Pražané vydají za bydlení 70 % příjmu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3641
24.8.17 15:25
@Imamother píše:
@Kaliopa V minulosti, když byla krize. Teď jsou vlivem nedostatku bytů v Praze (ano, nedostatku, lidi chtějí víc!) a vlivem levných hypoték zase ceny trochu vyšponované. Zase to může být jinak, před krizí byly byty taky dražší.Jak ty víš, jak rychle rostou platy a jak rychle ceny bytů? Máš někde údaje?

Tak jednak sleduji dost dlouho ceny bytů kvůli potenciální koupi a pro informaci, a také vidím, jaké jsou platy. Vidím, jak rostou ceny bytů a jak roste průměrný či mediánový plat. A docházím k výsledku, který potvrzuje i řada článků, že ceny bytů rostou rychleji než platy. Samozřejmě, že jsou i lidé, kterým třeba platy vzrostly více, nicméně obecně se dá asi říci, že vlastní bydlení se stává pro lidi stále nedostupnější, a to nejen v Praze. O podobném se mluví už i v Brně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
24.8.17 15:27
@aiwwa píše:
Ta tabulka v tom článku je divná. Připadá mi to moc v Praze průměrný nájem 19 tisíc. Neznám nikoho, kdo by platil takovou pálku

Je to relativně běžná částka za menší byt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
24.8.17 15:27
@Kaliopa píše:
Ano, v minulosti byly byty v Praze levnější. Jak asi víš, tak ceny bytů rostou výrazně rychleji než platy. Takže si troufám říct, že ca. před 10 lety bylo pořízení bytu v Praze pro běžné občany levnější.

Myslíš v roce 2007 před krizí? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2054
24.8.17 15:28

@Kaliopa Vidím, sleduji, kde máš nějaká data? Mluvíš o řadě článků, zajímá mě teda nějaký jasný medián.

@Nimie Co je menší byt? Vezmi si že to je částka bez energií a poplatků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
blabla123
24.8.17 15:29

Píšeš z Bohnic, nebo odkaď? Ty musíš být nemocná na hlavu…
Měla by ses starat o sebe a ne se sr** do jiných.

• Citovat
  • Upravit
15602
24.8.17 15:33

Ty se musíš fest nudit, když máš neustálou potřebu řešit kraviny :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
24.8.17 15:33
@Imamother píše:
@Kaliopa Vidím, sleduji, kde máš nějaká data? Mluvíš o řadě článků, zajímá mě teda nějaký jasný medián.@Nimie Co je menší byt? Vezmi si že to je částka bez energií a poplatků.

Však v jiné diskuzi jste mi to také psaly, že byt, který stál v Praze před ca. 8-10 lety 3 mil. Kč, stojí dnes 4,5 mil. Kč nebo i 5 mil. Kč.
A také to vidím, také jsme kupovali byt a vidím, za kolik se teď prodává byt stejné velikosti v tom samém domě. Na to nepotřebuji nějaké statistiky. A také jsem nedávno jeden byt prodala s tím, že si koupím jiný. Tak vím, kolik jsem za ten byt dostala a kolik bych za něj dostala před 8-10 lety…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
24.8.17 15:35

@Imamother @aiwwa medián je v Praze 278 Kč na m2. V tabulce se uvažuje o 65m2, tzn. medián je na 18 tis. Nevím z jaké části pocházíte, na východě jsou nájmy o něco levnější, na západní části je naprosto běžné za 3+kk platit i 25 tis. (a to to bude daleko od centra). Když se k tomu připočtou byty v centru a luxusnějších lokalitách (na P6 jsou nájmy běžně i kolem 30 tis.), tak to odpovídá. Lepší 2+kk jdou běžně pronajmout za 16 - 20 (bez služeb) i když nejsou v centru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
24.8.17 15:36
@Kaliopa píše:
Tak pro běžného občana ČR to vidím s bydlením v Praze špatně. Pokud si chce byt kupovat či pronajímat dnes. V průměru je to k poměru k platu stále horší a horší.

Ne, nedáváme 70% příjmů. Ale tak 10%. Spokojenost?

• Citovat
  • Upravit
36556
24.8.17 15:37
@Kaliopa píše:
Já vím, jen že děvčata dělají, jak je mé diskuze obtěžují, ale nakonec diskuzi rozjedou na několik desítek stránek :lol:

Ale ty desítky stránek nejsou o tvém tématu, ale o tobě. A kvůli tomu to děláš, přiznej se :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116657
24.8.17 15:37
@Nimie píše:
@Imamother @aiwwa medián je v Praze 278 Kč na m2. V tabulce se uvažuje o 65m2, tzn. medián je na 18 tis. Nevím z jaké části pocházíte, na východě jsou nájmy o něco levnější, na západní části je naprosto běžné za 3+kk platit i 25 tis. (a to to bude daleko od centra). Když se k tomu připočtou byty v centru a luxusnějších lokalitách (na P6 jsou nájmy běžně i kolem 30 tis.), tak to odpovídá. Lepší 2+kk jdou běžně pronajmout za 16 - 20 (bez služeb) i když nejsou v centru.

já mám rd, nájem neplatím. Nechápu to platit takové pálky, to je lepší si koupit do osobního vlastnictví a platit tu samou částku hypo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
24.8.17 15:39
@Imamother píše:
@Kaliopa Vidím, sleduji, kde máš nějaká data? Mluvíš o řadě článků, zajímá mě teda nějaký jasný medián.@Nimie Co je menší byt? Vezmi si že to je částka bez energií a poplatků.

V tabulce se počítá s 65m2. Já to chápu, ale nepřipadá mi na tom nic tak zvláštního :nevim: takhle vysoké nájmy už jsou v Praze minimálně rok a půl a pomalu se to zvyšuje. To co se loni pronajímalo za 17 už je dnes za 18 - 19 a lidi to chtějí, protože bytů je šílený nedostatek.

Za podobnou cenu jako je uváděný průměr dnes mnozí pronajímají 50 - 55m2 2+kk :nevim: ale znovu, oblasti jako Radotín apod. jsou levnější a stejně tak východ je o kus levnější, ale i tam to pomalu roste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
24.8.17 15:39

A k tématu. Jak už jsem Kapiopě psala v mnoha jiných diskuzích na podobné téma. Praha je centrum. Centra evropských zemí jsou drahá. I pro místní. Konec hlášení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
24.8.17 15:40
@Bábrdl píše:
A k tématu. Jak už jsem Kapiopě psala v mnoha jiných diskuzích na podobné téma. Praha je centrum. Centra evropských zemí jsou drahá. I pro místní. Konec hlášení.

Já věděla, že přijdeš. Zdravím :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
24.8.17 15:41
@aiwwa píše:
já mám rd, nájem neplatím. Nechápu to platit takové pálky, to je lepší si koupit do osobního vlastnictví a platit tu samou částku hypo.

Jsem stejného názoru. Však proto taky bylo extrémní množství hypoték, což zase způsobilo, že během jediného roku ceny nemovitostí poskočili přinejmenším o milion. Jenže ne každý dostane hypotéku a tím spíš v současné době.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný