Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Chtěla bych se zeptat, jestli máte nějaký opravdu osvěčený recept na pravý hovězí guláš.
Mám doma hovězí maso a chtěla bych z toho udělat pořádný tmavý guláš.
Nechci ale vařit takovou tu náhražku guláše - styl jako - vyvař maso, přidej papriku a zahusti moukou ![]()
Děkuji za nápady ![]()
Klasika..koukni sem
Jiný neznám ![]()
Příspěvek upraven 14.04.11 v 13:28
já dělám hovězí guláš tak že orestuju cibulku hodně-opravdu hodně do tmava,přidám maso,orestuju,zapráším paprikou(namixuju si sladkou i trošku pálivé)osmažím,zaleju horkou vodou,dám tam sůl,kmín,malinko pepře,někdo dává bobkový list,ke konci dušení ještě česnek a malinko majoránky.
Až je maso měkké(někd tak za 3hodiny)vytáhnu ho,šťávu zahustím moukou s vodou,povařím a propasíruju(nemám ráda,když tam plave ten kmín a tak).Dochucuji tím co jsem tam dávala na začátku.
Když máš ráda ostřejší přidej tak k dušení ještě feferonku.
tak já dělám guláš - cibuli s masem orestuji na troše oleje, zaleju vodou, podusím, pak přidám Guláš koření, dvě kostky Guláš bujónu, a nechám povařit, a pak jen dokořeňuji, popřípadě, trošku zahustím moukou… ![]()
No nevím, co je pravý guláš, ale dělam ho takto: Hodně cibule nakrájím a osmahnu na oleji. Pak přidám masou na kousky, zase osmahnu. Posypu paprikou, chvíli míchám. Pak přidám kmín, majoránku, sůl a vodu. Zavřu papiňák a nechách vařit. nakonec případně zahustím moukou, ale prý je lepší chleba
Manžel se olizuje až za ušima ![]()
No, já to dělám tak, že dám stejnou váhu cibule jako masa. Nejdřív osamžím cibuli, na to maso, podliju vodou, a vařím a vařím… Jinak vařím to dost dlouho na malém plameni pod pokličkou, mám to ráda rozvařené. Maso nakrájím na malé kostičky a vařím i čtyři nebo pět hodin, až se maso začne samovolně rozpadat
. Pak už jen dosolím, dám trochu papriky a je to fakt husté, mouku netřeba.
Ahojky, tak já guláš dělám často a řekla bych že fakt luxusní, jelikož si ho vždycky chválí (dělám ho i na rauty atd).
Základ je dělat ho fakt extra dlouho…uplně měkkounký maso.
takže na olej (sadlo) dam na malinky kousky cibuli necham skoro ztamvnout, dam maso-nesolím. Hodne gulášovýho koření, majoránku a červ. papriku, trochu chilli. osmahnu a osolim až není maso syrový. Pak zaliju vývarem- fakt vývarem ne vodu, může být hov. bujon. Dusím a dolívám.
Zahušťuju jedině tmavou jíškou- hotovou granulky. žádná mouka, chleba-to mě nechutná je to jak tam mít drobky.
Tak doufam ze se povede ![]()
Takže vlastně jenom čtyři ingredience. A maso kupuju zadní, kližka je moc tučná, blanitá, což nemám ráda ani já, ani manžel.
Limutka píše:
No, já to dělám tak, že dám stejnou váhu cibule jako masa. Nejdřív osamžím cibuli, na to maso, podliju vodou, a vařím a vařím… Jinak vařím to dost dlouho na malém plameni pod pokličkou, mám to ráda rozvařené. Maso nakrájím na malé kostičky a vařím i čtyři nebo pět hodin, až se maso začne samovolně rozpadat. Pak už jen dosolím, dám trochu papriky a je to fakt husté, mouku netřeba.
Tak zase bez pozvání vpadnu do diskuze
. Holky, moc se v hovězím nevyznám
. Poraďte mi, která část je vhodná právě pro ten guláš, nebo takové ty dobré měkké části do omáček atd…
Děkujiii ![]()
tak já dělám madarskej guláš, ale ten má pořádnej říz
klasicky cibuly orestuju na sádle, přidám maso, koření, zasypu moukou, udělá se z toho taková srajda.-) pak to zaleju vodou, promíchám, až je maso tak nějak uvařený, za včasu přidám na menší kousky nakrájená rajčata a červenou papriku, nechám zeleninu vyvařit, přitom stále dolývám vodu, na konci vyjde menší množtví guláše kterej ale stojí za to, lepší jsem nidky nejedla
a tehle postup dělám i se zveřinou, (zatím mám odzkoušeno srnčí a kančí)
Každej má ten svůj pravý guláš:-) To je to samý jako s bramborovým salátem:-)
No, říká se, že na guláš je kližka, ale já to dělám jen ze zadního hovězího, jak jsem už psala, natahuje mě z „tlustého“ masa, takže kližku nebo přední nekupuju.
Já dávám hovězí zadní, je drazší než kližka, ale pokud nechceš samý tlustý tak se vyplatí to zadní. Je nejlepší
Na oleji zpenim cibulku(co masa to cibule)do hnedava
i s kminem.Pak prihodim maso a oprazim,posleze posypu paprikou,ja sladkou nebo gulasovou,muj i palivou.Zaliju varici vodou.Pak to varim pod poklici do zmeknuti(asi ty tri hodiny).Pridam jeden rajs.protlak.Udelam si zasmazku do hneda a vliju.A micham a micham.Necham povarit a nakonec majoranku.
Snad jsem na neco nezapomela.A je vybornej…joooo hovezi ![]()