Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte, potrebovala by som poradiť. Sme s manželom slováci. Bývame v Prahe, kde máme nahlásený aj prechodný pobyt. Teraz by sme chceli nahlásiť aj malú, aby pozdejšie nemala problém napr. so školkou. Volala som, čo sa týka potvrdení a pani mi povedala, že potrebujeme potvrdenie o ubytovaní. A to je ten problém. Neviem kde mam malú nahlásiť, že tu s nami býva. Byt máme kúpený, s manželom sme majitelia (teda banka
) Mám sa obrátiť na správcu paneláka? Alebo kam? ![]()
Vopred ďakujem za pomoc ![]()
Prechodný pobyt pre malú ti škôlku nijak neulahci, treba trvalý
. Inak na stránkach mvcr.cz - informace pro cizince sú formuláre, včetne potvrdenia o ubytovaní. Potvrdzuje vlastník bytu pre osobu, ktorá tam býva. Teda ty alebo muž potvrdí pre dcéru.
@lucka.be píše:
Prechodný pobyt pre malú ti škôlku nijak neulahci, treba trvalý. Inak na stránkach mvcr.cz - informace pro cizince sú formuláre, včetne potvrdenia o ubytovaní. Potvrdzuje vlastník bytu pre osobu, ktorá tam býva. Teda ty alebo muž potvrdí pre dcéru.
U nás prechodný pobyt stačil na nárok na školku a mal by aj v Prahe. Pokiaľ toto by bol dovod, že by dieťa nevzali, stačí sa odvolať na zákon o rovnom prístupe k vzdelávaniu pre príslušníkov EU. Toto mi poradili na krajskom odbore pre školstvo a dokonca sa mi ponúkli, že mi s tým odvolaním pomože ich právnik ![]()
@lucka.be : u mna kedysi trvali na podpisoch oboch majitelov, co boli v katastri, kontrolovali to…ale to bolo este za doby cizinecke policie
MV mi prislo pristupom viac v pohode, ale asi by som pre istotu podpisala oboch
Dakujem vám
hneď nato kuknem.
lucka.be: pani čo som s ňou hovorila, povedala, že malú nemusím nahlasovať na prechodný pobyt ale pokiaľ budem chcieť aby tu chodila do školky, budem ho potrebovať. Takže z toho usudzujem, že to bude stačiť. Na trvalý pobyt ešte nemáme nárok.
@kvetinka56 Hm, bývam u Prahy, máme tu v obci školku, trvalý pobyt dieťaťa a rodičov v obci alebo spádovej obci je podmienkou. Resp. oni by si určite našli iný dovod, aby nemuseli uviesť tento. Napr pre nás to zrejme bude dátum narodenia 30.7.
Nedávno sme sa sťahovali, tak trvalý pobyt máme v inom meste a vidím to ako veľký problém. A to je manžel Čech a dcéra vlastne tiež. Snažím sa to narýchlo doriešiť, ale aj tak mi to asi bude… platné.
Ale zatiaľ teda konkrétnu skúsenosť nemám, tento rok ideme k zápisu prvýkrát
.
@lucka.be píše:
@kvetinka56 Hm, bývam u Prahy, máme tu v obci školku, trvalý pobyt dieťaťa a rodičov v obci alebo spádovej obci je podmienkou. Resp. oni by si určite našli iný dovod, aby nemuseli uviesť tento. Napr pre nás to zrejme bude dátum narodenia 30.7.Nedávno sme sa sťahovali, tak trvalý pobyt máme v inom meste a vidím to ako veľký problém. A to je manžel Čech a dcéra vlastne tiež. Snažím sa to narýchlo doriešiť, ale aj tak mi to asi bude… platné.
Ale zatiaľ teda konkrétnu skúsenosť nemám, tento rok ideme k zápisu prvýkrát.
skús si zavolať na vaše krajský odbor školstva, žiadaj si niekoho čo má na starosti materské školy a skús to prebrať s ním. nemožu ti odmietnuť dieťa iba na základe prechodného pobytu, na to je zákon a spýtaj sa na číslo toho zákona. s tým by som potom argumentovala u riaditeľky MŠ a pokiaľ by jej to nestačilo, asi by som si to odvolanie nechala spísať právnikom
@lucka.be píše:
@kvetinka56 Hm, bývam u Prahy, máme tu v obci školku, trvalý pobyt dieťaťa a rodičov v obci alebo spádovej obci je podmienkou.
