Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky, jsem nešťastná. Mám skoro tříletého chlapečka a když mu byl rok a půl, byla jsem na potratu… tenkrát jsem měla v jeho dvou letech nastoupit do práce a ze všech stran na mě byl vyvíjen nátlak, že do práce musím nastoupit kvůli penězům i tomu místu, abych si ho udržela. Nojo jenže psychicky mě to dost poznamenalo, začala jsem brát antidepresivum -lexaurin- dost návykový a taky „opiáty“ na bolest, mám velké problémy se zády a někdy se nemohu vůbec hnout. Je mi teprv 30 let. A teď bychom s partnerem chtěli ještě další miminko (strašně strašně toužím po holčičce). Nevím, kde a s kým se poradit (můj gynekolog je na mě kvůli těm antidepr. naštvaný). Ale kvůli tomu miminku bych byla schopná se vším skoncovat i když je to návykové. Ale prosím zeptám se, myslíte se, že kdybychom se začali pokoušet již teď, tak by to miminko mohlo díky těm práškům nějaké problémy (myslím defekty jako ty nemoci, co vycházejí z krve, plodovky nebo do budoucna…)??? Myslíte si, že to máme risknout nebo počkat tak půl roku až rok od doby co nebudu ty léky brát abych byla tzv „čistá“? jsem už z toho zničená, furt na to myslím, strašně si přejeme miminko nehledě na to, že já začala mít obrovské problémy v práci a to miminko by teď pro mě bylo vysvobozením jít na mateřskou. Ty antidepresiva beru taky kvůli svojí šéfový, šikanuje mě, denně brečím. A myslíte si, že existuje nějaké testy -myslím krevní které by mi řekli, jestli v nich mám nebo nemám přítomné drogy (ty opiáty obsahují v menší míře heroin
nechala bych si udělat toxikologické testy, existuje něco takového a kdo na to dává žádanku, prosím???
@Svetluska1 A co takhle změnit práci, dát se drobet psychicky dokupy a potom se teprve začít snažit o dítě? A určitě bych vše probrala s gynekologem
Známá brala taky takové léky a otěhotněla, kluk je postižený, ale těžko říct, jestli by jinak byl zdráv…
![]()
No a co na to ten co ti to predepsal, predpokladam psychiatr?
@Svetluska1 léky ti předepisuje psychiatr ne? Zkus se na tohle všechno zeptat jeho
Lexaurin rozhodně není antidepresivum. A antidepresiva nejsou návyková, bere je spousta žen i v těhotenství i při kojení, jen to chce opravdu dobrého a zodpovědného psychiatra. A gynekolog naštvaný kvůli antidepresivům???
![]()
Především bys měla nejdřív vyřešit tu svoji závislost na lécích a pak začít uvažovat o dítěti
Určitě se nejdříve poraď jak s psychiatrem, tak s gynekologem, ale já osobně bych nejdříve vysadila léky, dala se do pořádku po psychické stránce a pak se teprve snažila o dítě. Možná by bylo dobré zkusit si najít i jinou práci.
Nechapu proc beres pravidelne Lexaurin, ten k tomu vubec neni urceny. Mohla bys uzivat treba Zoloft, ten se pise i tehotnym a neni navykovy. Nemyslim to zle, ale takhle si v podstate „fetak“ na benzacich. To bych vyresila v prvni rade.
Podle me zakladatelka k psychiatrovi nechodi, pochybuju, ze by ji nejaky psal Lexaurin dlouhodobe… Nejsou to AD, je na nem proste zavisla. Nedivim se, ze se gynekolog zlobi - nevedel to?
Tak kdo ti ho vlastne pise?
Rozhodne se nejdirv zbav zavislosti a teprve pak planuj dite.
Urcite ji to nepise jeden doktor, byl by blazen. Spis jich obchazi vic a zadelava si na velkej prus. r.
Je to nějaké zmatené, jak píšou holky, lexaurin není antidepresivum, ale lék proti úzkosti, je to taková berlička na pár týdnů, nic na dlouhodobé užívání (Kdo ti ho přdepsal? Doporučil zároveň i nějakou psychoterapii? Protože lexaurin řeší jen symptomy, ne příčinu, takže po vysazení pravděpodobně nebude žádná změna oproti původnímu stavu…). Co mi přijde horší, jsou ty opiáty, ty jsou návykové těžce a tvoje představa, že je jen tak vysadíš, až přijde miminko, mi přijde trochu nereálná…
Holky moc vám děkuji všem, přiznám se, že někdy mi ty lexauriny píše doktor, ke kterému chodím na rehabilitaci zad. Ale přiznám se, že ty opíáty beru svojí mamce, která je na něm těžce závislá a já je beru, protože mám taky velké bolesti. Žádné jiné léky mi nezabírají. Ale pokouším se vše vysadit. Jen to bude chtít asi dlouhou dobu než si tělo „vyčistím“ abych mohla mít miminko
ty lexauriny beru kvůli té práci a strašně se bojím je vysadit, zblázním se tam. Proto bych chtěla už hned otěhotnět, aby se to s prací vyřešilo. I když mám strach, že bude postižené. S manželem jsme chtěli miminko až dýl, ale netušila jsem, že práce s kolegyní bude tak těžká a náročná /po psychické stránce/
![]()
@Svetluska1 píše:
Holky moc vám děkuji všem, přiznám se, že někdy mi ty lexauriny píše doktor, ke kterému chodím na rehabilitaci zad. Ale přiznám se, že ty opíáty beru svojí mamce, která je na něm těžce závislá a já je beru, protože mám taky velké bolesti. Žádné jiné léky mi nezabírají. Ale pokouším se vše vysadit. Jen to bude chtít asi dlouhou dobu než si tělo „vyčistím“ abych mohla mít miminkoty lexauriny beru kvůli té práci a strašně se bojím je vysadit, zblázním se tam. Proto bych chtěla už hned otěhotnět, aby se to s prací vyřešilo. I když mám strach, že bude postižené. S manželem jsme chtěli miminko až dýl, ale netušila jsem, že práce s kolegyní bude tak těžká a náročná /po psychické stránce/
![]()
![]()
Tak predne, takove veci je treba resit s odbornikem, ne na emiminu. Dr. ti poradi, co se pri snazeni smi a co se nesmi. Popripade jak dlouho telo vylucuje nejaky lek. Pochybuju, ze to tzv. „cisteni“ trva pul roku, po poslednim lexaurinu jsi za tyden „cista“. Pak je ale na tobe, jestli dokazes bez toho vydrzet.
Byla jsem v podobne situaci a antidepresiva jsem vysazovala pul roku, ale brala jsem toho vic. Pak jsem behem 2 mesicu otehotnela. Vsechno pod dohledem a se souhlasem mudr. samozrejme.