Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
máme doma 20 denního chlapečka, kterého trápí prdíky. Skoro po každém kojení (kromě toho, když mi usne u prsu)se svíjí a snaží se jakoby tlačit, ale prdíky nejdou ven. Je plně kojen, při každém přebalování má nakakáno v plínce. Při přebalování cvičíme, masírujeme bříško „pupíkem“ a pokládáme na bříško. Zkoušela jsem i kapičky lefax a espumisan, ale nezabírají:( Nezabírá nám ani nahřátý třeňový polštářek (dávám mu ho na bříško po kojení, jakmile se začne svíjet). Chtěla jsem s ním i cvičit po kojení, jakmile začne „tlačit“, ale stále ublinkává (i třeba 2 hodiny po kojení). Já se snažím jíst nenadýmavé potraviny, ale i když jsme jedla jen staré rohlíky, bylo to stejné. Piju kojící čaj, dělám si vývar z kmínu a jím laktobacily… Nenapadá vás ještě něco, co bychom mohli vyzkoušet? Je mi ho líto- příjde mi, že se nevyspí- stále se svíjí i ve spánku - pokud tomu tak můžu říkat. ![]()
Zkus kapičky biogaia, je to drahé a zabírají asi až po třech týdnech, ale je to zázrak!! pak teplá koupel večer zhoršuje prdíky, takže méně teplou vodu, max 37, jinak neděláš z toho co píšeš nic špatně, espumisan mi dr radila před každým kojením. Některé mimča na to trpí více, střívko není ještě uplně zralé. Vytrvej, to přejde, poraď se s dr, aby se vyloučilo něco „nenormálního“ ![]()
O kapičkách a laktobacílkách pro děti jsem četla a chci je zkusit, ale jsou až od 1 měsíce, tak týden ještě počkám… S dr. jsme to řešily, poradila mi taky ten espumisan, ale ten nepomáhá:(
Zkus dát laktobacilky přímo jemu. My dávali Biopron a ty jsou už od narození. Jinak dělat neustále to, co děláš - cvičit, masírovat, nosit na tygříka a vydržet. Když bylo jo ouvej, tak jsem použila rourku - asi dvakrát nebo třikrát celkem. Ono je to normální, 100% nemusí zabrat nic, k těm miminkům to patří, některé na to trpí víc, některé méně, za pár měsíců to přejde.
Ahojky, az budes maleho koupat, zkus mu na par minut na brisko dat teplou zinku (tu latkovou), zachvilku vymachat v teple vode a zase polozit, nam to pomahalo po koupani okamzite zabalit, aby byl porad v teple, nez jsem ho pak oblekla do overalku tak strilel jak z kanonu
Pupik jsme taky pouzivali a nam teda pomahal, ono to chce vydrzet a mit trpelivost nic nezabere hned, ty kapicky taky zacnou pusobit po 10ti dnech…Ty prdiky deti maji no, nektere min nektere vic
![]()
Děkuju:) Dnes zkusíme tu žínku:) Myslela jsem, že rourka je na vykakání - pomáhá teda i na prdíky?
@gabi.design píše:
Zkus dát laktobacilky přímo jemu. My dávali Biopron a ty jsou už od narození. Jinak dělat neustále to, co děláš - cvičit, masírovat, nosit na tygříka a vydržet. Když bylo jo ouvej, tak jsem použila rourku - asi dvakrát nebo třikrát celkem. Ono je to normální, 100% nemusí zabrat nic, k těm miminkům to patří, některé na to trpí víc, některé méně, za pár měsíců to přejde.
A jaké jsi dávala - šáčky nebo tobolky? Kdy zabraly? Včera mi je doporučila doktorka, jen nevím jaké vybrat - v lékarně mají jen sáčky (tobolky na objednání), ale nevím jak bych je rozpouštěla, když plně kojíme…
@slapina píše:
A jaké jsi dávala - šáčky nebo tobolky? Kdy zabraly? Včera mi je doporučila doktorka, jen nevím jaké vybrat - v lékarně mají jen sáčky (tobolky na objednání), ale nevím jak bych je rozpouštěla, když plně kojíme…
Já jsem dávala tobolky - sáčky u nás neměli. Vždycky jsem to vysypala do mléka - syn byl na UM. Ale kamarádka kojila a rozpustila to vždycky na lžičce s troškou vody. Kdy zabraly, to už si nepamatuji, přeci jen je to už víc jak rok. ![]()
Nám hoooooodně na prdíky pomohl kmínový odvar, dala jsem mu trošku napít asi hodinu po kojení a to potom byly střely, poradily nám to babičky a fakt super ![]()
Ahoj holky, taky máme problémy s prdíkama, Tomáškovi je 8 týdnů a každý den se kroutí jako blázen, doporučili nám infacol a ten nám zabíral dva dny a pak jako kdybychom ho nedávali…
je mi malinkýho hrozně moc líto, když ho vidim, jak trpí, poraďte mi prosím něco účinného…prosím…masáže bříška nám moc nepomáhaji, malej je na UM, do dnes byl na Nutrilonu AR, protože ublinkává a včera jsem se dočetla, že hodně maminek si u něj na nadýmání stěžuje, tak jsem dnes koupila Hami na citlivé bříško při ublinkávání, dostal první baštu, tak uvidim, ale zrovna ho pozoruju v postýlce, jak se pořád kroutí, je mi jasný, že to bude chvilku trvat, než jeho bříško změnu zaznamená, ale nevim jestli to pomůže…oni prodávaji i Hami na citlivé bříško při nadýmání, ale my potřebujeme na to ublinkávání…
neznáte někdo nějakou UM, která je zároveň zahuštěná na to ublinkávání (AR) a zároveň na to nadýmání? Takový něco jako 2 v 1? ![]()
@maky86 přímo k otázce moc neporadím- já jsem všechny děti kojila
. Ale nejmladší dcerku začalo bříško zlobit před 3.měsícem a ublinkávala hodně už od narození- nakonec se z toho vyklubala ABKM
(příznaky- ublinkávání, koliky, vyrážka na tvářích a prasklinky za oušky=projevy atopic. ekzemu). Tak se dr. zkus zeptat… Já jsem musela přejít na bezmléčnou dietu a na kaše používáme Nutrilon AC. Jsou ale i děti, které nesnesou ani naštěpenou bílkovinu a pak mají třeba jen náhražku mléka Neocate…
@maky86 zahustit jakékoli mlíko můžeš Nutritonem. Nicméně záleží na tom, jak moc dítě ublívá, pokud nehází několikrát denně šavle meče, na zahuštěná mléka bych se vykašlala, to zahuštění může dělat dítěti problém právě s bříškem.
Taky pozor na různé protiprdíkové kapky, na zaplynování jsou dobré (espumisan, sabsimplex), ale ve větší míře můžou zahušťovat stolici a opět způsobovat problém s bříškem.
Na akutní kroucení bych použila rourku (ale bacha na střelbu, někdy to dost lítá
)