Prechodny pobyt pre malú

115
9.1.15 14:23

Prechodny pobyt pre malú

Ahojte, potrebovala by som poradiť. Sme s manželom slováci. Bývame v Prahe, kde máme nahlásený aj prechodný pobyt. Teraz by sme chceli nahlásiť aj malú, aby pozdejšie nemala problém napr. so školkou. Volala som, čo sa týka potvrdení a pani mi povedala, že potrebujeme potvrdenie o ubytovaní. A to je ten problém. Neviem kde mam malú nahlásiť, že tu s nami býva. Byt máme kúpený, s manželom sme majitelia (teda banka :roll: ) Mám sa obrátiť na správcu paneláka? Alebo kam? :nevim:
Vopred ďakujem za pomoc :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15995
9.1.15 14:27

Je na to formular a podpisuje to majitel, takze vy dvaja ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
324
9.1.15 14:31

Prechodný pobyt pre malú ti škôlku nijak neulahci, treba trvalý :think:. Inak na stránkach mvcr.cz - informace pro cizince sú formuláre, včetne potvrdenia o ubytovaní. Potvrdzuje vlastník bytu pre osobu, ktorá tam býva. Teda ty alebo muž potvrdí pre dcéru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kvetinka56
9.1.15 14:35
@lucka.be píše:
Prechodný pobyt pre malú ti škôlku nijak neulahci, treba trvalý :think:. Inak na stránkach mvcr.cz - informace pro cizince sú formuláre, včetne potvrdenia o ubytovaní. Potvrdzuje vlastník bytu pre osobu, ktorá tam býva. Teda ty alebo muž potvrdí pre dcéru.

U nás prechodný pobyt stačil na nárok na školku a mal by aj v Prahe. Pokiaľ toto by bol dovod, že by dieťa nevzali, stačí sa odvolať na zákon o rovnom prístupe k vzdelávaniu pre príslušníkov EU. Toto mi poradili na krajskom odbore pre školstvo a dokonca sa mi ponúkli, že mi s tým odvolaním pomože ich právnik ;)

• Citovat
  • Upravit
15995
9.1.15 14:40

@lucka.be : u mna kedysi trvali na podpisoch oboch majitelov, co boli v katastri, kontrolovali to…ale to bolo este za doby cizinecke policie :D MV mi prislo pristupom viac v pohode, ale asi by som pre istotu podpisala oboch

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115
9.1.15 14:44

Dakujem vám :hug: hneď nato kuknem.

lucka.be: pani čo som s ňou hovorila, povedala, že malú nemusím nahlasovať na prechodný pobyt ale pokiaľ budem chcieť aby tu chodila do školky, budem ho potrebovať. Takže z toho usudzujem, že to bude stačiť. Na trvalý pobyt ešte nemáme nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
324
9.1.15 14:51

@kvetinka56 Hm, bývam u Prahy, máme tu v obci školku, trvalý pobyt dieťaťa a rodičov v obci alebo spádovej obci je podmienkou. Resp. oni by si určite našli iný dovod, aby nemuseli uviesť tento. Napr pre nás to zrejme bude dátum narodenia 30.7. :zed: Nedávno sme sa sťahovali, tak trvalý pobyt máme v inom meste a vidím to ako veľký problém. A to je manžel Čech a dcéra vlastne tiež. Snažím sa to narýchlo doriešiť, ale aj tak mi to asi bude… platné.
Ale zatiaľ teda konkrétnu skúsenosť nemám, tento rok ideme k zápisu prvýkrát :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kvetinka56
9.1.15 14:54
@lucka.be píše:
@kvetinka56 Hm, bývam u Prahy, máme tu v obci školku, trvalý pobyt dieťaťa a rodičov v obci alebo spádovej obci je podmienkou. Resp. oni by si určite našli iný dovod, aby nemuseli uviesť tento. Napr pre nás to zrejme bude dátum narodenia 30.7. :zed: Nedávno sme sa sťahovali, tak trvalý pobyt máme v inom meste a vidím to ako veľký problém. A to je manžel Čech a dcéra vlastne tiež. Snažím sa to narýchlo doriešiť, ale aj tak mi to asi bude… platné.
Ale zatiaľ teda konkrétnu skúsenosť nemám, tento rok ideme k zápisu prvýkrát :).

skús si zavolať na vaše krajský odbor školstva, žiadaj si niekoho čo má na starosti materské školy a skús to prebrať s ním. nemožu ti odmietnuť dieťa iba na základe prechodného pobytu, na to je zákon a spýtaj sa na číslo toho zákona. s tým by som potom argumentovala u riaditeľky MŠ a pokiaľ by jej to nestačilo, asi by som si to odvolanie nechala spísať právnikom

• Citovat
  • Upravit
101567
9.1.15 14:57
@lucka.be píše:
@kvetinka56 Hm, bývam u Prahy, máme tu v obci školku, trvalý pobyt dieťaťa a rodičov v obci alebo spádovej obci je podmienkou.

