Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám 2,5 měsíčního chlapečka a před každým spánkem pláče ![]()
Malého plně kojím na požádání, spinkáme spolu, nosím v šátku, v nosítku, povídáme si, zpívám mu, mazlíme se, přes den si v bdělém okně hrajeme, prcek je vcelku usměvavý, spokojený, ale to usínání … … sleduji bdělé okna, když začíná zívat tak si malého vezmu do šátku a chodím po bytě, vždycky kouká, všechno dobrý a z ničeho nic hysterák na pár minut a usne … ![]()
V noci je uspávání šílenost, dříve než o půlnoci neusíná … Přes den se snažím opravdu hlídat ať je dostatečně vyspinkaný, ať není přetažený atd… A opravdu už nevím co děláme s manželem špatně
Na osteodynamiku půjdeme taky … Je mi jedno, že jsem totálně rozbitá, v noci toho moc nenaspím, ale strašně mě mrzí, že tolik pláče, přeci to musí mít nějaký důvod … Nevíte co můžeme dělat špatně? Cítím se jako matka k ničemu …
@Weldi špatně neděláš nic. Miminka se musí naučit vše a to i usínat. S prvorozeným jsem si zažila to samé a taky jsem z toho byla nešťastná. On mu ten pláč pomáhá. To jsem ale pochopila až později
Tohle mi dělaly v tomto věku obe děti, nezabíralo nic, prostě Pár minut poplakaly a pak se uklidnily a nechaly se uspat..
Je to období, brzy bude lépe..
Ahojky mám úplně stejně staré miminko. U miminka je důležitý nastavit spankovou hygienu
každý den ve stejnou hodinu koupeme potom ji dáváme napapat a spinkat do postýlky vždycky se začínal do pleny a hezky si ji Macka Chvilinku si poplace půl minutky a spinka. Neucila jsem ji uspavani na ruce. Dělala jsem to tak proste aby věděla ze když jde do postýlky má se spinkat 🙂 S tímhle jsem bojovala asi 2 týdny a dostala jsem tuhle radu po 3 dnech opakování už věděla 🙂. A pokud to děláš také tak nebo podobně tak mě napadla ještě jedna věc jestli si malý nezvykl pravé jenom na usinani v tvé náruči.
@EliskaSp píše:
Ahojky mám úplně stejně staré miminko. U miminka je důležitý nastavit spankovou hygienukaždý den ve stejnou hodinu koupeme potom ji dáváme napapat a spinkat do postýlky vždycky se začínal do pleny a hezky si ji Macka Chvilinku si poplace půl minutky a spinka. Neucila jsem ji uspavani na ruce. Dělala jsem to tak proste aby věděla ze když jde do postýlky má se spinkat 🙂 S tímhle jsem bojovala asi 2 týdny a dostala jsem tuhle radu po 3 dnech opakování už věděla 🙂. A pokud to děláš také tak nebo podobně tak mě napadla ještě jedna věc jestli si malý nezvykl pravé jenom na usinani v tvé náruči.
Akorát u nás to není “plakání”, ale doslova řev na desítky minut
Jinak večerní rituály máme samozřejmě také, jen to nějak nefunguje ![]()
Včera jsme malého položili vedle nás do pelíšku, chvilku jsme mu povídali, hladili ho, všechno dobrý a pak zase spustil totální řev, chvilku jsme ho nechali, stále hladili a pak ho manžel vzal na do náručí a hned usl až do rána ![]()
U nás to začlo v tom období taky a chvíli to trvalo, říkala jsem si, že asi potřebuje vypustit páru před spánkem 😃 uspávala jsem v nosítku na balonu
Dcera to měla asi od měsíce do skoro 5 měsíců. Neuměla se vůbec zklidnit. Se spaním je to o něco lepší teď v 15 měsících. Ale kdoví na jak dlouho. ![]()
A ze všechno nejdůležitější - opravdu nejsi špatná matka jen proto, že ti pláče dítě. ![]()
@EliskaSp píše:
Ahojky mám úplně stejně staré miminko. U miminka je důležitý nastavit spankovou hygienukaždý den ve stejnou hodinu koupeme potom ji dáváme napapat a spinkat do postýlky vždycky se začínal do pleny a hezky si ji Macka Chvilinku si poplace půl minutky a spinka. Neucila jsem ji uspavani na ruce. Dělala jsem to tak proste aby věděla ze když jde do postýlky má se spinkat 🙂 S tímhle jsem bojovala asi 2 týdny a dostala jsem tuhle radu po 3 dnech opakování už věděla 🙂. A pokud to děláš také tak nebo podobně tak mě napadla ještě jedna věc jestli si malý nezvykl pravé jenom na usinani v tvé náruči.
To jsem s první dcerou říkala taky
pak se narodila druhá a to je jinej nářez
tak bacha na tyhlety rady ![]()
@EliskaSp píše:
Podle mě není dobré takhle malé miminko koupat každý den.. Genitálie ano, to bych umyla vodou v umyvadle místo používaní čistících ubrousků, ale celé dítě ne.
Jinak souhlasím s Lucie, u někoho to funguje, u někoho ne..
@Weldi píše:
Akorát u nás to není “plakání”, ale doslova řev na desítky minutJinak večerní rituály máme samozřejmě také, jen to nějak nefunguje
Včera jsme malého položili vedle nás do pelíšku, chvilku jsme mu povídali, hladili ho, všechno dobrý a pak zase spustil totální řev, chvilku jsme ho nechali, stále hladili a pak ho manžel vzal na do náručí a hned usl až do rána
U nás to byl taky řev, prostě to k tomu patřilo a dítě z toho vyrostlo..
Podle mě děláš vše správně, tak tak pokračuj dal a bude to lepší, jen ho hlavně neodkladej a nenechávej vyrvat, ať se miminko netrápí..
@Beckyttine5 píše:
U nás to byl taky řev, prostě to k tomu patřilo a dítě z toho vyrostlo..
Podle mě děláš vše správně, tak tak pokračuj dal a bude to lepší, jen ho hlavně neodkladej a nenechávej vyrvat, ať se miminko netrápí..
To právě dělat nechceme a stejně to k ničemu nikdy nevedlo
Dekuju ![]()
@Paní.Norrisová píše:
Dcera to měla asi od měsíce do skoro 5 měsíců. Neuměla se vůbec zklidnit. Se spaním je to o něco lepší teď v 15 měsících. Ale kdoví na jak dlouho.
A ze všechno nejdůležitější - opravdu nejsi špatná matka jen proto, že ti pláče dítě.
Já tenhle pláč neprožívám a beru jak je. Může to znít divně, ale když člověk ví, že je to „jen“ únavou. Vím, kdy chce malá spát a že brzy usne. A hlavně že má smysl uspávat. ![]()
@Kamkam píše:
Já tenhle pláč neprožívám a beru jak je. Může to znít divně, ale když člověk ví, že je to „jen“ únavou. Vím, kdy chce malá spát a že brzy usne. A hlavně že má smysl uspávat.
Díky holky za komenty, taky jsem se tímhle dost uklidnila ![]()