila poctivě.
Cvičení preventivně nechápu, na to bych se vybodla ![]()
Ahoj
zajímá mě jak jste na to se cvičením, zejména u dvojčátek, já to tedy vůbec nestíhám a abych řekla pravdu tak se mi často ani nechce, už samotné krmení je na hodinu, natož ještě cvičit, kluci nemají žádnou vadu, tak mě to ani nenutí, nicméně mi dr. od nedonošenců říká jak bych cvičit měla, tak k čemu je to vůbec dobré? Kluci otáčí hlavičku na obě strany, pasou koníky, smějí se a zajímají o okolí, úchopy mají taky pěkné a pevné tak já nevim, zdá se mi to zbytečné a jelikož už jsem dost vysílená, nejradši bych se na to vykašlala