Pravda o utrogestanu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
305
13.4.15 21:17

Holky prosim vas jeste otazecka… kdyz sem ten utrous brala patek sobota nedele a od vcera teda vysadila, da se jeste pripadna ovulka zachranit?! Nebo uz je „zablokovana“?! :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1054
14.4.15 20:52

.

Příspěvek upraven 19.08.15 v 21:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
229
18.4.15 08:07
@belladonna píše:
@Litta kdo jiný by to měl vědět lépe, než odborník, co to X let studoval? Když máš pochybnosti, asi nejlepší se zeptat přímo lékaře/lékařů. Tady toto asi nevyřešíme.

Ahoj holky, pročítám tu diskuzi, abych koukla, jaké zkušenosti mají ostatní…

A nedá mi to, abych nedoplnila poznámku… MUDr. sice x let studuje, ale on studuje, jak funguje lidské tělo, nikoliv jak fungují léky! Obor, který se působením léků v těle zaobírá (faramkologii), studuje medik pouhý jeden semestr (půl roku)… což asi chápeme všichni, že není zrovna reálné nastudovat vše a hlavně porozumět všemu :nevim:

Nedivte se proto, že MUDr. vám toho o lécích většinou moc neřekne… Lékař má totiž odborné vzdělání k tomu, aby stanovil diagnozu, za správnou volbu léku a jeho správné dávkování by dle svého vzdělání měl zodpovídat farmaceut… V praxi tohle rozdělení najdete v západní Evropě v nemocnicích, kde klinický farmaceut opravdu odpovídá za správnou medikaci… U nás bohužel o tom, že by tento systém fungoval tak, jak má, můžeme nechat jen zdát…

Lékař nemá tolik času, věnovat se pacientovi individuálně, předepisuje léky, které mu doporučují předem dané postupy (nebo lobby farm. firem)… :nevim: a lékárník postupně odsouvá svou odbornost do pozadí, protože musí prodat co nejvíc, aby se uživil :nevim: Takže místo aby tyto dvě profese spolupracovaly a doplňovaly se, tak se na sebe spíš dívají skrz prsty… Za (skoro) vším hledej byznys… :roll:

Nicméně jako v každém oboru se najde člověk, který svou práci fláká, a člověk, který se opravdu snaží a je lidský… Není lepší MUDr. ani farmaceut…

Jen chci říct, že pokud máte otázky ohledně léků, obracejte se přeci jen radši na farmaceuty (buď v lékárně - ti vám ale informace budou muset dohledat, nebo na online poradnu klinické farmacie - fakulta v HK, nemocnice v Motole atd.)

Přeji krásný den :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14396
18.4.15 08:25

@lenka.kob milá zakladatelko, je mi moc líto, co tě potkalo. Nicméně, pokud jsi teď dostala 1. MS po 2 potratech, jaký máš další plán? Rovnou otěhotnět? Za sebe bych doporučovala jiný postup. Jednak si tvoje tělo potřebuje odpočinout a na dat sílu a také, myslím, že by stálo za úvahu podívat se po příčinách potratů. Jednalo se o mimiděložní? Nebo o spontánní? Nemáš slabé pánevní dno? Máš v pořádku reprodukční imunologii? Nejsi ABKM nebo alergická na lepek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.4.15 08:36

Moje zkušenost s Utrogestanem - několikaměsíční snažení a nic, proto u Dr. nasazen Utrogestan od 15. dne cyklu, o ovu se nezajímala. Dle ovu testů i bazální teploty jsem věděla, že ovu přichází 18-20.den cyklu, přečetla jsem několik diskuzí na toto téma, kde se všude psalo, že tomu Dr. nerozumí, že to blokuje ovulaci, že je to po-ovulační hormon. Což znělo rozumně, tak jsem si to nasazení posunula po ovu… 2 měsíce se nic nedělo. 3. měsíc jsem si řekla, že budu věřit Dr. a nasadila od 16. dne (ovulace prokazatelně 19. den) a hned těhotenství :-)A nyní na 2.pokus opět více než půl roku snažení bez efektu, tak jsem ten Utrogestan zkusila nasadit sama (zbylo mi akorát 10 tablet doma),od 16. dne (ovu 19-20.den) a zas jsem těhotná. Takže takhle to bylo u mě, možná to byla náhoda, ale u mě viditelně nic neblokuje :-)

• Citovat
  • Upravit
14637
18.4.15 08:44
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
18.4.15 11:10

@brundibar3 Tak to si zrovna nemyslím. Právě proto, že doktoři předepisují léky denně, tak se jim ty informace z hlavy nevykouří. To, že se to studuje půl roku bych do toho nepletla. Dobrý doktor, ať chirurg či internista, zná složení léku a účinek a další nezbytné informace, které potřebuje pro předepsání konkrétnímu člověku. Že jsou i špatní doktoři, to je bohužel pravda, to je všude.

Když zdravotní sestra studuje, tak má farmakologii taky jen krátce, ale když je potom v praxi, tak informace o lécích, co podává prostě má. Ví do jaké lékové skupiny patří, na co se dávají. Léky, se kterými do kontaktu nepřijde, většinou nezná.
Když se zeptám své doktorky na léky, vidím na ní, že ty informace má. Ona předepisuje léky a má za to odpovědnost. Interní doktor zná léky, které denně předepisuje, do hloubky. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
229
18.4.15 13:09
@belladonna píše:
@brundibar3 Tak to si zrovna nemyslím. Právě proto, že doktoři předepisují léky denně, tak se jim ty informace z hlavy nevykouří. To, že se to studuje půl roku bych do toho nepletla. Dobrý doktor, ať chirurg či internista, zná složení léku a účinek a další nezbytné informace, které potřebuje pro předepsání konkrétnímu člověku. Že jsou i špatní doktoři, to je bohužel pravda, to je všude.Když zdravotní sestra studuje, tak má farmakologii taky jen krátce, ale když je potom v praxi, tak informace o lécích, co podává prostě má. Ví do jaké lékové skupiny patří, na co se dávají. Léky, se kterými do kontaktu nepřijde, většinou nezná.
Když se zeptám své doktorky na léky, vidím na ní, že ty informace má. Ona předepisuje léky a má za to odpovědnost. Interní doktor zná léky, které denně předepisuje, do hloubky. :nevim:

Chápu, kam tím míříš… Ono ale pro znalost účinku samotného léku je potřeba mnohem víc, než ho denně předepisovat, znát zařazení účinné látky do skupiny léčiv a jeho indikaci… Právě farmakologie popisuje, co se s účinnou látkou děje od chvíle, kdy polkneš tabletu nebo zavedeš globuli, až po chvíli, kdy se molekula rozkládá a vylučuje z těla ven… Když neznáš tenhle pochod, nemůžeš mít ponětí o tom, proč se vlastně přípravek užívá konkrétním způsobem a už vůbec ne, kdy může dojít k interakcím mezi různými účinnými látkami (nebo stravou). Takže důkladné studium tvoří samotný základ správného předepisování… Bez znalosti základních pochodů samozřejmě nemůžeš „řešit“ - „léčit“ a už vůbec ne chápat příčinu zdravotního problému (což je obecně asi největší problém celého evropského zdravotnictví)…

Jinak, ano, spousta informací lze dohledat (pro to slouží specializovaná databáze s kompletními informacemi, ke kterým má přístup i farmaceut i lékař - i když ten ho asi běžně nevyužívá tak často, jako farmaceut - ať už klinický nebo v lékárně).

Dávkování a aplikaci léků bych do tématu znalostí účinků léků vůbec nepletla, protože to je kapitola úplně jiná… Způsob dávkování nebo aplikace samozřejmě uvádí všechny oficiální materiály konkrétního léčivého přípravku… To, že vím, kam a jak injekci píchnout neznamená, že znám účinek oné léčivé látky (tím nechci říct, že práce zdr. sestry není důležitá - naopak… ale ta už se znalostí účinků léků opravdu souvisí jen okrajově… i když některé ze sestřiček mají dojem, že to znají skoro stejně dobře jako doktoři :nevim: )

A toho, že máš lékařku, která rozumí tomu, co dělá, a ví, jak fungují léky, které předepisuje, si opravdu važ… protože to zdaleka není samozřejmostí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
18.4.15 13:38

@brundibar3 tak to jsme se asi úplně nepochopily. Podle mě jsou doktoři o lécích dostatečně informovaní na to aby je mohli předepisovat. Na sestry jsem narážela jen na to studium. za studia plno znalostí zapomenou, ale v praxí s čím se setkají, o tom informace mají. Ne takové, jako lékař, ani vzdáleně. To je snad jasné.

Lékař s čím se denně setkává, čili ty léky, tam znalosti má hluboké. Zatím jsem nepotkala doktora neinformovaného o lécích, které předepisuje, a to mám těch zkušeností poměrně dost. Myslím, že se v tomto asi neshodneme. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
229
18.4.15 20:40
@belladonna píše:
@brundibar3 tak to jsme se asi úplně nepochopily. Podle mě jsou doktoři o lécích dostatečně informovaní na to aby je mohli předepisovat. Na sestry jsem narážela jen na to studium. za studia plno znalostí zapomenou, ale v praxí s čím se setkají, o tom informace mají. Ne takové, jako lékař, ani vzdáleně. To je snad jasné.Lékař s čím se denně setkává, čili ty léky, tam znalosti má hluboké. Zatím jsem nepotkala doktora neinformovaného o lécích, které předepisuje, a to mám těch zkušeností poměrně dost. Myslím, že se v tomto asi neshodneme. :kytka:
…já právě z praxe bohužel znám lékaře, kteří o lécích, které předepisují, vědí opravdu velmi málo (což je někdy pacientovi až nebezpečné - to se díkybohu nestává úplně často)… a těch lékařů není vůbec málo :nevim:

Ale jak říkám, je to vždycky o konkrétním člověku… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
305
18.4.15 20:42
@Capelucita píše:
@lenka.kob milá zakladatelko, je mi moc líto, co tě potkalo. Nicméně, pokud jsi teď dostala 1. MS po 2 potratech, jaký máš další plán? Rovnou otěhotnět? Za sebe bych doporučovala jiný postup. Jednak si tvoje tělo potřebuje odpočinout a na dat sílu a také, myslím, že by stálo za úvahu podívat se po příčinách potratů. Jednalo se o mimiděložní? Nebo o spontánní? Nemáš slabé pánevní dno? Máš v pořádku reprodukční imunologii? Nejsi ABKM nebo alergická na lepek?

Co vim tak priciny se zjistuji az po tretim ne?! Ja mela zamlkle ve 14tt plod 12tt a druhy samovolny v 6tt… A ono se lehko rekne pockat… a beztak pochybuju ze to vyjde hned…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14396
18.4.15 22:40

@lenka.kob Vím, o čem mluvíš. Někdy je cesta za miminkem hodně trnitá. :hug: ale i tak mi přijde, že je to hodně čerstvé a měla bys tak 2-3 měsíc dát pauzu. Mě po MA doporučili minimálně 3 měsice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
305
19.4.15 07:19

On taky ale co doktor to jinej nazor… me v nemocnici rekli pul roku, doktorka 3 mesice… a po spontalnim kdyz se vse vicisti samo tak pry muzes hned… a kdyz si to spocitam tak to pristi mesic 3 mesice budou :-)… je to asi dost blby co reknu, ale pokud je vazne nejaky problem ve me, tak at mam aspon ten treti co nejdriv za sebou at se to muze zacit resit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
19.4.15 10:06

@lenka.kob To klidně řeš sama hned, nenech se trápit pokusy. Popros si o testy z krve na trombofilní mutace, konkrétně MTHFR. Bývá to častá příčina potratů a má to až půlka populace. Pokud mutaci máš, je potřeba užívat rozštěpenou kys. listovou, ne tu běžně prodávanou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí