Predilekce hlavičky

• Fotoalbum (6)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
267
29.4.13 17:58

Predilekce hlavičky

Ahoj holky,
mám takový problém.. dceři jsou 3 měsíce, a má strašně placatou hlavičku z jedné strany, už je to vidět i ze předu. Hlavičku má převážně otočenou jen na jednou stranu, občas se za námi i otočí na druhou stranu, ale málo. Mudr. na to nějak moc nereaguje, a to jsem jí upozorňovala a koukala sama na to. Říkala že se to srovná že malou stačí motivovat jen hračkami, ale mě se to moc nezdá. Malá teď začala pomalu pást koníčky a i když zvedá hlavičku tak není úplně rovně, ale pořád natočená na tu stranu. Máte s tím nějaká zkušenosti? a co vám na hlavičku pomohlo? o Vojtovce se nám Mudr. nezmínila, tak nevím.. Koupily jsme malé polštářek, ale ani ten trochu nepomůžeme. podkládáme vším možným, ale stejně se nějak přetočí :-/
Předem děkuji všem za odpovědi :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5342
29.4.13 18:03

Vydupej si rehabilitaci. Tohle mel kamaradky hosicek, sisatou hlavicku jak se stacel ke strane, tak zacali cvicit Vojtovku a vse bylo ok ;) Nenech se odbit. Na rehab. uz si s vama poradi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
29.4.13 18:06

Souhlasím s @Lemuska ve všem, nenechala bych to být, placka se bude zvětšovat a už se to samo nezlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
29.4.13 18:08

Určitě si vydupej rehabilitaci. my měli podobnou predilekci a v 8 týdnech jsem si vynutila vojtovku. po týdnu cvičení by to na synovi nikdo nepoznal. tady platí čím dříve tím lépe!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6726
29.4.13 18:12

@skrudzz tohle jsem řešila s naší malou už na 6týdnech, naše pediatra na mě taky vytáhla takové uklidnujici fraze pro hystericke matky ;) ale mozna jsem byla hystericka ale urcite ne slepa..sama jsem se objednala k RHB doktorce(v hradci králové), pochválila nás s tím, že se anetce už začala rozvijet skoliozka (ona se totiz po otoceni hlavy na neoblibenou stranu celkove jakoby stacela telickem do obloucku na stranu opacnou), druhy den jsme sli k RHB sestre, ta me moc uklidnila s tim, ze do 3mes jsou asymetrie jeste relativne v norme, ze zlomovy je prave ten 3mes. dostaly sme 3protahovaci cviky (ne vojtovku) a po 3tydnech cviceni to je fakt znat :palec: jinak polohovat tak aby mela tendenci se otacet na „neoblibenou stranu“, takze vsechny hracky, poloha v postylce, aby lidi k ni pristupovali z te „neoblibene strany“, dulezite je take spravne chovani ditete, zvedani z podlozky apod, doporucuju knihu něžná náruč rodičů od kiedroňové!!! a pokládat na spaní i na bok, aby se ji slihala i ta druha strana hlavicky. ROZHODNĚ na nic NEČEKEJ!, sama se objednej nejlépe k rhb lékařce, která se specializuje na děti!! samo se to už asi nesrovná a pediatričce bych teda něco od plic řekla!! čím dřív to začnete řešit, tím dřív bude vyřešeno..ted uz je to skoro nejzazsi cas, aby si nezafixovaa spatny pohybovy vzorce!! fakt to reste, vcera uz bylo skoro pozde ;) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17226
29.4.13 18:17

