Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ne, udělením příklepu v exekuci se nepřebírají dluhy, dluhy zůstávají původnímu majiteli.
Podle obchodního rejstříku zjisti, kdo je předsedou SVJ nebo BD a dojdi se za ním informovat, zda na předmětném bytě nejsou dluhy. Popřípadě chtěj od prodávající potvrzení od správcovské společnosti SVJ na její jméno, že na bytě nevisí žádné dluhy za platby energií nebo do fondu oprav.
Pak se zkus s prodávající domluvit na doložce k smlouvě, v níž bude uvedeno, že v případě objevení se skrytých závazků v souvislosti s bytem, můžeš…
Pokud byt koupíš, jdi hned na MÚ a podej žádost na zrušení trvalého pobytu všech osob, které v něm jsou nahlášené. Budou chtít svědka, že v bytě nikdo nebydlí. Domluv se se soudem a dej kontakt na něj.
@terinka4444 Podle zákona o vlastnictví bytů šly pohledávky SVJ v případě prodeje bytu vždy za majitelem, který dluhy udělal.
ZOVB už je zrušený a nahradil ho NOZ a tam je, že pohledávka SVJ jde za tím, kdo ve chvíli vymáhání pohledávky byt vlastní.
Nelogické, a podle mě i nemorální, ale je to tak.
http://www.epravo.cz/…i-93819.html
Článek věnovaný této problematice
Zdravím,
chystám se koupit byt, vyhlídla jsem se jeden, co prodává paní, co skupuje byty v dražbách. I tento koupila v dražbě (V listině katastru se píše: Nabývací tituly: Usnesení soudního exekutora o udělení příklepu…)
Mám dojem, že existuje nějaký zákon, že koupí bytu nový majitel přebírá i dluhy bytu, je to tak?
Konkrétně tenhle byt nemá podle katastru nemovitostí žádné břemeno, ale co když se někde skrývají případné dluhy?
Jak se dají zjistit, abych nenalítla?
Mám dojem, že @Mág psal o právničině, a samozřejmě uvítám i rady jiných:)