No, to sice jo, ale cizinec tu (po nějakou dobu) nemůže mít trvalý pobyt, ale jen přechodný, tedy u něj by to mělo být na stejné úrovni jako náš trvalý ![]()
Ahoj,
Staci podpisat na cudzineckej polici ako majitel a mala dostane prechodny pobyt.
K tej skolke my sme z Prahy 9 a tiez sa snazili argumentovat, ze třeba trvaly dietata aj jedneho z rodicov. Mala je ceska a trvaly pobyt ma, moj manzel ho ma inde i kde je cech ale ja mam prechodny v nasom byte na Prahe 9 a preslo to. Sice som to musela riesit s pravnikom na Mestskom urade Praha 9 lebo nikdo mi to nechcel potvrdit pre skolky (riaditelky sa tvarili ze oni o nicom nevedia),ale nakoniec sa mala dostala do skolky a to je narodena 20.9. Zobrali ju aj ked este nemala 3 roky.
Takze sa nenechaj odbit a ako pise kvetinka56 ako obcanov EU vas nesmu diskriminovat atrvat na trvalom pobyte. Dane odvadzate podla prechodneho pobytu ak ste danovy rezidenti v Cechach aj dan za nehnutelnost platite tam kde je.
To, že cudzinec trvalý pobyt dostane až po nejakej dobe je iste dobrý argument, súhlasím s ním, a mala by platiť právna podpora proti diskriminácii EU občanov. Vďaka za poznatok. Ja príliš proti úradom nebojujem, nemám na to nervy, keď mi niekto povie, že možem/nemožem/potrebujem… tak do určitej miery som ochotná tolerovať a bez kecania sa prisposobť
.
My (i dcéra) trvalý pobyt máme ale v uplne inom meste ČR ako budem malú hlásiť do školky, tak to asi problém bude. Tu by sa nejednalo o diskrimináciu, ale o nespádovosť
.
@lucka.be Jojo, prřesně tak, protože vám (teorericky, prakticky to bývá jiné) nic nebrání v tom, nahlásit si TP tam kde bydlíte.
To by som jako argument ja nepoužívala. Zijem v CR uz 11 rokov, som vydata za Cecha ale trvaly pobyt nepotrebujem a nechcem. Ako EU obcanovi mi staci prechodny pobyt. CR ta nemoze nutit zaziadat o trvaly pobyt, lebo aj to je diskriminacne.
Pravnik z Prahy 9 (myslim mestsky urad s ktorym som to riesila) mi potvrdil za mam pravdu, ze nesmu diskriminovat a ze pripravuje nove pravidla ohladne cudzincov, lebo nie len EU ale aj ukrajinci, vietnamci ci rusy a iny, ktori maju prechodny pobyt v CR sem spadaju.
lucka.be v tvojom pridpade to uz je ine. Možno nahlásit malu k niekomu v spadovej oblasti.
Dievčatá formuláre som našla. ešte raz ďakujem. už budeme potrebovať len fotky
to som zvedavá ako tú našu malú potvorku prehovoríme aby chvíľu v kľude sedela ![]()
@janka174 Ja som naopak o trvalý pobyt v ČR mala záujem. Dosť mi to zjednodušilo život, ale to je asi individuálne. Neplánujem sa na SVK vrátiť, takže nevidím dovod, držať si tam pobyt. Rodné občianstvo mi stačí
.
Bohužiaľ v spádovej oblasti školky nemám nikoho, kde by som malú nahlásila. A stejne vyžadujú i pobyt rodičov v spáde. Tento týždeň sa chystám naslepo na úrad MVCR nechať to prepísať sebe, snáď sa vo fronte dočkám. Inak mám objednaný termín až ďaleko za termínom zápisu do školky
.