Ahoj, nevím, jak moc má tvoje dcerka placatou hlavičku, ale určitě bych to nenechala být. Pokud neotáčí hlavu na druhou stranu ani ve 3měsících, vydupala bych si doporučení na RHB. Nás (mladšího syna) doktorka poslala sama od sebe „jen“ pro stejný problém týden před 3.měsícem a říkala, že se to srovná lehkým cvičením. Já si říkala, co mě prudí, vždyť plno dětí má placatičku a neotáčí hlavu ( starší syn byl úplně bez problémů, tak jsem to nějak neřešila a nebrala to moc u maldšího vážně). A při první návštěvě mě fyzioterapeutka pochválila, že jsme přišli, že by to nemuselo skončit jen palcatou hlavou vzadu, a le posunutím celé obličejové části dopředu 8o 8o No, našly se další vývojové problémy, takže už jedeme další fázi cvičení Vojtovky 3× denně 20minut, a vidím pokroky jak v kulatosti hlavičky i vývojové pokroky ;)
Takže si stůj za svém, dětská lékařka není odborník na tento problém (ať se llékaři neuráží :* )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17226
29.4.13 18:18

A jak píší holky, zanedbáním zdánlivě jen placaté hlavičky se může rozvinout ve skoliozu, tím i špatné držení těla, špatná chůze a celkově problémy s pohybovým aparátem :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
267
29.4.13 18:23

To jste mě teď pěkně vystrašily :( Zítra jdeme na očkování, tak si to zkusím vydupat, a v nejhorším si tam tedy zavolám sama :palec: dcerka hlavu na druhou stranu otáčí, ale ne tolik jako na druhou a otočí se na ní, jen když na ní z té strany někdo kouká, nebo mluví, sama od sebe, by ji neotočila. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5394
29.4.13 18:25

Mám zkušenost se synem. Rozhodně si říct o doporučení k rehabilitační. Syn preferoval jednu stranu, na druhou otáčel jen málo. Při pasení se jakoby nakláněl na jednu stranu, pásl špatně, zakláněl se. Na rehabilitaci nám řekli, že bez cvičení by měl zkřivenou celou páteř a měl by oslabenou celou druhou část těla. Tzn. jednu ručku a nožku slabší…Syn už měl taky maličko spláclou hlavičku, ale skoro úplně se zakulatila. Tím jak bude trávit hodně času na bříšku, tak se hlavička upraví, stále je měkká a roste. No a zbytek schovají vlásky :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17226
29.4.13 18:31

@skrudzz Mně dokonce rehab doktorka řekla, že podkládáním hlavičky (babičky dávaly pytlík mouky nebo soli :) ) se to prý ještě zhoršuje. Že to dítě prostě má zkrácené svaly na druhé straně a ještě víc tím tlačením (nesprávným tlačením „mrtvého“ předmětu) se svaly podporují v protitlaku :nevim: Takže mi ihend při první návštěvě zakázala podkládat hlavičku 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
29.4.13 18:31

Určitě co nejdřív! ve vážnějších případech se to řeší i helmičkou. ted jí má kamarádky holčička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
297
29.4.13 18:33

Můj chlapeček na tom byl stejně. Jednu stranu preferoval, hlavička placatěla… cvičíme vojtovku a nikdo by nepoznal, co jsme měli za problémy. čím dříve začnete cvičit, tím líp. Domluv se s doktorkou, ať vám napíše žádanku na vyšetření a pokud ti nevyhoví, zavolej si sama na rehab. a domluv se s nima přímo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
297
29.4.13 18:34

Taky mi na rehabce řekli, že podkládat nemáme!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
katka379
29.4.13 18:36

Ahojky, určitě se objednej na rehabilitaci, klidně i bez doporučení pediatry. Ještě je malá, takže správným cvičením se jí to může hodně srovnat. Od 4 měsíců je možno využít helmičku, my ji měli a pomohlo. Spíše ale na sleženinu, nepomůže to na samotnou predilekci nebo případnou skoliozu…více zde www.plagiocefalie.cz. Držím palce!

• Citovat
  • Upravit
779
29.4.13 18:37

@skrudzz Naše malá taky měla predilekci, jedna doktorka řekla, že je to fyziologické myslím do 3 měsíců a nic se s tím nemusí dělat, jiná dr. doporučila jeden cvik Vojtovky a po cca. 3 týdnech se to naprosto upravilo, cvičila jsem asi od 1 měsíce věku 3× denně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí