Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, chtěla bych vás poprosit o názor zda nechat svou 2 roky a 2 měsíce starou holčičku u tchýně. Malá je docela mamánek a já nevím, jestli to zvládne. Jezdíme tam asi jednou za tři týdny. Vždycky jí trvá, než si tam zvykne. Pak už to jde, ale pořád vyhledává moji přítomnost a na záchod musí buď se mnou nebo s tatínkem. Krmit se nechá taky jen od nás. Ale je to asi týden a začala se ptát po dědečkovi a houpačce a když jsem tam byla teď o víkendu s ní, tak si mně ani moc nevšímala. Spala tam několikrát s tatínkem, když jsem byla v porodnici s druhým dítětem, ale jinak ne. Rodiče za malou jezdí, jen když potřebuju k doktorovi, ale ven si ji neberou. Vím, že se by se o ni dobře postarali, kdyby tam zůstala na pár dní, ale nevím, jak by to zvládla v noci, když chodí spinkat jedině se mnou a drží se mě za ruku. Ani si nedokážu představit, že ji tam nechám a vypařím se, aby o tom nevěděla nebo když bude spinkat. Když jí to řeknem, že ji tam necháme, tak to bude taky děs, ale zase jsi nechci podvést tím, že zmizím. Tchýně mě přesvědčuje o tom, že to malá zvládne, ale já se toho bojím, aby pak neměla nějakej blok. Jako nechat ji tam, když nechce
. Nevím no. Co vy na to? Děkuji
Sofi já bych ji tam nenechala. Jako kdyby nebylo na výběr (plácnu Ty v nemocnici, tatínek na služebce…), to je jiná. Ale jen tak ne.
Počkala bych, nic jí neuteče…
Pokud by tam nechtěla, tak bych nedávala. A pokud bych si nebyla jen trochu jistá, tak také ne.
@Gladys píše:
Já na to, že to moc řešíš a že jí to prospěje.
A jak jí to prospěje? Nevidí se s prarodičema až tak často, je to dvouletý batole, nevím nevím, spíš bych řekla, že by to mohlo uškodit. ![]()
Já bych to nedělala. Ty sama z toho nemáš dobrý pocit, malá tam nechce. Naše dcera třeba zvládla úplně v pohodě týden u mé sestry zhruba ve stejném věku jako tvoje, ale není mamánek, nikdy na nás s manželem nebyla nijak zvlášť fixovaná.
Po této zkušenosti jsme ji dali na dvě dopoledne do školky na zkoušku. Tam se jí po mě hrozně stýskalo a začala si mě šíleně hlídat. Jeli jsme opět k sestře a byl problém, abych si odskočila sama na nákup… Prostě to s ní zamávalo. Dlouho vzpomínala, jak mě ve školce volala. Bylo mi to děsně líto. Časem se dalo vše do pořádku a problémy nemáme.
Spíš bych se snažila postupně ji zvykat být bez vás. Domluvit se s babičkou.
Já bych na to neměla ji tam nechat. Ale nemyslím si, že by z toho měla nějaký blok. Možná by to nakonec bylo horší pro matku jak pro dítě ![]()
@Davdan píše:
A jak jí to prospěje? Nevidí se s prarodičema až tak často, je to dvouletý batole, nevím nevím, spíš bych řekla, že by to mohlo uškodit.
třeba že by se trochu odmamánkovatěla? A možná i maminka by pochopila, že není moc dobré si na sebe dítě takhle vázat? Usínání za ručičku, nakrmit smí jen určitá osoba, na záchod jde jen s určitou osobou, přijde mi to už trochu moc. Maminka má teď zřejmě dost starostí s miminkem, holka bude u tchýně středem pozornosti a užije si to.
@Gina108 píše:
Nedělala bych nic, z čeho mám vyloženě blbej pocit.
Tak to cítím taky.
@Gladys píše:
třeba že by se trochu odmamánkovatěla? A možná i maminka by pochopila, že není moc dobré si na sebe dítě takhle vázat? Usínání za ručičku, nakrmit smí jen určitá osoba, na záchod jde jen s určitou osobou, přijde mi to už trochu moc. Maminka má teď zřejmě dost starostí s miminkem, holka bude u tchýně středem pozornosti a užije si to.
Šla bych na to postupně - ne ji tam hned šoupnout, ale třeba na záchod aby šla s babi, nakrmit s babi.
Na druhou stranu děti maj dobře vyvinutej instinkt na lidi (něco jako zvířata
), nechala bych ji, nenutila.
@Gladys píše:
Taky si může zadělat u staršího dítěte na moc pěkný žárlení. Maminka mě odložila k babi jen kvůli miminu…no nevím, no
To, že je dítě v určitém věku mamánek je normální, vyroste z toho.
Nenechávala bych.
Dodnes si pamatuju, jak mě naši posílali s dědou na vycházku a nebo dali spát a pak mi utekli. ![]()
Prostě malou zvykejte. Nechte jí u babi a jeďte nakoupit nebo nechte uspávat babi. Příští léto už si u nich určitě užije.
@Davdan píše: Šla bych na to postupně - ne ji tam hned šoupnout, ale třeba na záchod aby šla s babi, nakrmit s babi.Na druhou stranu děti maj dobře vyvinutej instinkt na lidi (něco jako zvířata), nechala bych ji, nenutila.
když u toho bude maminka, tak babička nemá šanci.
Vždyť jí tam nešoupnou na měsíc, zpočátku to můžou být den až dva, kdyby to jako jó nešlo, tak babička zavolá, že je to blbý. Ale dítě si maximálně fňukne po odjezdu rodičů a po dvou dnech nebude ani k mámě chtít.