Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Podkládání nemá cenu, dítě se „mrskáním“ dostane z nevyhovující polohy.
Souhlasím s holkama, rozhodně si nechat napsat doporučení na rehabku, tam na vás mrkne doktor a budete určitě cvičit. To, že tu hlavičku neotáčí a má jí sleženou, má nějaký důvod, u nás to byly třeba zkrácené svaly na krku ještě z dělohy. Na rehabku jsme se dostali už v 7 týdnech, do měsíce jsme to krásně rozcvičili a rozmasírovali, ale fakt doporučuji to nenechat být, protože to může udělat pěknou paseku a čím to dítě bude starší, tím to to bude na nápravu horší.
Příspěvek upraven 15.06.16 v 11:59
Syn preferoval jednu stranu, doktorka je velmi opatrná, odeslala nás tedy na neuro. Tam neviděli k rehabilitaci důvod a pouze jsme motivovali z neoblíbené strany. Protože jsme dávali malého spát do válečků, neotáčeli jsme ho na každý spánek, ale dali jsme režim dva ku jedné ve prospěch neoblíbené strany. Za pár dní bylo po problému, ale u nás nebyla sleželá hlavička a predilekce zafixovaná. Nenech se odbýt.
@skrudzz píše:
Ahoj holky,
mám takový problém.. dceři jsou 3 měsíce, a má strašně placatou hlavičku z jedné strany, už je to vidět i ze předu. Hlavičku má převážně otočenou jen na jednou stranu, občas se za námi i otočí na druhou stranu, ale málo. Mudr. na to nějak moc nereaguje, a to jsem jí upozorňovala a koukala sama na to. Říkala že se to srovná že malou stačí motivovat jen hračkami, ale mě se to moc nezdá. Malá teď začala pomalu pást koníčky a i když zvedá hlavičku tak není úplně rovně, ale pořád natočená na tu stranu. Máte s tím nějaká zkušenosti? a co vám na hlavičku pomohlo? o Vojtovce se nám Mudr. nezmínila, tak nevím.. Koupily jsme malé polštářek, ale ani ten trochu nepomůžeme. podkládáme vším možným, ale stejně se nějak přetočí :-/
Předem děkuji všem za odpovědi
Určitě trvej na rehabilitaaci. Já jsem se nechala laxností dětské ukolébat ve dvou měsících a v pěti se mi to pořád nezdálo a šla jsem na rehabku i bez doporučení. No a už dva měsíce cvičíme vojtovku, protože z predilekce hlavičky se pak nesprávně vyvíjel i zbytek tělíčka. Byla jsem tak naštvaná na dětskou a hlavně na sebe, že jsem nebyla důslednější dřív.
Ahoj, syn po porodu cca 3 měs. měl problém s jednou stranou - dr. taky říkala OK, až jsem se zeptala známého odborníka přes fyz. a on zjistil, že od porodu má zablokovanou jednu stranu krčku, takže mu to hmatem napravil a syn od té doby začal otáčet na oběd strany. Takže já bych poradila řešit.
Syn měl taky placku vzadu, dr. to nijak neřešila, prej se to srovná. Mě se to nezdálo, tak jsem se sama na vlastní pěst objednala do Frýdku do plagia centra. Dr, který ho tam prohlížel hned doporučil helmičku, nosili jsme cca 4měsíce a je to celkem v pohodě.
Fotky, jak vypadal před začátkem léčby.
Ještě nemám stažený fotky do compu z foťáku, tak nemám fotky po helmičce. Ale je to fakt velkej rozdíl.
@gabi.design píše:
Souhlasím s holkama, rozhodně si nechat napsat doporučení na rehabku, tam na vás mrkne doktor a budete určitě cvičit. To, že tu hlavičku neotáčí a má jí sleženou, má nějaký důvod, u nás to byly třeba zkrácené svaly na krku ještě z dělohy. Na rehabku jsme se dostali už v 7 týdnech, do měsíce jsme to krásně rozcvičili a rozmasírovali, ale fakt doporučuji to nenechat být, protože to může udělat pěknou paseku a čím to dítě bude starší, tím to to bude na nápravu horší. Vojtovku jsme necvičili, cvičili jsme Bobatha, takže v podstatě takové nenásilné cvičení hrou.
ahoj, moje malá má taky zkrácený sval a tím otáčí hlavičku na jednu stranu a má jí sleželou, cvičíme uý asi měsíc a nepřijde mi, že by se to zlepšovalo, tak mě napadá, jestli to nedělám nějak blbě. Taky cvičíme 3 krát denně. Jak dlouho cvičíte vždy? Nebo eda kolikrát ten cvik uděláš? To mě trochu znervozňuje jak tu všichni píšou, že do týdne bylo po problému
jinak malá pase krásně skoro od dvou měsíců, ted jsou jí 3 a půl.
@randr My jsme teda cvičili fakt hodně, na tom začátku jsem měla za úkol až 12 x za den. Bylo to šílené, vím, že jsem si tenkrát říkala, že se to ani za ten den nedá stihnout, takže jsem to flákala, ale na té frekvenci aspoň 6 - 8 x za den jsem se teda snažila pokaždé být. Jinak určitě cvičte, výsledky se určitě dostaví, u každého to je za jinak dlouho. ![]()
Příspěvek upraven 02.12.15 v 16:42
@skrudzz píše:
Ahoj holky,
mám takový problém.. dceři jsou 3 měsíce, a má strašně placatou hlavičku z jedné strany, už je to vidět i ze předu. Hlavičku má převážně otočenou jen na jednou stranu, občas se za námi i otočí na druhou stranu, ale málo. Mudr. na to nějak moc nereaguje, a to jsem jí upozorňovala a koukala sama na to. Říkala že se to srovná že malou stačí motivovat jen hračkami, ale mě se to moc nezdá. Malá teď začala pomalu pást koníčky a i když zvedá hlavičku tak není úplně rovně, ale pořád natočená na tu stranu. Máte s tím nějaká zkušenosti? a co vám na hlavičku pomohlo? o Vojtovce se nám Mudr. nezmínila, tak nevím.. Koupily jsme malé polštářek, ale ani ten trochu nepomůžeme. podkládáme vším možným, ale stejně se nějak přetočí :-/
Předem děkuji všem za odpovědi
tak přesně tohle má i můj syn a divím se, že tě doktorka neposlala hned na vyšetření
..my jsme byli s malým na neurologii a cvičíme i vojtovku 4× denně + teď nás čeká helmička, kterou bude nosit 23hodin denně
jo jasně cvičíme, ale napadlo mě jestli to nedělám blbě, když to nemá moc efekt, ale tak třeba to jen trochu dýl potrvá ![]()
@randr Ahoj, sice nebyl dotaz přímo na mě, ale zkusím odpovědět za sebe - cvičíme taky 3× denně 20minut (máme 4cviky), a zlepšování je hodně zdlouhavé. Je to ale i kvůli dalším problémům, které se u syn zjišťovaly postupně (nyní je mu 7měsíců, cvičíme od 3.m). To, zda to děláš blbě, by ti měla říct při pravidelných kontrolách (já chodím 1-2× týdně) fyzioterapeutka - vždy jí musím ukázat, jak přesně cvičím, a ona mě opraví (teď už teda jen u nových cviků). Ale taky záleží na každém děcku, jak se mu chce se hýbat. Jáchymek je hodně pohodlné dítko, ale taky je to dané tím, že od 2měsíců jsme byli 5× v nemocnici vždy na týden a vlastně byl pořád nucen ležet ![]()
@zoubky
My chodime na kontroly asi tak jednou za tri tydny. Mala tu hlavicku ma slezelou jen trochu. Jinak se hejbe dobre, pase, natahuje se u toho po hrackach, vlastne se furt mrska, myslim, ze se zacne i brzo pretacet
jinak jsem to rehab sestre ukazovala a nic nerikala, ze je to spatne
ale cvicila jsem doted vzdy tak 10min je, tak to protahnu asi ![]()