Predilekce hlavičky

• Fotoalbum (6)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
977
10.6.14 09:01

@micha.bello Jakmile je to vidět i v obličeji, tak to asi nebude malá deformita, takže vám to určitě proplatí pojišťovna.
Pediatři zatím o těch helmičkách nemají moc povědomí, přece jen je to pořád docela novinka. Doporučuji si prostudovat jejich web a rovnou se objednat na konzultaci, kde vám řeknou, co a jak. Není potřeba žádné doporučení, jen je třeba vyšetření neurochirurgem a to se provádí přímo tam, před kraniometrií (meřením hlavičky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2655
10.6.14 11:26

Přidávám pár fotek predilekce. Pro holky, které přemýšlí, jestli se u nich jedná o predilekci. Z některých úhlů to moc vidět není, ale z některých je vidět hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
20.8.14 14:47

Ahoj,
Jindříšek (3 měsíce) má krásnou kulatou hlavičku. Doteď jsme polohovali, ale teď už to nejde - otáčí se kam chce :-) Do kdy se musí hlavička polohovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
20.8.14 16:40
@Denny23 píše:
Ahoj,
Jindříšek (3 měsíce) má krásnou kulatou hlavičku. Doteď jsme polohovali, ale teď už to nejde - otáčí se kam chce :-) Do kdy se musí hlavička polohovat?

A Jindříšek má predilekci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
20.8.14 17:06

Nemá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
20.8.14 17:08
@Denny23 píše:
Nemá

Tak v tom případě postrádám důvod polohování..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
20.8.14 18:49
@Lejaa píše:
Tak v tom případě postrádám důvod polohování..

No mě právě v porodnici řekli, ať polohuju, aby se tomu předešlo. Jen mi nikdo neřekl, jak dlouho :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
20.8.14 20:51
@Denny23 píše:
No mě právě v porodnici řekli, ať polohuju, aby se tomu předešlo. Jen mi nikdo neřekl, jak dlouho :D

Tak to mě překvapuje:)
Nemusíš polohovat, když dítě nepreferuje žádnou stranu více. Je to zbytečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.9.14 16:08

Děvčata, mrkla jsem na stránky Protetiky FM a měli tam nějaký seminář pro lékaře (a ostatní) ohledně ortéz na hlavu a vše co s tím souvisí. A zaujal mě popis přednášky fyzioterapeuta, aneb ať mi už nikdo netvrdí, že je to pouze kosmetické. Kopiruju:

Plagiocefalie aspektem fyzioterapeuta: predikce morfo-funkčních poruch
Mgr. Tomáš Zemánek, fyzioterapeut se specializací na rehabilitaci dětí, Fyzio Beskyd
Asymetrie hlavy, potažmo skapulo-cerviko-kraniálního komplexu, vede ve svém důsledku k mnoha funkčním změnám, které mohou vyústit až v morfologickou přestavbu. Asymetrie hlavy v kontextu šikmého krku vytváří nerovnoměrné tahy na páteřní osu, hrudník, lopatkový pletenec, které přispívají k vytváření skolióz. Samotná neléčená asymetrie hlavy může vyústit ve svém důsledku v logopedický problém – nerovnoměrný skus, temporomandibulární dysfunkce, poruchy artikulace. Významnou roli má rovněž ve vývoji oční a ušní dominance, což má význam v dysfunkci hlavových kloubů. Přednáška upozorňuje na funkční změny a posléze tvorbu morfologických následků plynoucích z asymetrie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
5.3.15 07:13

Ahoj holky, ráda bych obnovila tuto diskuzi. Včera jsme byli s malým u doktorky a řekla mi, že má predikaci hlavičky vpravo a poslala nás na rehabku s cvičením Vojtovky. Vůbec nevím co to je ta predikace, nic mi k tomu neřekla. Malý má 3,5 měsíce. Mě se zdá teda normální, koníčky pase. Otáčí se z bříška na záda snaží se lézt, tak nevím. Co to tedy znamená, že je nějaký postižený nebo má vývojovou vadu? Jsem z toho celá nervózní. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
5.3.15 08:09

@Adis89 to znamená, že preferuje pravou stranu a stáčí tam hlavičku. Kdyby se to nesrovnalo, hrozilo by, že si hlavičku slehne a bude ji mít křivou. Pozoruj ho, kdy ho dáš na záda, kam dává častěji hlavu, nebo kam dává hlavu, když pase.

• Citovat
  • Upravit
237
5.3.15 08:10

@Adis89 Ahoj, to znamená, že má zkrácené svaly na krku a padá mu hlavička k jedné straně. Může být na té straně hlavička i trochu zploštělá. My to taky máme, už od narození. Taky cvičím Vojtovku, to je teda opruz. Malýmu jsou 3 měsíce, ale narodil se předčasně, takže je mu jakoby 7 týdnů. Tak to se divím, že vás hnala do Vojtovky, když je malý tak šikovný. Náš pase koně bídně, ale spíš je lenivý a ještě se ani neotáčí.
Neboj, spraví se to, hodně se snaž, aby podněty přicházely z druhé strany. Polohuj v postýlce, tak aby dával hlavičku na druhou stranu, jsou k tomu polohovací válečky, ale náš je vyloženě nesnášel, tak dávám srolovanou deku a opřu ho, aby měl tendenci stočit hlavičku doleva. Dobře se to také uvolní ve vodě, tak se chystám na plavání kojenců. Snad to budete mít brzy dobré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
5.3.15 08:13

@arketarket děkuji za vysvětlení. Doufám, že se to brzy spraví. Já na něm teda vůbec nic nevidím, ale zase nejsem doktor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4631
11.5.21 14:43

Prosím, a jaký je ten cvik na spravení predilekce? Cvičila jsem Vojtovku se synem, ale kvůli něčemu jinému, tak by mě to zajímalo:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2373
11.5.21 14:58

@Niemeyer Mačká se bod pod bradavkou. Dítě při tom musí ležet rovně, kopat nohou a rozevírat pěstičku. Těžko se to popisuje slovy, člověk to musí vidět naživo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí