Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer,
váhala jsem, jestli se zde poradit, ale trochu mě to trápí a většinou radí všichni dobře a diskuze jsou podnětné ![]()
Takže, mému synovi bude za pár dní 8 měsíců a jsou to přesně tři týdny, co začal pérovat na kolínkách a postupně se odrážet, ale spíš jakoby skáče dopředu, používá obě nožky naráz, nikoli střídavě. Dostane se tak docela daleko. Vypadá jako žabka. Akorát k tomu nezapojuje ruce, nechává je pod sebou, takže sebou vždycky plácne…poslední asi tři dny začal i trochu nanožovat, jedna nožka - trochu se odrazí, druhou už to neudělá, ruce nepoužívá. Hrozně ho to baví, je nadšenej z nového pohybu.
Chodíme na rehabilitace, cvičili jsme vojtovku na podporu přetáčení, to zvládl v pohodě a teď na kontrole nám rehabka řekla, že se jí to nelíbí (ale vždy si něco najde), že asi budeme muset zase cvičit
co myslíte? Rozleze se, mám mu dát čas, nebo máme začít cvičit?
Ahoj, tak ti nevím… nevím, co měl váš klučík za problém, ale zdá se mi, že se s tou Vojtovkou přehání. Jasně, jsou situace, kdy je asi nutná, ale moc dětí kolem mě ji cvičilo jen pro to, že se podle doktorů nevyvijeli dostatečně rychle nebo podle „stanoveného“ pořadí. Naše malá třeba nikdy neválela sudy, točila se na bříško jen přes jednu ručku a nikdy nepérovala na kolínkách. Strašně dlouho se zasekla na „letadýlku“. Ale doktorka to nehrotila, akorát to letadlo. Poradila jen lehce cvičit na míči, ale nebylo třeba. Den po kontrole se malá ze dne na den rozlezla. Teď lítá po čtyřech a staví se… Káždá maminka je trochu netrpělivá, ale chce to čas. Naše je z okolních dětí nejpomalejší, ale já to prostě neřeším
![]()
My jsme na to byly podobně. Na rehabilitaci jsme začaly chodit s malou kvůli přetáčení. Cvičení jí teda pomohlo, přetáčet se začala i když to bylo velké slzavé údolí při každém cvičení. Pak jsme musely začít cvičit kvůli lezení, to už jsem a řekla dost a doma s malou necvičila. Rozlezla se krásně sama. Teď lozí jak divá, ale podle rehab. sestry leze špatně. Takže se modlím, aby nám doktorka nenapsala další cvičení.
Ahoj, jsem zvědavá na odpovědi, máme to trochu podobné. Naše malá má dnes 9m a taky teprv začíná s plazením, sama si ještě nesedla. Je ale o měsíc dřív narozená a nosila 5m řemínky kvůli kyčlím. Dr. mě jen upozornil, že bude zatím trošku pomalejší, je to ale drak a během měsíce toho neuvěřitelně hodně zvládla..
Mám 8 měsíční dvojčata a každa dělá jiné pokroky, jedna sama si sedne a leze, druhá teprve peruje na kolinkach a couva, fyzioterapeutka říká že je vše v pořádku
Mám 8 měsíční dvojčata a každa dělá jiné pokroky, jedna sama si sedne a leze, druhá teprve peruje na kolinkach a couva, fyzioterapeutka říká že je vše v pořádku
Určitě se rozleze. Náš začal s tímto pérováním v 7,5 měsících, současně se plazil dozadu.Za 2 měsíce se sám posadil a začal se plazit dopředu. Týden před 1O. měsícem si jeden den stoupl a druhý den začal lézt, takže klid, všechno má svůj čas, určitě mu nijak nepomáhejte. Někde jsem četla moc hezkou větu, co se teda týče motorického rozvoje: Nejvíc svému dítěti pomůžete, když mu nebudete pomáhat. ![]()
@Jája_W Ahoj, naše taky nic nic, pak začala lézt, za týden si sedla a za další dva dny pelíšila po čtyřech… bylo jí taky 9 měsíců… ![]()
Ahoj. Do deseti měsíců bych to nehrotila, ale pokud doktorka doporučuje Vojtovku, tak bych ji cvičila. Možná se to s Vojtovkou přehání, ale já jsem jí vděčná za to, že moje mladší dcera nepřeskočila lezení. Lezení je důležité pro dostatečné (a hlavně správné) zpevnění zádových svalů. Některé děti lezení přeskočí, i kdybychom se stavěli na hlavu, ale dobře to určitě není. Málokteré dítě, co přeskočilo lezení, se pak obešlo bez následků (v podobě plochých nohou, skoliozy, bolesti zad v dospělosti). Bohužel ty následky se mohou projevit třeba až za 30 let, takže radím neposlouchej rady typu moje dítě taky nelezlo a jak krásně chodí. Věřila bych spíš rehabilitační sestře (doktorce). Pokud máš důvod jí nevěřit, tak jdi k jiné.
V 8 měsících je brzy na nějaké závěry ohledně lezení. S mladší dcerou jsem to řešila (sama jsem si řekla o doporučení na rehabilitaci) až v 10 měsících, v 11 měsících jsme začaly cvičit (chvíli trvalo, než nás objednali) a ve 12 měsících začala dcera lézt. Cvičily jsme 5 týdnů. Dcera u toho dost plakala, já s ní, ale nelituju toho, bylo to pro dobrou věc.
Přeju hodně sil
.
Ja bych ho nechala podle jeho tempa.syn presne tohle delal v 5mes. a presne mesic nato zacal lezt.tak vydrz
No tak naše mala ma 11 měsíců a stále neleze, jen péruje o sedění se taky nedá mluvit na kontrolu jdu za měsíc, tak se hrozím jestli nás zase nepošle cvičit vojtovku. U prvního jsme to už absolvovali tak doufám, že u druhého nás to mine, snad se do té doby rozleze ![]()
Mám roční holčičku, před dvěma týdny začala teprve lézt po kolínkách a v 11m se začala sama posazovat.Dr.říkala, že je v pořádku, jen mi ukázala jeden cvik na podporu lezení. Takže v 8m bych se nestresovala. Jiné děti už v roce chodí, ale já vím že dělá pokroky, jen trochu pomalej.
A nemuze ti rehabka nejdriv zkusit poradit nejake cviky na podporu lezeni spis formou hry nez z Vojtovky? Existuji i jine cviky, ne jenom Vojtovka.
Nas poslala detska na rhb s malym kvuli nelezeni v 10m - rehabka ho zkoukla, rekla, ze na tom neni pohybove az tak spatne a ze nejdriv to zkusime bez Vojtovky. A malemu to stacilo a rozlezl se.
Malá v 8m pérovala, rozlezla se týden před rokem…dr. mi ukazovala něco, čím bych jí měla podpořit, ale ona měla svoje tempo.
Jééé holky nešlo by trošku popsat nějakej ten cvik na podporu lezení? Mám dcerku 10 měsíců, vypadá to že už by chtěla na kolínka ale vždycky jako když přemýšlí a pak si řekne ne. Je to náš lenoch už od malinka. Hledala jsem na netu ale nic jsem nenašla. Žijeme v Irsku a tady nechávaj všemu volnej průběch…takže když půjdu za doktorem s problémem že mi malá ještě neleze tak budu za blázna. ![]()