No, to sice jo, ale cizinec tu (po nějakou dobu) nemůže mít trvalý pobyt, ale jen přechodný, tedy u něj by to mělo být na stejné úrovni jako náš trvalý :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
557
9.1.15 14:57

Ahoj,
Staci podpisat na cudzineckej polici ako majitel a mala dostane prechodny pobyt.
K tej skolke my sme z Prahy 9 a tiez sa snazili argumentovat, ze třeba trvaly dietata aj jedneho z rodicov. Mala je ceska a trvaly pobyt ma, moj manzel ho ma inde i kde je cech ale ja mam prechodny v nasom byte na Prahe 9 a preslo to. Sice som to musela riesit s pravnikom na Mestskom urade Praha 9 lebo nikdo mi to nechcel potvrdit pre skolky (riaditelky sa tvarili ze oni o nicom nevedia),ale nakoniec sa mala dostala do skolky a to je narodena 20.9. Zobrali ju aj ked este nemala 3 roky.
Takze sa nenechaj odbit a ako pise kvetinka56 ako obcanov EU vas nesmu diskriminovat atrvat na trvalom pobyte. Dane odvadzate podla prechodneho pobytu ak ste danovy rezidenti v Cechach aj dan za nehnutelnost platite tam kde je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
324
9.1.15 15:08

To, že cudzinec trvalý pobyt dostane až po nejakej dobe je iste dobrý argument, súhlasím s ním, a mala by platiť právna podpora proti diskriminácii EU občanov. Vďaka za poznatok. Ja príliš proti úradom nebojujem, nemám na to nervy, keď mi niekto povie, že možem/nemožem/potrebujem… tak do určitej miery som ochotná tolerovať a bez kecania sa prisposobť :).
My (i dcéra) trvalý pobyt máme ale v uplne inom meste ČR ako budem malú hlásiť do školky, tak to asi problém bude. Tu by sa nejednalo o diskrimináciu, ale o nespádovosť :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101567
9.1.15 15:11

@lucka.be Jojo, prřesně tak, protože vám (teorericky, prakticky to bývá jiné) nic nebrání v tom, nahlásit si TP tam kde bydlíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
557
9.1.15 15:16

To by som jako argument ja nepoužívala. Zijem v CR uz 11 rokov, som vydata za Cecha ale trvaly pobyt nepotrebujem a nechcem. Ako EU obcanovi mi staci prechodny pobyt. CR ta nemoze nutit zaziadat o trvaly pobyt, lebo aj to je diskriminacne.
Pravnik z Prahy 9 (myslim mestsky urad s ktorym som to riesila) mi potvrdil za mam pravdu, ze nesmu diskriminovat a ze pripravuje nove pravidla ohladne cudzincov, lebo nie len EU ale aj ukrajinci, vietnamci ci rusy a iny, ktori maju prechodny pobyt v CR sem spadaju.
lucka.be v tvojom pridpade to uz je ine. Možno nahlásit malu k niekomu v spadovej oblasti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115
9.1.15 15:22

Dievčatá formuláre som našla. ešte raz ďakujem. už budeme potrebovať len fotky :zed: to som zvedavá ako tú našu malú potvorku prehovoríme aby chvíľu v kľude sedela :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
324
9.1.15 15:34

@janka174 Ja som naopak o trvalý pobyt v ČR mala záujem. Dosť mi to zjednodušilo život, ale to je asi individuálne. Neplánujem sa na SVK vrátiť, takže nevidím dovod, držať si tam pobyt. Rodné občianstvo mi stačí :).
Bohužiaľ v spádovej oblasti školky nemám nikoho, kde by som malú nahlásila. A stejne vyžadujú i pobyt rodičov v spáde. Tento týždeň sa chystám naslepo na úrad MVCR nechať to prepísať sebe, snáď sa vo fronte dočkám. Inak mám objednaný termín až ďaleko za termínom zápisu do školky :?.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová