Pravá x levá

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
675
9.7.12 17:53

Pravá x levá

Ahoj, mám doma 4 měsíční holčičku. Většinou si podané předměty vezme do levé ruky a moje mamka mi říká, ať jí je vkládám spíš do pravé, aby nebyla levák. nechci jí to ale zas nějak nutit, nechávám jí ať si vybere. Máte s tím některá zkušenosti, jestli už v tak raném věku by se mohla projevovat lateralita?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
ncc1701
9.7.12 17:55

Četla jsem o tom knížku, do tří let prý děti střídají ruku, kterou upřednostňují. Teprve kolem toho čtvrtého roku se dá mluvit o levácích nebo pravácích.
Můžu se zeptat, má maminka nějaký důvod, proč by dítko nemohlo být levák?

• Citovat
  • Upravit
colafit
9.7.12 17:56

Dcerka, když byla malá, jednoznačně preferovala levou a teď je regulérní pravák. Nikdy jsem to neřešila a kdyby byla levák, tak by byla levák.

• Citovat
  • Upravit
5164
9.7.12 17:57

Malá má 8 měsíců a obě ruce střídá a podle dr je to takhle v pořádku. Musí se přece naučit uchopovat jak do levé tak do pravé ruky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
847
9.7.12 18:09

Dcera od mala upřednostňovala levou ruku, i když často brala věci i do pravé ruky. Dneska je levák a rozhodně jsem ji to nějak nepřeučovala. Moje máma mi taky radila ať jí to dávám do pravé, ale podle mě to není dobré. Dcera i jako levák nádherně kreslí, píše už od 4 let, dnes je jí 6 a levorukou škrabkou oškrábe i brambory…

Jinak víc na : http://www.prodamy.cz/…o-levak.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
9.7.12 18:09

Starší syn tak do dvou let dělal většinu věcí jen levou rukou, brali jsme ho jako budoucího leváka (tchán a švagr jsou leváci). Pak začal ruce střídat a kolem třetího roku přešel plně na levou.
Hodně se to ukáže při chůzi do schodů - menší děti chodí po začátku po jednom schodu, tam většinou preferují tu „svojí“ stranu.
Určitě bych nenutila věci jen do jedné, ale střídala bych. A když si to přendá, tak nevadí, třeba si trénuje přendavání věcí.

Příspěvek upraven 09.07.12 v 18:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27259
9.7.12 18:13

Nenutila bych. Ať si sama,,zvolí" jakou stranu bude preferovat. Maminka ti to, co probíhalo za její doby, kdy se děti násilně přeučovali. Dneska už se to tak nebere. Veškeré psací potřeby, nůžky, nože a já nevím co všechno je pro leváky, takže problém to není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3540
9.7.12 18:19

Vždyť je to jedno né? pravák-levák
mě odmítali ve škole učit se psát levou a furt jsem slyšela že píšu jak prase, že holčičky maj mít krásnej rukopis a já píšu hůř jak kluci… :cert: :cert:
teď jsem „obojetník“ píšu pravou, kreslím levou, stríhám pravou, lepím levou :lol: :lol:
edit: Honzulín si je přehazuje vezme do pravé přendá nebo naopak, a teď se učí chodit a vykračuje levou :)

Příspěvek upraven 09.07.12 v 18:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15066
9.7.12 18:20

Ano, dcera brala odjakživa vše do levé, když jsem jí přendala třeba chrastítko do pravé, vypadlo jí, je levák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
779
9.7.12 18:27

Syn ruce střídá jsou mu 3r…nikdy jsem neřešila jestli bude pravák nebo levák..hlavně podle nějaké studie jsou leváci inteligentnější, protože více používají levou část mozku, ve který je víc těch správnějch center pro inteligenci nebo co :mrgreen: navíc si myslim, že i když jí budeš cpát věci do druhé ruky, tak se to ovlivnit nedá.. takže bych to fakt neřešila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
9.7.12 18:33

Lateralita je vrozená, tak co by ne… Naše dr. mi taky říkala, ať dávám hračky do pravé ruky, tak jsem si to zjišťovala :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
9.7.12 18:36

Jeník cca do roka upřednostňoval levou ruku a teď zase všechno pravou. :lol: Já bych ji nechala ať používá jakou chce, vždyť je to jedno jestli pravák nebo levák. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
9.7.12 18:38

Dcera vždy preferovala pravou tak bude asi pravačka já to nikdy neřešila. Můj táta je přeučenej levák a dělá mu to problémy, strašně svírá tužku a tlačí na ní atd… já bych dítě nepřeučovala to se dělalo dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2400
9.7.12 18:56

Každopádně, ať si dcera vezmu hračku, do jaké ruky chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
446
9.7.12 19:06

Taky jsem to zkoušela ale už ve 3 měsících měl syn jasno, poznala to na něm i dětská dr a to jsem jí nic neříkala. určo bych to nechala tak jak to je!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí