Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, prosim vas jak je to stim utrogestanem??? Blokuje opravdu ovulaci nebo je to jen fama?? ![]()
Jelikož je to progesteron, který se normálně zvyšuje až po uvolnění vajíčka, před ovulací bych ho nedávala. Proto ho lékaři předepisují až od druhého týdne cyklu. Což ovšem stejně nestačí, protože spousta žen má ovulaci až třeba 20. den. Navíc progesteron snižuje hladinu LH a FSH - a těch když je nedostatek, brání to další ovulaci při těhotenství. Takže logicky - za mě blokuje.
Já mám zkušenost dvojí - když se nasadil výrazně dřív, než běžně dochází k ovulaci, tak ovulaci zabránil. Když se nasadil o něco málo dřív, tak nezabránil.
A kdyz teda blokuje, jak je mozny ze mi ho dr predepsal i presto ze vi ze o miminko se snazime?? a zatim se u me nevi kdy ovulaci mam…
![]()
Nekde pisi to a nekde to a ja fakt uz nevim a po miminku strasne touzime a rozhodne nechci aby mi v tom neco branilo…
@lenka.kob píše:
A kdyz teda blokuje, jak je mozny ze mi ho dr predepsal i presto ze vi ze o miminko se snazime?? a zatim se u me nevi kdy ovulaci mam…![]()
Protože doktoři o lécích mnohdy neví víc, než co je v příbaláku, někdy dokonce ani to ne. A tohle tam zrovna není.
@lenka.kob Doporučuji začít si sledovat ovulaci sama, na to Dr. obzvlášť kašlou. Ideálně si načti o symptotermální metodě. Pokud tomu nechceš věnovat tolik, zezačátku by mohly stačit orientačně i ovulační testy. Pokud je Dr. jinak rozumný, můžeš se s ním dohodnout na hlídání pomocí ultrazvuku.
Ja premyslela o te bazalni teplote, ale vsude se pise ze se ma merit kazdy den rano ve stejnou doubu, jenze ja delam na tri smeny…a o tom sem nikde nic nenasla jestli a jak by to slo merit…
Jsem vseobecne proti uzivani hormonu, jelikoz maji velmi neblahy dopad na nade zdravi (ac lekari o tom nemluvi), takze se k nemu stavim dost odmitave. Samozrejme vyjimkami jsou zivot ohrozujici stavy a taky naprosto chapu pripady, kdy nekdo leta usiluje o dite, prodela x potratu a lekar jej aplikuje z duvodu udrzeni tehotenstvi.
Tak já mám díky Utroši dvouletou holčičku. Když jsem vysadila HA, tak se mi tak rozjela MS, že jsem ji skoro neměla. Dr. mi dala nějaké injekce na vyvolání MS a pak jsem vždy posledních 10 dní cyklu před MS brala Utroš. No a taky si mě každý měsíc dr. kontrolovala v polovině cyklu ultrazvukem, zda ovuluji. První dva cykly jsem měla bez ovulace, ale MS chodila díky Utroši pravidelně. Třetí cyklus mi nasadila ještě Clostylbegyt na stimulaci vaječníků, ovulace byla, časovaný styk byl, ale mimčo z toho nebylo. Čtvrtý cyklus jsme jeli na dovču, takže jsem brala jen Utroš (ten se může dlouhodobě), jinak žádná stimulace vaječníků, žádný ultrazvuk na kontrolu ovulace… no a vzhledem k tomu, že jsme na dovče byli fakt v pohodě, tak jsem zase nedostala MS, ale tentokrát to nebyla chyba, ale mimčo na cestě
.
Takže za mě, bez kontroly ovulace to nemá cenu…
No ja jsem po 2 potratech… ale znepokojilo me to ze to udajne brani ovulaci… dr mi rekla ze to maam at se mi spravi cyklus, a kdyz mi vyjde pozitivni tt tak ho mam brat furt…tak ja nevim ![]()
@lenka.kob píše:
Ja premyslela o te bazalni teplote, ale vsude se pise ze se ma merit kazdy den rano ve stejnou doubu, jenze ja delam na tri smeny…a o tom sem nikde nic nenasla jestli a jak by to slo merit…
Jak často se ti to střídá? Zkusila bych nejdřív první cyklus ovulační testy, tím si zjistíš, že ovulace je u tebe zhruba dva týdny před menstruací. Z toho si odvodíš, kdy bude příště, a změříš se třeba 3 dny před a 3 dny po. Tím si budeš jistá dnem ovulace. Nebo pokud se ti ty časy spánku zas tolik nemění, nebo jsi schopná po probuzení zase usnout, tak zkusit nějaký čas jako kompromis. Nemusí to být striktně stejný čas, u někoho odchylky nevadí. Pokud máš třeba velký rozdíl v předovulačních a poovulačních teplotách, tak to zvládneš. Ale chce to vyzkoušet, u někoho hraje roli i hodina dvě, a už z toho moc nevyčte…
@lenka.kob píše:
A dala mi ho na 16dc na 10 dni
A jak dlouhé máš cykly?